Звіт голови Комишуваської селищної ради за 2018 рік

Селищний голова Юрій Карапетян відзвітував перед мешканцями Комишуваської громади про діяльність за 2018 рік.

25 січня 2019 року, в глядацькій залі Комишуваського будинку культури, відбулася зустріч голови Комишуваської селищної ради Юрія Карапетяна та депутата Запорізької обласної ради  Віталія Лупиноса з мешканцями громади.

Під час спілкуванням з активними жителями ОТГ селищний голова та обласний депутат звітували про свою діяльність за 2018 року.

До вашої уваги пропонуємо Звіт голови Комишуваської селищної ради Юрія Карапетяна:

“Щиро вітаю усіх присутніх в цій залі на щорічних загальних зборах громадян. Сьогодні  я ознайомлю Вас із роботою селищної ради за 2018 рік.

Діяльність селищної ради, її виконавчого комітету спрямована на забезпечення виконання повноважень, направлених на розв’язання проблемних питань розвитку території, задоволення соціально-економічних потреб населення, здійснення від імені територіальної громади та в її інтересах функцій і повноважень місцевого самоврядування, визначених діючим законодавством.

Всю свою роботу селищна рада і її виконавчий комітет виконують відповідно до нашого основного Закону  «Про місцеве самоврядування в Україні», Конституції України та  інших підзаконних  нормативно – правових  актів.

Інтереси громади в селищній раді представляють 26 депутатів. З метою вивчення, попереднього розгляду і підготовки питань, які належать до повноважень ради, здійснення  контролю за виконанням рішень ради, її виконавчого комітету, утворено 5 постійно-діючих комісій. Першочерговими питаннями на розгляді сесій, засіданнях виконкомів постійних та громадських комісій, загальних зборах громадян  є питання соціально-економічного розвитку територіальної громади. Вагоме значення мають питання фінансової діяльності, поповнення бюджету, контролю за його виконанням.

Декілька слів про організаційно-масову роботу ради та виконавчого комітету. Так у 2018 році було проведено 35 сесій ради, прийнято 386 рішень. До сесії готуються всі  депутати і працівники апарату виконавчого комітету. Для підготовки питань на розгляд сесії постійно залучаємо тих чи інших спеціалістів. У 2018 році було проведено 24 засідань виконавчого комітету,  на яких розглянуто та прийнято 378 питань.

Селищна рада постійно працює із зверненнями громадян.  За минулий рік  до селищної ради  звернулось 383 особи. По всіх зверненнях дано відповіді, або прийнято відповідні рішення. Основними питаннями  у зверненнях громадян залишаються питання, які виникають при переоформленні права власності на майно, зміна та присвоєння поштових адрес. Значною залишається і кількість виданих довідок – так в 2018 році видано 5173 довідок, проводиться  робота по вчиненню нотаріальних дій з питань, віднесених законом  про органи місцевого самоврядування, так  було вчинено 462 нотаріальних   дії. Зафіксоване 221 адміністративне правопорушення. Прийнято 500 заяв на реєстрацію/зняття з реєстрації місця проживання. Зареєстровано 427 осіб, знято з реєстрації 256 осіб, 2 особам відмовлено в реєстрації через неповний пакет документів. Надано відповідь  на 349 запитів прокуратури, суду, виконавчої служби, СБУ та інших державних органів. Надано 12 звітів до Головного управління статистики у Запорізькій області, 12 до Відділу ведення Державного реєстру виборців апарату Оріхівської районної держадміністрації, 48 до Оріхівського сектору Державної міграційної служби, 48 до Оріхівської РВК.

Спеціалісти селищної ради працюють за розробленими та   затвердженими на  сесії  програмами.

За 2018 рік по територіям громади було витрачено таку суму коштів :

  • Комишуваська селищна рада – 32 млн. 753 тис. 801 грн;
  • Зарічненська с/р – 5 млн. 558 тис. 647 грн;
  • Новоіванівська с/р – 3 млн. 003 тис. 284 грн;
  • Новояковлівська с/р – 2 млн. 445 тис. 830 грн;
  • Новотавричеська с/р – 5 млн. 783 тис. 485 грн;
  • Яснополянська с/р – 3 млн. 270 тис. 597 грн;
  • Новотроїцька с/р – 747 тис. 675 грн;
  • Щасливівська с/р -2 млн. 421 тис. 266 грн.

