Пам’ятка щодо запобігання виникнення та розповсюдженння гострих кишкових інфекцій у освітніх закладах
З початком навчального року збільшується час перебування дітей в закритих приміщеннях, відбувається більш тісний контакт та спілкування між ними. При недотриманні правил особистої гігієни (в т. ч. персоналом) та неналежному санітарному утриманні приміщень створюються сприятливі умови для виникнення та розповсюдження гострих кишкових інфекцій.
Згідно аналізу захворюваності в Оріхівському районі у вересні-жовтні 2018 р. (на початку навчального року) на ГКІ захворіло 17 дітей, із них школярів – 4, вихованців ДНЗ -8, неорганізованих дітей -5, у квітні-травні 2019 р. (в кінці навчального року) на ГКІ захворіло 29 дітей, із них школярів – 4, вихованців ДНЗ – 5, неорганізованих дітей – 20.
В порівнянні за червень-липень 2019 р. на ГКІ захворіло 13 дітей, із них школярів – 2, вихованців ДНЗ – 2, неорганізованих дітей – 9.
Збудники ГКІ характеризуються високою стійкістю у довкіллі, на різних об’єктах, в пилу (від 10-15 днів до 1 міс.), факторами передачі в організованих колективах виступають інфіковані руки дітей та дорослих, предмети побуту (меблі, робочі поверхні), дверні ручки, крани вмивальників, посуд, іграшки, спортивний інвентар, вода, харчові продукти, постільна білизна. Кишкова інфекція представляє велику небезпеку для здоров’я дитини!
З метою запобігання виникнення та розповсюдженння гострих кишкових інфекцій в організованих колективах необхідно дотримуватись:
- правил особистої гігієни (дітьми та персоналом)- якісно мити руки проточною водою з милом перед їжею, після туалету, вулиці; перед приготуванням їжі;
- безпеки харчових продуктів (дотримуватись умов та термінів зберігання (усі швидкопсувні – в холодильнику, захищати продукти від мух, ретельно мити фрукти, овочі, м’ясо та ін. перед приготуванням), піддавати продукти якісній термічній обробці;
- безпеки питної води (для пиття і приготування їжі використовувати воду гарантованої якості; дотримуватись «питного режиму»);
- санітарного утримання приміщень, поверхонь та предметів (вологе прибирання приміщень та устаткування – класних та групових кімнат, кридорів, туалетів, харчоблоку, перил, підвіконь, ручок дверей, іграшок, клавіатури, столового і кухонного посуду – з використанням мийних та дезінфікуючих засобів, що дозволені законодавством до застосування відповідно до інструкції;
- правил провітрювання приміщень (також і з метою профілактики респіраторних інфекцій -грип, ГРВІ) – сквозне провітрювання класних кімнат після кожного уроку під час перебування дітей на перервах, рекреаційні приміщення – під час уроків; сквозне провітрювання групових кімнат під час перебування дітей на прогулянці та під час сну;
- якісного проведення ранкових фільтрів (ДНЗ), опитування батьків про стан здоров’я дитини (наяність підвищеної температури тіла, головної болі, нудоти, блювання, болі в животі, проносу і т. п);
- недопущення хворих дітей до колективу з метою попередження заносу та розповсюдження інфекції.
При виявленні у закладі хворої дитини необхідно забезпечити швидку її ізоляцію та рекомендувати звернутися за медичною допомогою.
При перших ознаках хвороби необхідно залишатися вдома – не вести хвору дитину до школи чи дошкільного закладу, щоб не провокувати погіршення стану хворого і не наражати оточуючих на небезпеку!