«ВИ ТЕПЕР САМІ РОЗПОРЯДЖАЄТЕСЯ СВОЄЮ ТЕРИТОРІЄЮ» − ВІТАЛІЙ ТУРИНОК НА ЗУСТРІЧІ З АКТИВОМ МЕЛІТОПОЛЬСЬКИХ ГРОМАД

Сьогодні голова Запорізької облдержадміністрації Віталій Туринок з робочою поїздкою перебуває у Мелітопольському районі. У рамках поїздки очільник регіону зустрівся з активом Новенської та Семенівської об’єднаних територіальних громад.

У зустрічі взяли участь жителі ОТГ, працівники закладів освіти та охорони здоров’я,  сільські, селищні голови, депутати місцевих рад, керівники комунальних підприємств, представники політичних партій та громадських організацій, представники структурних підрозділів райдержадміністрації, активісти. До спілкування також долучилися народний депутат України Сергій Мінько, перший заступник голови облдержадміністрації Іван Федоров, керівниця апарату ОДА Зінаїда Бойко.

− Реформа децентралізації невпинно рухається вперед. Влада в цьому напрямку обрала позицію, яку ми всі чітко знаємо − вся територія України має бути покрита громадами. Лише за таких умов території зможуть навести лад на своїй землі, розвивати її. Саме ви будете вирішувати, як розпоряджатися коштами, з ким співпрацювати. Це стосується  освіти, послуг медицини, ремонту доріг, кількості робочих місць. У цьому році ще вісім об’єднаних громад у нашій області зможуть проголосувати та перейти на прямі міжбюджетні відносини. Я можу побажати вам лише успіхів та сил, − наголосив Віталій Туринок.

Керівниця апарату облдержадміністрації Зінаїда Бойко ознайомила присутніх з ходом реформи децентралізації в області. Так, найбільше громад було утворено у 2017-2018 роках. Наразі в області створено 60 громад, а це майже 74% від загальної площі області охоплені громадами. В області немає жодного району, де б не створилася хоча б одна громада. У Мелітопольському районі є дві об’єднані громади:  Новенська та Семенівська, які у числі восьми, що утворилися останніми. У цих громадах уже зовсім скоро, 22 грудня, відбудуться перші вибори.

Заступник начальника Управління містобудування та архітектури облдержадміністрації Леся Пасько розповіла  про перші кроки новостворених громад, основні законодавчі акти, документи.

У зустрічі з активом також взяли участь Комишуваський селищний голова Юрій Карапетян та Новобогданівський сільський голова Дмитро Хлистун, які презентували досягнення своїх громад, поділилися досвідом з колегами.

Учасників традиційно цікавили питання, як функціонують ФАПи та бібліотеки після об’єднання,  створення підрозділів пожежної охорони, ремонту доріг.  Порушувалося питання  подальшої діяльності Новомиколаївської загальноосвітньої школи-інтернату І-ІІ ступенів.

− На останній сесії обласної ради ми з колегами спеціально зняли питання, що були пов’язані з діяльністю комунальних закладів освіти. Це пов’язано з тим, що ми  вирішили за  місяць більш детально опрацювати це питання. Сьогодні ми ознайомилися з діяльністю закладу. Він великий, потребує інвестицій і в ремонт, і в заробітні плати працівників, а людей у ньому майже немає. Саме доречність діяльності цього закладу конкретно і схожих на Новомиколаївську школу-інтернат ми хочемо проаналізувати. Керівництву школи і сільському голові Віталій Вікторович сказав приходити вже з пропозиціями щось змінити, з певним перспективним баченням, − зазначив Іван Федоров.

Віталій Туринок, підсумовуючи зустріч, наголосив, що жителі області, особисто або колективно,  можуть звертатися до обласної державної адміністрації з тими проблемами, які не вирішувалися систематично. Децентралізація − це і є саме та модель, при якій у територій є можливість висловити пропозиції, зауваження, прохання одразу Уряду.

Голова облдержадміністрації наголосив на важливості відкритого діалогу з активом ОТГ про реформи освіти та охорони здоров’я, ініціативи Президента України та політику Уряду. Облдержадміністрація  готова докласти максимум зусиль для допомоги громадам у їх перших кроках після виборів.

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

https://www.zoda.gov.ua/news/