За використану електроенергію по Комишуваській територіальній громаді було сплачено всього 1 млн. 78 тис. 262 грн.

За використання газу для опалення приміщень садочків, шкіл та адмінбудівель громади було витрачено 1 млн. 480 тис. 386 грн.

За використану теплоенергію по Комишуваській територіальній громаді було сплачено всього 2 млн.006 тис. 133 грн.

Тепер детальніше зупинюсь на роботах, які були виконані в 2018 році.

Культура

В КЗ «Комишуваський територіальний будинок культури» станом  на 22.12.2017р. працює 19 працівників, з них культурно-масову роботу забезпечує 11 чоловік, в тому числі – 3 сумісника. Всі працівники культури беруть участь у навчальних виїзних районних та обласних семінарах, виступають на виїзних концертах, фестивалях та зустрічах з обміну досвідом.

Завдяки раніше зробленому ремонту в Комишуваському БК збільшилася кількість проведення святкових заходів виступів циркових колективів та знаменитостей країни. Так у 2018 році в стінах БК для мешканців громади виступив колектив «Лейся песня», з ювілейним концертом завітав народний артист України – Віктор Павлик, нашим дітям дарували виступи циркові колективи з міста Київ, Одеса, Харків, Миколаїв, Нікополь.

Завдяки  тісній співпраці з обласним керівництвом та обласними депутатами було придбано та встановлено мультимедійний комплект – тепер для дітей  та дорослих щосуботи демонструються мультиплікаційні та художні фільми.

Для забезпечення комфортних умов праці для вестибюлю та малої зали Комишуваського будинку культури було придбано та встановлено два теплові насоси (65 тис. 077 грн.), ноутбук, цифровий фотоапарат та потрібні для нього аксесуари, пилосос, сценічні костюми, акустичну систему та багато іншого. Сума вищезазначеного становить 333 тис. 403 грн.  Ще 38 тис.154 грн було виділено з місцевого бюджету на проведення ремонтних робіт, закупівлю та встановлення сигналізації.

Для обігріву Жовтокручанського сільського БК також було придбано тепловий насос на суму 32 тис. 538 грн.

Для  Новояковлівського СК було виділено кошти з місцевого бюджету на закупівлю конвектора та ноутбука на загальну суму 8 тис. 956 грн.

Для Новоіванівського СК протягом року було придбано ноутбук та аксесуари до нього на суму 10 тис. 232 грн.

Для працівників Зарічненського СК було придбано ноутбук на суму 11 тис. 225 грн. та конвектор на суму 992 грн.

Заробітна платня працівникам культури загалом по громаді склала 873 тис. 182 грн.

Бібліотеки

КЗ «Комишуваська центральна територіальна бібліотека» нараховує 2 селищні бібліотеки та 9 сільських бібліотек-філій. У 2018 році для бібліотек громади передплачено 105 екземплярів періодичних видань на суму близько 17 тис. грн. Кожна бібліотека в середньому одержала 5-9 журналів та газет. Для розкриття змісту книжкового фонду в бібліотеках громади були оформлені різні за формою і тематикою книжкові виставки та перегляди літератури, які були присвячені знаменним датам та визначним подіям у нашій державі.

Бібліотеки співпрацюють з будинками культури, школами, громадськими організаціями розташованими на території громади. Беруть участь у проведені масових заходів: День села, мітинги до дня перемоги. Заробітна плата працівникам бібліотек по громаді склала – 648 тис. 763 грн.

Музична школа

В Комишуваській дитячій музичній школі навчається 52 учні та працює 6 викладачів. Школа має фортепіанний відділ, класи гітари та сольного співу.

На базі школи працює зональне методичне об’єднання для викладачів початкових спеціалізованих мистецьких навчальних закладів Оріхівського, Пологівського, Гуляйпільського та Запорізького районів.

В 2018 році викладачі музичної школи взяли участь у багатьох конференціях, семінаріях, конкурсах, фестивалях.

На базі Дитячої музичної школи Комишуваської селищної ради, було проведено обласний методичний практикум з фаху фортепіано для викладачів початкових спеціалізованих мистецьких навчальних закладів.

За 2018 рік викладачі та вихованці школи взяли участь майже у всіх святкових заходах громади.

В поточному році з місцевого бюджету для музичної школи було виділено матеріали на проведення косметичного ремонту. В цьому році приміщення школи, яке раніше було на твердому паливі планується бути переведено на електрообігрів. Для цього було закуплено котел на суму 20 тис. 500 грн.

