Громада отримала новенький шкільний автобус

Урочиста церемонія вручення ключів від шкільних автобусів відбулася  на майдані Героїв за участю голови облдержадміністрації Костянтина Бриля та голови обласної ради Григорія Самардака.

– У попередні роки нами вже було придбано 41 автобус. Та нині, відвідуючи території, я бачу, що практично в кожній школі має бути власний автобус й іноді не один. Загалом потреба складає ще 70 автобусів, тож ми працюємо над цим питанням. Так само як і над придбанням комунальної техніки для наших районів. Кошти на умовах співфінансування виділяються з державного, обласного та місцевих бюджетів. У підсумку ми маємо охопити всі території. В першу чергу – об’єднані територіальні громади, – підкреслив голова облдержадміністрації Костянтин Бриль.

Нині транспортні засоби отримали:  Веселівська селищна об’єднана територіальна громада Веселівського району, Комишуваська селищна об’єднана територіальна громада Оріхівського району,  Воскресенська сільська об’єднана територіальна громада Пологівського району, Підгірненська сільська об’єднана територіальна громада Василівського району,  Михайлівська районна державна адміністрація, Приморська районна державна адміністрація.

За інформацією Департаменту освіти і науки облдержадміністрації, на виконання Програми розвитку освіти Запорізької області на 2018-2022 роки проведено тендерні процедури для закупівлі шкільних автобусів. Переможцем відкритих торгів стало товариство з обмеженою відповідальністю «Торговий дім Динат груп», м. Київ. Ним придбано спеціалізований шкільний автобус ЕТАЛОН на 31 пасажирське місце, у тому числі, для трьох дорослих супроводжуючих, вартістю  1 725 000 грн. за одиницю.

Ці шкільні автобуси були закуплені на умовах співфінансування на суму 10 млн. 350 тис. грн. У тому числі: за рахунок освітньої субвенції – 6 млн. грн., за рахунок місцевих бюджетів – 4,350 млн. грн. Крім цього, Воскресенська та Гуляйпільська громади за власні кошти придбали по одному автобусу для підвезення учнів та вчителів.

У 2016 році обласною державною адміністрацією було придбано 18 шкільних автобусів на умовах співфінансування на загальну суму 23,7 млн. грн. (70% – освітня субвенція з державного бюджету в сумі  16,6 млн. грн., 30% – кошти місцевих бюджетів – 7,1 млн. грн.). Крім цього, два автобуси були придбані Берестівською та Преображенською об’єднаними територіальними громадами за кошти субвенції з державного бюджету.

Минулого року з різних джерел фінансування було забезпечено придбання ще 17 шкільних автобусів для перевезення дітей, які проживають у сільській місцевості. Зокрема, обласною державною адміністрацією було придбано п’ять  шкільних автобусів для районів області на умовах співфінансування на загальну суму 8,244 млн. грн., (майже 70% – освітня субвенція з державного бюджету,  5,744 млн. грн., 30% – кошти місцевих бюджетів). У зв’язку з недостатністю коштів освітньої субвенції на придбання шкільних автобусів для всіх районів, які виділили співфінансування, з обласного бюджету було виділено іншу субвенцію на загальну суму 4,5 млн. грн. для чотирьох районів (по 1,125 млн. грн. кожному району) для придбання шкільних автобусів на місцях. Крім цього, кошти освітньої субвенції з державного бюджету в сумі 7,4 млн. грн. були розподілені між об’єднаними територіальними громадами для придбання восьми шкільних автобусів на умовах співфінансування

На сьогодні потреба в оновленні та модернізації парку шкільних автобусів складає 70 одиниць. Новомиколаївський, Василівський, Пологівський райони, Новоуспенівська, Великобілозерська, Гірсівська громади вже виділили кошти на співфінансування для придбання шкільних автобусів на загальну суму 4 445 тис. грн., проте кошти освітньої субвенції вже використані. Тож нині  опрацьовується питання щодо виділення коштів з обласного бюджету.

За матеріалами Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю ЗОДА.