Щодо закупівлі молока
Міністерство аграрної політики та продовольства України зважаючи на соціальну напругу пов’язану з питаннями закупівлі молока у населення та введенням в дію з 01 липня 2018 року ДСТУ 3662:2015 «Молоко-сировина коров’яче. Технічні умови» інформує.
Згідно з Законом України «Про стандартизацію» прийняття, скасування та відновлення дії національних стандартів відноситься до повноважень національного органу стандартизації, функції якого згідно розпорядження Кабінету Міністрів України від 26.11.2014 № 1163 «Про визначення державного підприємства, яке виконує функції національного органу стандартизації» виконує Державне підприємство «Український науково-дослідний і навчальний центр проблем стандартизації, сертифікації та якості» (далі – ДП «УкрНДНЦ»).
Наказом ДП «УкрНДНЦ» від 27.06.2018 № 188 «Про прийняття та скасування національного нормативного документа; про внесення зміни до наказу від 18 грудня 2017 р. № 420», визначено:
- прийняти національний нормативний документ з наданням чинності з 01 січня 2019 року ДСТУ 3662:2018 Молоко-сировина коров’яче. Технічні умови на заміну ДСТУ 3662:2015;
- скасувати національний нормативний документ з 01 липня 2018 року ДСТУ 3662:2015 Молоко-сировина коров’яче. Технічні умови;
- скасувати національний нормативний документ ДСТУ 3662-97 «Молоко коров’яче незбиране. Вимоги при закупівлі» в частині вимог до молока екстра, вищого та першого ґатунків з 01 січня 2019 року;
- скасувати національний нормативний документ ДСТУ 3662-97 «Молоко коров’яче незбиране. Вимоги при закупівлі» в частині вимог до молока другого ґатунку з 01 січня 2020 року.
Детальна інформація щодо наказу розміщена на офіційному сайті Державного підприємства «Український науково-дослідний і навчальний центр проблем стандартизації, сертифікації та якості» у розділі «Стандартизація».
Наразі вимоги до молока регулюються Національним стандартом ДСТУ 3662-97 «Молоко коров’яче незбиране. Вимоги при закупівлі». Положення даного стандарту поширюються на незбиране сире коров’яче молоко, яке закуповується у суб’єктів господарювання незалежно від форм власності, підприємствами з перероблення молока, підприємствами-покупцями молока, приватними підприємцями для переробки на молочні продукти.
Разом з цим, з метою підвищення якості молока та встановлення єдиних, адаптованих до норм ЄС вимог щодо безпечності, якості та гігієни при виробництві та введенні в обіг молока, молозива та молочних продуктів, Мінагрополітики розроблено проект наказу «Про затвердження Вимог до безпечності та якості молока і молочних продуктів» (далі – проект наказу). Вказані вимоги запроваджують належну виробничу практику виробництва, переробки, введення в обіг молока та молочних продуктів.
Проектом наказу передбачено встановлення вимог до молока і молочних продуктів, їх виробництва, до доїльного обладнання та гігієни у господарствах, які виробляють молоко та молозиво, до доїння і збору молока, молозива і молочної сировини, до гігієни персоналу. Крім того, оператори ринку повинні будуть гарантувати відповідність молока вимогам законодавства України та певним критеріям вмісту мікроорганізмів та кількості соматичних клітин у сирому молоці від корів, що йде на промислову переробку для виготовлення харчових продуктів. Для виконання цих критеріїв проектом наказу встановлено перехідний період з 1 січня 2020 року до 1 січня 2022 року.