Заробітна платня працівникам школи склала 881 тис. 729 грн.

Спорт

В умовах об`єднаних територіальних громад поступово набуває розвитку спорт. Проведення спортивних змагань здійснюється відповідно до єдиного календарного плану.

Упродовж 2017-2018 навчального року учні закладів загальної середньої освіти брали участь у спортивно-масових заходах шкільного, районного та обласного рівнів.

Було куплено два комплекти футбольної форми.

Освіта

У новому 2018-2019 навчальному році в закладах освіти громади розпочали навчання 1255 учнів, об’єднані  в 93 класи. Вперше сіли за парти 137 першокласників.

1 вересня 2018 року першокласники прийшли до Нової української школи. Завдяки злагодженій співпраці працівників  Комишуваської селищної ради та допомоги держави і області, на виділені кошти субвенції у розмірі 2 млн. 116 тис. 923 грн. було придбано: 11 принтерів; 9 ламінаторів; 5 ноутбуків – на суму 115 тис. 602 грн. Для 3 -х класів –  інтерактивні комплекси (дошка, проектор, ноутбук,) на суму 153 тис. 918  грн. (з них кошти субвенції 81 тис. 523 грн. та кошти з місцевого бюджету 72 тис. 395 грн.).

Відповідно урізноманітнюються варіанти організації навчального простору в класі. Крім класичних варіантів, використовуються новітні, мобільні робочі місця, які легко трансформувати для групової роботи. Своє навчання діти почали за сучасними одномісними, зручними, кольоровими партами, що виготовлені відповідно до чинних в Україні стандартів. Придбано 4 комплекти одномісних парт і стільців та 12 кольорових шаф для дидактичного матеріалу на загальну суму – 193 тис. 254 грн. (з них державна субвенція – 143 тис. 842 грн. та співфінансування з місцевого  бюджету – 49 тис. 412 грн).

З метою організації навчального процесу та реалізації інтегрованого навчання у 1-х класах на закуплю дидактичного  матеріалу для 4-х класів  витрачено коштів субвенції у сумі  – 215 тис. 333 грн.

Окрім того, першачки, безкоштовно отримали набори LEGO (163), які допоможуть  дітям опановувати матеріал  цікаво та наочно.

У 2017-2018 році для старшокласників було придбано 5-ть профільних кабінетів: хімія – 1 комплект, біологія – 1 комплект, математика – 3 комплекти на суму 1 млн. 551 тис. 730 грн.

Для дітей із особливими освітніми потребами організовано індивідуальне навчання 11 учнів у 3-х навчальних закладах та інклюзивне навчання для 3 учнів.

Нещодавно за кошти державного бюджету для дітей, які навчаються у початкових класах на інклюзивній формі було закуплено світловий стіл-пісочницю на суму 5 тис. 990 грн.

В 2018 році продовжувалися роботи із заміни старих вікон на пластикові в школах громади. На це було витрачено 104 тис. 035 грн. (Новояковлівська, Магдалинівська філії, Зарічненська гімназія). На проведення косметичного ремонту по школах було виділено 59 тис. 821 грн..

В 2018 році для Щасливівської школи було виділено кошти на заміну вхідних дверей. Сума склала 16 тис. 015 грн. На часткову заміну покриття підлоги у двох школах – Щасливівській та Новотавричеській було виділено 18 тис. 103 грн.

Триває капітальний ремонт приміщення їдальні КЗ «НВК «Джерело», де навчаються 1-4 класи. Тут планується розмістити роздавальну та санітарно-гігієнічну кімнати і 2 зали для прийому їжі. Кошти на ремонт та розробку технічної документації у розмірі  210 тис. грн., було виділено з державного бюджету, за підтримки народного депутата Володимира Володимировича Бандурова, і 38 тис. 600 грн. з місцевого бюджету.

На сьогодні триває перша черга робіт  реконструкції опорного закладу освіти КЗ «НВК «Джерело»: утеплення фасаду та заміна покрівлі будівлі школи. Вищезазначені роботи проводить фірма ПП «Алекс і Алекс будівельно-монтажна група», яка виграла тендер на початку серпня 2018 року. На ці роботи виділено кошти на загальну суму 5 млн. 482 тис. 231 грн: з державного бюджету 5 млн. 138 тис. 700 грн. та місцевого бюджету 343 тис. 531 грн.

