Інформація Оріхівського бюро правової допомоги в рамках проекту «Я МАЮ ПРАВО» ЄВРОПЕЙСЬКИЙ СУД З ПРАВ ЛЮДИНИ

1. ЩО ТАКЕ ЄВРОПЕЙСЬКИЙ СУД З ПРАВ ЛЮДИНИ?

Європейський суд з прав людини – це міжнародний судовий орган, який знаходиться в місті Страсбург (Франція). Кількість суддів, з яких він складається, відповідає кількості держав-членів Ради Європи, що ратифікували Конвенцію про захист прав людини та основоположних свобод. На даний час таких держав є сорок сім. Судді засідають у своїй особистій якості і не є представниками жодної держави.

К онвенція про захист прав людини та основоположних свобод (далі – Конвенція) – це міжнародний договір, який мають право підписувати лише держави-члени Ради Європи. Європейський Суд було засновано на підставі Конвенції, котра визначає його функціонування та містить перелік прав та гарантій їх забезпечення, яких держави зобов’язалися дотримуватися.

2. В ЯКИХ ВИПАДКАХ МОЖНА ЗВЕРНУТИСЯ ДО ЄВРОПЕЙСЬКОГО СУДУ З ПРАВ ЛЮДИНИ ТА ЯКІ ПРАВА ЗАХИЩЕНІ?

До Європейського суду з прав людини Ви можете звернутись із заявою, якщо вважаєте, що Ви особисто і безпосередньо стали потерпілим від порушення прав, свобод та гарантій, зазначених у Конвенції або в Протоколах до неї. Заява має стосуватись лише порушень, допущених однією з держав, на які поширюється дія Конвенції.

Конвенція захищає зокрема такі права:

– право на життя;

– право на справедливий судовий розгляд;

– право на повагу до приватного і сімейного життя;

– право на свободу вираження поглядів;

– право на свободу думки, совісті та віросповідання;

– право на ефективний засіб правового захисту;

– право на володіння своїм майном;

– право голосу та право бути кандидатом на виборах.

3. ЩО ЗАБОРОНЕНО КОНВЕНЦІЄЮ ТА ПРОТОКОЛАМИ ДО НЕЇ?

Конвенція забороняє, зокрема:

– катування, нелюдське чи принизливе для людської гідності поводження або покарання;

– свавільне та неправомірне позбавлення волі;

– дискримінацію у користуванні правами та свободами, викладеними у Конвенції;

– вислання державою своїх громадян чи заборону їм повернутися на її територію;

– смертну кару;

– колективне вислання іноземців.

4. ЧИ ІСНУЮТЬ БУДЬ-ЯКІ ПРОЦЕДУРИ НА РІВНІ

НАЦІОНАЛЬНОГО СУДОЧИНСТВА, ЯКІ НЕОБХІДНО ПОПЕРЕДНЬО ПРОЙТИ?

– Так. Необхідно використати всі засоби правового захисту в державі, якої стосується заява, які могли б виправити ситуацію, про яку Ви скаржитеся до місцевого суду, апеляційної чи касаційної інстанції;

– Самого лише використання цих засобів захисту недостатньо. Необхідно, щоб при їх використанні, Ви виклали суть порушень Конвенції, про які Ви заявляєте.

– На протязі шести (з 12.05.2018 – чотири) місяців від дати прийняття остаточного рішення на національному рівні, Ви можете Подати заяву до Європейського суду з прав людини. Після закінчення цього строку Вашу заяву не може бути прийнято до розгляду Судом.

На початковому етапі провадження можна писати до Європейського суду з прав людини (далі – Суд) однією з офіційних мов Суду або ж офіційною мовою будь-якої з держав-членів Ради Європи: українською, англійською, тощо. Після того, як заяву буде комуніковано уряду-відповідачу, далі спілкування здійснюватиметься однією з двох мов: англійською чи французькою. Суд не надає безкоштовного перекладача для здійснення допомоги у листуванні.

Розгляд заяв у Суді єбезкоштовним. Однак витрати заявника на кореспонденцію із Судом чи юридичне супроводження сплачуються заявником самостійно. У разі встановлення порушення Суд може при наявності подачі заявником вимоги про справедливу сатисфакцію призначити так звані «судові витрати». Їх сплачує держава-відповідач.

До заяви треба надавати лише копії документів, адже Суд не повертає оригінали документів, тому слід зауважити, що коли заявника просять надіслати документи, мається на увазі звичайні копії (не завірені в суді або у нотаріуса).

У цілому з моменту отримання Судом заяви до моменту винесення ним рішення по суті проходить три-п’ять років, однак цей строк може бути як меншим (мінімальний строк розгляду справи в Європейському суді з прав людини може складати близько півтори роки), так і набагато більше (десять років і більше). Усе залежить від терміновості або пріоритетності заяви. Так, окремі заяви Суд може визнати терміновими і розглянути їх у пріоритетному порядку, зокрема у випадку, якщо життя чи здоров’я заявника знаходиться під загрозою. Інші, менш термінові заяви (наприклад, щодо захисту права власності), Суд розглядатиме, як правило, довше.

Для отримання юридичних консультацій з будь-яких питань, захисту порушених прав звертайтеся до фахівців відділу «Оріхівське бюро правової допомоги» Першого запорізького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги та його відділів в рамках з понеділка по п’ятницю з 8-00 до 17-00 за адресою:

м. Оріхів, вул. Покровська, 58 (за адмінбудинком), тел. 4-31-54.