Інформація Оріхівського бюро правової допомоги в рамках проекту «Я МАЮ ПРАВО» Порядок примусового стягнення аліментів (зі змінами)

Стаття 180 Сімейного Кодексу України зобов’язує батьків утримувати дитину до досягнення нею повноліття.

Відповідно до положень ст. 182 Сімейного кодексу, мінімальний розмір аліментів на одну дитину збільшеноз 30% до 50% прожиткового мінімуму. Стаття 183 Сімейного кодексу передбачає, що той з батьків або інших законних представників дитини, з яким вона проживає, має право звернутися до суду із заявою про видачу судового наказу про стягнення аліментів в розмірі: на одну дитину – чверті, на двох дітей – третини, на трьох і більше дітей – половини заробітку (доходу) платника аліментів, але не більш як 10 прожиткових мінімумів на кожну дитину відповідного віку.

Втім, статтею 192 передбачає, що розмір аліментів може бути зменшений чи збільшений за рішенням суду за позовом платника або одержувача аліментів – у разі зміни матеріального або сімейного стану, погіршення або поліпшення здоров’я когось із них тощо.

Прийнявши Закон України № 2234-VIII «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення захисту права дитини на належне утримання шляхом вдосконалення порядку примусового стягнення заборгованості зі сплати аліментів» 7 грудня 2017 року, що набрав чинності 6 лютого 2018 року, законодавець пішов ще далі в захисті прав дитини, посиливши відповідальність батьків за невиконання ними обов’язків зі сплати аліментів, значно спростивши процес притягнення до відповідальності винних осіб.

Найбільш принципові зміни стосуються ст. 157 Сімейного кодексу України, ст. 71 Закону України «Про виконавче провадження», ст. ст. 31, 183 Кодексу про адміністративні правопорушення.

Тепер у разі несплати аліментів на утримання дитини, одного з подружжя, батьків або інших членів сім’ї, що призвела до виникнення заборгованості, сукупний розмір якої перевищує суму відповідних платежів за шість місяців із дня подання виконавчого документа до примусового виконання, орган державної виконавчої служби має право:

1) скласти протокол про вчинення боржником адміністративного правопорушення та надіслати його для розгляду до суду за місцезнаходженням органу державної виконавчої служби.

Своєю чергою, Кодекс про адміністративні правопорушення було доповнено новим видом адміністративного стягнення – суспільно корисні роботи (ст. 31-1), які на відміну від громадських робіт є платними та дають змогу боржникові шляхом їх виконання поступово погашати наявну заборгованість.

2) на вимогу стягувача протягом десяти днів видати довідку про наявність заборгованості зі сплати аліментів, що дійсна протягом одного місяця з дня її видачі.

Той із батьків, із ким за рішенням суду проживає дитина, скориставшись указаною довідкою державного виконавця, мають право протягом одного місяця дії цієї довідки самостійно вирішувати питання щодо тимчасового виїзду дитини за межі України з метою лікування, навчання дитини за кордоном, відпочинку.

3) винести вмотивовані постанови:

3.1) про встановлення тимчасового обмеження боржника в праві виїзду за межі України;

3.2) про встановлення тимчасового обмеження боржника в праві керування транспортними засобами, крім випадків, коли таке обмеження позбавляє боржника основного законного джерела засобів для існування, необхідне у зв’язку з інвалідністю чи перебуванням на утриманні боржника осіб з інвалідністю, необхідне для проходження боржником військової служби, несення служби в АТО, або має місце розстрочення або відстрочення сплати заборгованості за аліментами;

3.3) про встановлення тимчасового обмеження боржника в праві користування вогнепальною мисливською, пневматичною зброєю тощо;

3.4) про встановлення тимчасового обмеження боржника в праві полювання.

Якщо заборона батькам у праві користування зброєю чи обмеження права полювання не вбачається надзвичайно дієвою, то обмеження права на виїзд за кордон боржника й обмеження права керування транспортними засобами за спрощеною процедурою лише на підставі постанови державного виконавця повинно здобути достатній вплив на недобросовісних порушників.

6 лютого 2018 року Міністерство юстиції відкрило онлайн-реєстр осіб, які вперто не сплачують аліменти.

Міністерство юстиції розробило технологічну картку, за якою державні виконавці будуть виконувати судове рішення по стягненню заборгованості по оплаті аліментів.

Технологічна картка детально описує процеси та дії виконавців на різних стадіях, зокрема, на початку примусового виконання, під час звернення стягнення на заробітну плату та інші доходи боржника та у карті описуються дії виконавця у разі закінчення строку, передбаченого законом для стягнення аліментів.

У Київській та Запорізькій областях почали діяти перші мобільні групи з ліквідації заборгованості по сплаті аліментів.

Отже, законодавець крок за кроком робить сімейне законодавство більш ефективним, направленим передусім на захист інтересів дітей і осіб, із якими дитина проживає.

Для отримання юридичних консультацій з будь-яких питань, захисту порушених прав звертайтеся до фахівців відділу «Оріхівське бюро правової допомоги» Першого запорізького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги та його відділів в рамках з понеділка по п’ятницю з 8-00 до 17-00 за адресою:

м. Оріхів, вул. Покровська, 58 (за адмінбудинком), тел. 4-31-54.