Не менш важливим питанням щодо створення сприятливих умов для доступу школярів до якісної освіти та збереження здоров’я є організація підвезення учнів до закладів освіти громади. Підвезення дітей, які проживають поза межею пішохідної доступності, здійснюється шістьма шкільними автобусами.

До нового навчального року було виділено шкільний автобус, який обслуговує Новояковлівський старостинський округ. Наразі організовано підвіз дітей із с. Новояковлівки до  Магдалиніського дитсадочку та із с. Новобойківське і с. Запасне до Новояковлівської філії КЗ «НВК «Джерело».

В 2018 навчальному році, на умовах співфінансування (60% обласний бюджет і 40% місцевий) було закуплено новий шкільний автобус вартістю  1 млн. 725 тис. 000 грн. В результаті цього організовано підвіз дітей до школи й дитсадочку с. Новотавричеське. Відтепер діти  із с. Григорівка, Оленівка, Калініне, Вільне, Тарасівка та Кирпотине комфортно приїжджають в освітні заклади старостату.

Для безперебійного забезпечення шкільних автобусів паливно мастильними матеріалами, запасними частинами використано кошти місцевого бюджету на загальну суму 694 тис. 061 грн.

Повноцінне раціональне харчування є найважливішою складовою формування здоров’я дитини.

Кошти, які були виділені з місцевого бюджету на харчування дітей по школах громади склали 689 тис. 985 грн.

У 2017/2018 навчальному році у школах працювало 130 педагогічні працівники. Рівень доплати за престижність педагогічної праці був фіксованим і складав 20% – максимальну можливу доплату.

На заробітну платню вчителів громади (у тому числі інклюзивна освіта) виділено з державного бюджету 19 млн. 397 тис.986 грн. та з місцевого бюджету 5 млн. 998 тис. 972 грн.

Дошкільна освіта

Для задоволення потреб в отриманні дошкільної освіти в громаді функціонує 6 закладів (4 окремих і 2 у складі НВК), де здобувають освіту 347 дитини віком від 1 до 7 років.

Середній показник чисельності дітей у дошкільних навчальних закладах громади з розрахунку на 100 місць у поточному році становить 97 дітей, що  свідчать про наявність вільних місць у більшості закладів. Переповненим є заклад дошкільної освіти «Казка» Комишуваської  селищної ради, де на 100 місць 125 дітей. Із метою вирішення проблеми щодо розвантаження закладу проводяться ремонтні роботи по відновленню приміщення  колишнього дитячого садка по вул. Смирнова 1. Ця будівля розрахована на дві групи. Також буде зала для проведення різних святкових заходів, їдальня. Все буде облаштовано за новітніми технологіями та вимогами. Інноваційним стане те, що в дитячому закладі працюватиме соляна кімната. На це виділено 2 млн. 236 тис. 682 грн., з них 2 млн. грн це субвенція з обласного бюджету  та  236 тис. 682 грн. з місцевого бюджету.

Комишуваська селищна рада значну увагу приділяє створенню сучасних умов у закладах дошкільної освіти.

За рахунок місцевого бюджету було проведено капітальний та поточний  ремонти санвузлів  у трьох групах КЗ «ДНЗ «Казка» на загальну суму 509 тис.193 грн.  Були замінені вікна балкону актової зали установи на суму 51 тис. 863 грн . Також, для вихователів дитячого садочка було придбано принтер та ноутбук на загальну суму 14 тис.373 грн.

В підрозділі дошкільної освіти Щасливської філії КЗ «НВК «Джерело»  в поточному році проводилися ремонтні роботи з облаштування приміщень для малечі. Протягом серпня-вересня поточного року за рахунок коштів, які виділила Комишуваська селищна рада, для дошкільняток було облаштовано туалетну кімнату: підлогу та стіни обкладено кахлем, встановлено 2 унітази, 2 рукомийника зі змішувачами та водонагрівач. Була відновлена каналізаційна мережа та оптимізована система опалення. У дитсадочку ведуться роботи з підведення та підключення води. На ці роботи були виділені кошти з місцевого бюджету на суму 23 тис. 575 грн. Окрім внутрішніх ремонтних робіт, проводилися й зовнішні. Старий, напіваварійний ігровий павільйон буквально за місяць було приведено в гарний стан. Відремонтували огорожу, покрівлю та дерев’яну підлогу павільйону,  завезли пісок.

