Обстріляно Новояковлівку

Російські окупанти продовжують здійснювати воєнні злочини, обстрілюючи житлові будинки у мирних населених пунктах, у тому числі забороненими боєприпасами. У ніч на 12 квітня  село Новояковлівку було обстріляно фосфорними бомбами. Завдяки дощовій погоді пожежі не сталося, поранених та загиблих немає. Є пошкоджені будинки.

Застосування фосфорних бомб заборонено Женевською конвенцією про захист жертв війни (протокол від 1977 року) та Конвенцією про конкретні види звичайної зброї.

Пояснюємо,  як діють фосфорні снаряди та як поводитись під час обстрілу ними. Будь ласка, уважно прочитайте нижченаведений матеріал. 

Фосфорні бомби – це боєприпаси, начинені білим фосфором. Білий фосфор – це вогненебезпечна воскоподібна речовина від безбарвного до жовтого світлопроникного кольору із гострим запахом часнику. При контакті з киснем легко займається.  Температура його горіння – близько 800 °C

Під час попадання на шкіру людини білий фосфор викликає важкі хімічні опіки. Смертельна доза становить 0,05-0,15 г. Білий фосфор може викликати ураження кісток та кісткового мозку, а також змертвіння тканин. На додаток, людина отримує не просто опіки, а глибинні рани.

Перша допомога під час ураження білим фосфором

  1. Занурте пошкоджену частину тіла у воду. Рясно поливайте або змочуйте водою шкіру та одяг там, де є краплі фосфору.
  2. Якомога швидше варто позбутися одягу, до якого прилипли частки білого фосфору. Обережно зніміть одяг (краще безпосередньо у воді чи продовжуючи поливати водою шкіру та одяг там, де є краплі фосфору);
  3. Коли позбудетесь одягу, промийте уражені ділянки шкіри содовим розчином (на одну склянку води додати 1 чайну ложку соди) або холодною водою. Змочіть шкіру та усуньте видимі частки фосфору (бажано під водою) негострим предметом або пінцетом. Не можна торкатися фосфору пальцями!
  4. За можливості опіки варто закрити вологими пов’язками. Вони мають бути просочені фізрозчином, щоб запобігти повторному загорянню фосфору.
  5. Пийте багато води, молока або лужної води без газу.
  6. Прийміть знеболювальне.
  7. За жодних обставин не використовуйте пероксид водню та вату при обробленні ран, оскільки фосфор розпадається на воду та кисень. Останній викликає загоряння фосфору.
  8. Якщо фосфор потрапив на предмети, їх можна загасити рясно поливаючи водою чи засипаючи піском або грунтом, поки до фосфора не перестане надходити кисень.

І головне: у жодному разу не панікуйте, адже під час надзвичайної ситуації важливо діяти розсудливо. Зберігайте спокій, допоможіть тим, хто поруч з вами. Розкажіть своїм близьким як діяти під час обстрілів.

Тримаємось, переможемо! Російські окупанти обов’язково відповідатимуть за кожен свій злочин!