Про очищення р. Конка

З кожним роком погіршується стан р. Конка – однієї з головних водних артерій, що протікає через територію населених пунктів підпорядкованих Комишуваській селищній раді.

Свій початок р. Конка бере на Приазовській височині, на південний схід від села Зразкового. Тече переважно на північний захід, у пониззі — на захід, у пригирловій частині — на південний захід. Впадає у Дніпро (в Каховське водосховище) на південь від смт Малокатеринівки. Довжина 149 км, площа водозбірного басейну складає 2600 км².

На сьогодні основними факторами забруднення р. Конка є: дії антропогенного фактору, замулення дна, велика ступінь заростання, наявність стоків та інше.  Роботи з розчищення р. Конка слід провести в найближчий час, адже зволікання у цьому питанні може призвести до пересихання русла річки. Покращення стану екосистеми та відновлення повноцінного функціонування р. Конка можливе лише за умови проведення відповідних робіт з усунення природних та антропогенних чинників засмічення річки, зменшення водної ерозії берегів, покращення санітарного стану річки. Для фінансування виконання робіт з техніко-економічного обгрунтування, виготовлення проектної документації та подальшої реалізації відповідних робіт потрібні значні кошти. У зв’язку з цим Комишуваська селищна рада звернулася до громад Запорізької області, територією яких протікає р.Конка,  з пропозицією підготувати колективне звернення до голови Запорізької облдержадміністрації стосовно виділення коштів на фінансування зазначених робіт. Пропозицію підтримали Оріхівська, Таврійська, Преображенська та Олександрівська громади, які підписали колективне звернення.