У Новоіванівському дитячому садочку повністю відремонтували опалювальну систему: замінили старі труби, батареї. Зі свердловини в будівлю садочку було підведено воду та встановлено водонагрівач. Здійснено ремонт каналізаційної мережі. Замінили 3 вхідні двері на пластикові.  Також, для двох груп закупили та встановили в туалетних кімнатах рукомийники і унітази.  В молодшій групі замінено покриття на підлозі. В харчоблоці встановили нові мийки та змішувачі. Сума ремонтних робіт склала 62 тис. 203 грн.

У вересні 2018 року КЗ «Оленівський НВК «Школа І ступеня – дитсадок» реорганізована в заклад дошкільної освіти «Перлинка». В цьому році в будівлі замінили 13 вікон на суму 62 тис. 390 грн.: у всіх трьох групах, актовій залі та  частково в їдальні. Кошти були виділені з місцевого бюджету. Також було придбано електроплиту для закладу дошкільної освіти «Перлинка» на суму 14 тис. 850 грн.

У 2018 році для Зарічненського садочку «Сонечко» було виділено 3 тис. 116 грн  на проведення косметичного ремонту та налагодження опалення, 14 тис. 600 грн на придбання пральної машинки та 2 тис. 200 грн на водонагрівач.

На харчування дітей у садочках з місцевого бюджету було виділено 829 тис. 465 грн.

Заробітна платня персоналу дитячих садочків за 2018 рік загалом по усій громаді склала 4 млн. 405 тис. 350 грн.

Позашкільна освіта

На сучасному етапі позашкільна освіта, інтегруючись у загальному освітньому просторі, виступає одним із основних чинників всебічного розвитку, соціалізації, навчання та виховання школярів. Подальший розвиток позашкільного закладу, його осучаснення є нагальною потребою.

Так, 24 тис. 559 грн. було виділено з місцевого бюджету на поточний ремонт Комишуваського Будиноку дитячої творчості. Окрім поточного ремонту,  за кошти місцевого бюджету було закуплено спорядження для гуртків з пішохідного туризму було виділено 49 тис. 052 тис. грн.

На заробітну платню викладачів будинку дитячої на юнацької творчості з місцевого бюджету було виділено 1 млн. 120 тис. 607 грн.

Соціальний захист

Одне із головних завдань роботи Комишуваської селищної ради – соціальний захист населення.

На території  Комишуваської селищної ради проживають такі категорії пільговиків:

–           діти з обмеженням життєдіяльності – 52 дитини;

–           інваліди (віком від 18 до 35 років) – 59 чол.;

–           діти сироти та позбавлені батьківського піклування (відповідно до первинного обліку) – 41дитина;

–           діти сироти та позбавлені батьківського піклування, які перебувають на території громади – 23 дитини;

–           прийомні сім’ї – 2 сім’ї;

–           багатодітні родини – 137, в них – 481 дитина;

–           родини, які опинились в складних життєвих обставинах –12 сімей, в них 23 дитини;

–           внутрішньо переміщенні особи – 21;

–           учасники бойових дій у локальних війнах – 55;

–           учасники Великої Вітчизняної війни – 194;

–           учасники АТО – 117.

Виконавчий комітет селищної ради з метою соціальної захищеності різних груп населення від безробіття, підписав з Оріхівським районним центром зайнятості договір про спільну діяльність з організації громадських робіт. Фінансування громадських робіт, до яких було залучено 14 чол. зареєстрованих безробітних, здійснювалося на підставі розподілу коштів місцевого бюджету, передбачених на реалізацію Програми організації оплачуваних громадських робіт на території Комишуваської селищної ради на 2018 рік, та коштів Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття на загальну суму – 46 тис. 560 грн.

Для забезпечення харчування дітей в загальноосвітніх та дошкільних навчальних закладах громади було організовано за рахунок коштів місцевого бюджету безкоштовне харчування дітей:

–           учнів 1- 4 класів загальноосвітніх навчальних закладів – 570 дітей;

–           звільнено від сплати за харчування дітей пільгових категорій в дошкільних навчальних закладах – 343 дитини.

На виконання  Програми «Соціальний захист населення Комишуваської селищної ради на 2017-2020 роки» було виділено 68тис. 467 грн. для:

– цільової грошової допомоги хворим з хронічною нирковою недостатністю;

– для часткової компенсації витрат громадян, пов’язаних з похованням.

У 2018 році було проведено виплату непрацюючим фізичним особам, які надають соціальні послуги, у межах обсягів, встановлених Оріхівською районною державною адміністрацією у сумі – 103 тис. 575 грн.

