29 вересня Всесвітній день серця

29 вересня щороку за ініціативою Всесвітньої федерації серця за підтримки Всесвітньої Організації Охорони Здоров’я проводиться Всесвітній день серця. Метою цього Всесвітнього дня є підвищення обізнаності населення про хвороби серця, здоровий спосіб життя для їх попередження і пропаганда профілактичних заходів для зменшення смертності від серцево-судинних захворювань.

Серцево-судинні захворювання є головною причиною смерті в світі: щороку вони забирають більше 17 мільйонів людських життів. Захворювання серцево-судинної системи займають перше місце з головних причин смертності серед чоловіків і жінок в усьому світі. Близько 50% всіх випадків смерті від серцево-судинних зумовлені раптовою серцевою смертю (далі – РСС), що складає до 30% в структурі загальній смертності населення, серед яких 40% займають особи працездатного віку. Останнім часом почастішали навіть випадки раптової смерті серед молодих людей. Відомо, що частота РСС в загальній популяції людей складає 1-2 на 1000 осіб у рік, тобто в межах Запорізької області це 2500 – 3000 смертей щороку.

Фактори ризику виникнення серцево-судинних захворювань та інсульту включають підвищені рівні кров’яного тиску, холестерину і глюкози в крові, куріння, недостатнє споживання овочів і фруктів, підвищена вага, фізична інертність та стреси.

Ефективними заходами профілактики серцево-судинних хвороб є виконання настанов здорового способу життя.

Здорове харчування має увійти у спосіб життя. У цьому випадку і серце буде здоровим, і фігура в порядку. Необхідно виключити з раціону шкідливі продукти, віддавши перевагу стравам на пару, приготованим у духовці, на грилі або мультиварці. У меню має бути достатня кількість поліненасичених жирних кислот, які відповідають за ліпідний обмін в організмі. Корисно вживати морську рибу (до 3 разів на тиждень), авокадо (до 2-х плодів у тиждень), лляне масло, додавати в готові продукти і горіхи (до 15г у день).

Овочі, фрукти і ягоди краще всього вживати у свіжому вигляді або піддавати мінімальній термічній обробці. Гарбуз нормалізує артеріальний тиск, часник знижує тонус судин, а гранат покращує стан їх  стінок.

Намагайтесь уникати стресів, які негативно впливають на роботу серця. Адреналін, який виробляється при стресі, провокує підвищення тиску, а це зношує серце.

Безумовно, у сучасному світі не можна повністю відсторонитися від стресу, але можна змінити своє ставлення до ситуацій і обставин. Треба частіше бувати на природі – це дуже заспокоює. Самі створюйте більше приводів для щастя: влаштуйте романтичний вечір, зустріч із друзями, знайдіть час на відвідування СПА тощо.

Куріння і алкоголь несумісні зі здоров’ям серця. Так, наприклад, нікотин спазмує судини, що провокує підвищення тиску. Етанол в алкоголі підсилює згортання крові і збільшує ризик утворення тромбів. Якщо не можете відмовитись від них зовсім, зменшить вживання до мінімуму.

Рух-це життя! Він сприяє насиченню клітини і тканини киснем, підсилює кровообіг, зміцнює серцевий м’яз. Ранок бажано починати зі звичайної зарядки. Для здоров’я серця найбільш корисними будуть аеробні заняття: біг, плавання, їзда на велосипеді, лижні прогулянки, стрибки на скакалці і т.д.

Якщо ви вирішили займатися у тренажерному залі  – проконсультуйтесь краще з лікарем, адже зайве навантаження може негативно позначитися на здоров’ї серця.

Навіть якщо  не турбує серце, важливо проходити регулярні профілактичні обстеження  у сімейного лікаря 1-2 рази на рік. Будьте здорові!