У червні 2018 року з місцевого бюджету було виділено 85 тис.050 грн. на оздоровлення 9 дітей з числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування у дитячому оздоровчому таборі «Лазурна райдуга».

На виконання Програми «Надання допомоги дітям-сиротам і дітям, позбавленим батьківського піклування, яким виповнилося 18 років Комишуваської селищної ради на 2017-2021 роки» було виділено 18 тис. 100 грн.

У грудні 2018 року було укладено договір про співробітництво територіальних громад у сфері соціального захисту населення у формі делегування виконання окремих завдань між Комишуваською та Таврійською громадами. Згідно з цим договором, на базі Таврійської сільської ради створено Комунальна установа «Центр надання соціальних послуг». Метою функціонування установи є забезпечення якісного надання соціальних послуг, визначених законодавством України.

Медична сфера

Просуваються роботи й у медичній сфері. За рахунок об’єднаних зусиль державного, обласного та місцевого бюджетів, на двох нижніх поверхах старого приміщення лікарні, було проведено капітальний ремонт, де розташувалися «ЦПМСД», філія №2 ЦРЛ та швидка допомога. Закуплено нові меблі.

В 2018 році були отримані кошти з держбюджету у розмірі      1 мільйон 407 тис.  грн. для  ремонтних робіт 3 поверху установи. З них за цей рік було освоєно 574 тис. 69 грн.

Значно, за ці 2 роки, поповнився автопарк «Центр первинної медико-санітарної допомоги». Старі УАЗи, замінили на новенькі ЗАЗ SENSE, «Renault Duster» та «Renault Dokker», спеціалізований медтранспорт (швидка допомога), які обслуговують не тільки хворих Комишуваської громади, але й потребуючих невідкладної допомоги з сусідніх територій.

Спеціалісти невідкладної допомоги за викликом  можуть не тільки надати допомогу на місці, але й за потреби транспортувати хворого (в сидячому положенні) в медичні заклади м. Оріхів та м. Запоріжжя (обласна лікарня та дитяча лікарня). Скористатися цим мають право мешканці усіх населених пунктів Комишуваської громади.

На другому поверсі «Центр первинної медико-санітарної допомоги» відкрито кабінет ультразвукової діагностики, який працює по суботам.

За 2018 рік загальні видатки становлять – 9 млн. 500 тис. 468 грн.

На території Комишуваської ОТГ діють наступні медичні програми, які фінансуються з місцевого бюджету:

1.Програма боротьби з онкологічними захворюваннями на території Комишуваської селищної ради Оріхівського району Запорізької області на 2017-2020 року – профінансовано 264 тис. 800 грн.

  1. Програма протидії захворюванню на туберкульоз на території Комишуваської селищної ради Оріхівського району Запорізької області на 2017-2020 року – профінансовано 74 тис. 920 грн.
  2. Програма профілактики ВІЛ-інфекції, догляду та підтримки ВІЛ-інфікованих і хворих на СНІД на території Комишуваської селищної ради Оріхівського району Запорізької області на 2017-2020 роки –профінансовано 10 тис. 657 грн.
  3. Програма удосконалення надання медичної допомоги хворим нефрологічного профілю на території Комишуваської селищної ради Оріхівського району Запорізької області на 2017-2021 роки.
  4. Програма профілактики вірусних гепатитів та грипу для медичних працівників комунального закладу « Центр первинної медико-санітарної допомоги» Комишуваської селищної ради Оріхівського району Запорізької області на 2017-2019 роки – профінансовано 5 тис. 102 грн.

Пільгові категорії населення,  яким в законодавчому порядку визначено безоплатне або пільгових умовах відпуск лікарських засобів повністю були забезпечені необхідними препаратами, відповідно до національного переліку. В тому числі Урядову програму «Доступні ліки» КЗ «ЦПМСД» виконало повністю, за якою люди отримали ліки від серцево-судинних захворювань, бронхіальної астми та цукрового діабет другого типу на суму 332 тис. 907 грн.

ЦНАП

Комишуваська ОТГ отримала інституційну допомогу у створенні Центру надання адміністративних послуг від Програми «U-LEAD з Європою». Експерти допоможуть у підготовці нормативних документів статусу ЦНАП та в організації його діяльності. Громада матиме також підтримку в формуванні структури та штату ЦНАП, в навчанні  персоналу, підвищення його кваліфікації, включаючи ділову етику та гендерний аспект. Крім того, Програма надасть меблі для облаштування робочих місць для персоналу та місць для відвідувачів ЦНАП,  офісну техніку, програмне забезпечення».

Кошти на реконструкцію будівлі були виділені з місцевого бюджету     1 млн. 83 тис. 259 грн.

 Благоустрій територіальної громади

Протягом  2018 року  КП «Комишуваський комунальник» забезпечив виконання необхідних робіт та надання житлово-комунальних послуг для населення та інших споживачів а також виконував роботи по благоустрою населенних пунктів на території громади Комишуваської селищної ради.

КП «Комишуваський комунальник» здійснює централізоване постачання технічної води та водовідведення стічних вод житлового масиву та бюджетних установ смт Комишуваха, селища Зарічне, с. Калинівка,  с. Григорівське.

З 2018 року КП «Комишуваський комунальник» здійснює централізоване водопостачання питної води в с. Вільне, с. Тарасівка та с. Кирпотине.

Протягом всього періоду було забезпечене безперебійне водопостачання, водовідведення,  прибирання прибудинкової території та освітлення сходових клітин.

По смт Комишуваха за 2018 рік забрано і відведено 9 тис. куб. м. технічної  води.

По с. Зарічне забрано та використано 30,8  тис. куб. м. технічної  води,  відведено 14,6 тис. куб. м. стічних вод.

По с. Калинівка забрано та використано 3,9 тис. куб. м. технічної  води.

Подано питну воду в с. Григорівське, с. Вільне, с. Тарасівка та с. Кирпотине – в кількості – 6 тис. куб.м.

В 2018 році був придбаний та переданий в КП «Комишуваський комунальник» сміттєвоз з задньою загрузкою. Закуплені та встановлені на території с. Зарічне та на житловому масиві  смт Комишуваха 20 контейнерів для ТПВ. Виготовлено та облаштовано 7 контейнерних майданчиків.

З жовтня місяця 2018 року КП «Комишуваський комунальник» являється виконавцем послуги по вивезенню твердих побутових відходів.  Згідно графіку два рази на тиждень безперебійно вивозиться сміття з с. Зарічне та житлового масиву смт Комишуваха.

Кожен абонент щомісяця отримує квитанцію, в якій відображено нарахування за спожиті послуги, оплата, суми субсидій та пільг, що значно покращує рівень обслуговування населення.

В період снігопадів проводилось очищення від снігу доріг по території  Комишуваської об’єднаної територіальної громади, тротуарів та пішохідних доріжок по житловому масиву, та центральній вулиці Б. Хмельницького.

КП «Комишуваський комунальник» забезпечує функціонування бригади з благоустрою. Активно ведуться роботи :

  • по прибиранню вулиць смт Комишуваха;
  • по боротьбі з карантинними рослинами на території смт Комишуваха;
  • по косінню узбіччя доріг та паркової зони;
  • по насадженню дерев та кущів;
  • по поливу зелених насаджень центрального парку;
  • по білінню дерев;
  • по обрізанню та обпилюванню кущів та дерев;
  • по облаштуванню та малярним роботам пам’ятників загиблим воїнам ВВВ.

На благоустрій селищ та сіл було отримано з бюджету 2млн. 144 тис. 839 грн.

в т.ч.:  (заробітна плата,  придбання матеріалів, ремонт доріг і т. п.).

Виготовлено та встановлено господарським способом:

  • павільйон для відпочинку – 1 шт.;
  • лавочки – 10 шт.;

Здійснено поточний ремонт дорожнього покриття, а саме: покриття граншлаком, по вулицях:

  • смт Комишуваха: вул. Московська – протяжністю 1110 м., Степна – 110 м., Підгірна – 150 м., Севастопольська – 100 м, стадіон по вул. Зарічна- 100м х 50м., а також  покриття гран шлаком 3 контейнерні майданчики.
  • с. Зарічне: вул. Восточна – 10 м., під’їзди до контейнерних майданчиків та самі майданчики в кількості 4 шт.
  • с. Щасливе: вул. Степна – 40 м., кладовище за межами села- 150 м.
  • с. Новояківлівка: вул. Центральна – 100 м.
  • с. Новотроїцьке: вул. Жовтнева – 995 м., вул. Українська – 250 м.
  • с. Кирпотине: вул. Залізнича – 50 м.

            Всього 3 275 м.

 Проведено грейдерування по вулицям:

  • 1) смт Комишуваха: вул. Московська, Степна, Підгірна, Севастопольська, Лугова, Островського, Свободи, Героїчна, Миру, Річна, Шевченко, Стаханівська, Смірнова, Свердлова, Б. Хмельницького, 8 Березня, Гоголя, Запорізька, Шкільна, Чкалова, Набережна, Маяковського, Першотравнева, Зарічна, стадіон (зняття шару ґрунту – 1 км х 6 м.)
  • 2) від с. Калинівка до с. Новотавричеське  протяжністю 4  км. х 5 м.
  • 3) с. Вільне, вул. Волі – 800 м х 6 м;
  • 4) с. Кирпотине, вул. Залізнична  – 600 м х 6 м;
  • 5) с. Зарічне вул. Зарічна  – 300 м х 6 м;
  • 6) с. Новотавричеське  вул. Садова – 800 м х 4 м., вул. Центральна  – 350 м х 4 м., дорога на кладовище – 200 м х 4 м;
  • 7) с. Оленівка: вул. Нагорна – 1,3 км х  4 м., вул. Полякова  – 500 м х 4 м., вул. Цвіточна  – 900 м х 4 м., вул. Сєвєрна  – 450 м х 4 м.,  вул. Колгоспна – 200 м х 4 м., дорога  на  кладовище  – 200 м х 4  м;
  • 8) с. Новояківлівка вул. Лугова – 400 м х 4 м;
  • 9) с. Магдалинівка, вул. Гагаріна – 700 м х 4 м., об’їзна автомобільна дорога;
  • 10) с. Щасливе, вул. Степна, вул. Космічна, вул. Запорізька;
  • 11) с. Новорозівка.

Всього приблизно 11 кілометрів дороги.

Грейдерування обочин:

  • від смт Комишуваха до с. Щасливе;
  • від с. Щасливе до с. Кущеве;
  • від с. Одарівка до с. Жовта Круча;
  • від с. Ж.Круча до с. Трудооленівка;
  • від с. Трудооленівка до с. Кущеве;
  • від с. Кущеве до с. Новоіванівка.
  • від. с. Одарівка до с. Блакитне.

Риття канав для стоку дощових та талих вод:

  • смт Комишуваха, вул. Московська
  • с. Новотавричеське, звалище.
  • с. Щасливе, вул. Степна, кладовище,
  • с. Жовта Круча,
  • с. Новоіванівка, вул. Шарова, школа.

В селищі Зарічне замінено 1 км. водопровідної мережі по вул. Ювілейна,  регулярно на протязі 2018 року по 3 рази на тиждень прочищалась каналізаційна мережа. Відремонтовано 2 глибинних насоси на суму 17 тис.364 грн.

В селі Тарасівка замінено 1,2 км. водопровідної мережі.

Закуплено та встановлено на насосній станції смт Комишуваха мережевий насос з частотним перетворювачем, для більш раціонального використання електричної енергії, вартістю 71 тис. грн.

Виконувались роботи по ремонту електричних мереж, ремонти дахів, бетонно-мулярні роботи на території об’єднаної територіальної громади, а саме: в адміністративних приміщеннях, школах, дитячих садках, ФАПах.

Особливу увагу приділяється освітленню вулиць населених пунктів громади. Так, у 2018 році було виділено кошти з місцевого бюджету у сумі 191 тис. 339 грн. на освітлення вулиць Вокзальна з №1-41; Шкільна з №18-60; Растуща з №1-14 смт Комишуваха.

Водогін – Вільне, Кирпотине, Новотавричеське.

Комунальники усували наслідки буревію,  ремонтуючи дахи по школах в ряді сел. 

На завершення хотілось би сказати, що рік, який минув, був дуже неоднозначний. З однієї сторони багато вже зроблено, а з іншої, існує ще багато планів, які зіштовхуються з різними перешкодами на шляху їх реалізації. Але завдяки наполегливій праці державних та територіальних органів є впевненість в тому, що всі ці надбання будуть реалізовані на благо жителів громади.

Завдяки реформі децентралізації ми створюємо сприятливі умови для праці та проживання жителів громади, які розуміють, що тільки спільними зусиллями можна досягнути бажаних результатів, та покращити свій добробут. В своїй діяльності громада відчуває підтримку як жителів громади,  так і органів держаного управління. І надалі сподіваємося на тісну та плідну співпрацю.”