Як не стати жертвами торгівлі людьми розповідали на пл. Маяковського у Запоріжжі

Генеральною Асамблеєю ООН у 2013 році був проголошений Всесвітній день протидії торгівлі людьми, який, починаючи з 2014 року світова спільнота відзначає 30 липня з метою підвищення інформованості громадськості про глобальну проблему і привернення уваги до тяжкого становища мільйонів жінок, чоловіків і дітей з усіх куточків світу, які стали жертвами торгівлі людьми, а також заохочення людей активно допомагати і протидіяти цьому злочину.
На виконання ЗУ «Про попередження торгівлі людьми» та з метою реалізації Державної соціальної програми протидії торгівлі людьми на період до 2020 року, затвердженою Постановою КМУ №111 від 24.02.2016, за підтримки Департаменту соціального захисту населення ЗОДА та Представництва в Україні Міжнародної організації з міграції (МОМ) громадська правозахисна організація «Егіда-Запоріжжя» реалізувала Всеукраїнський коаліційний проект «Здійснення громадського контролю за виконанням політики протидії торгівлі людьми». Сьогодні, 30 липня 2018 року на площі Маяковського м. Запоріжжя відбулася інформаційна акція «Лабіринт можливостей». Учасниками акції стали представників соціальних служб, Національної та Патрульної поліції, Управління юстиції та міграційної служби, центру соціально-психологічної допомоги та служби зайнятості.
Упродовж роботи локацій кожен мав можливість отримати консультацію з питань оформлення біометричного паспорта та особливостей дотримання міграційних правил за кордоном, дізнатися більше про послуги Національної безкоштовної лінії з протидії торгівлі людьми, отримати інформацію про можливу допомогу від державних та недержавних інституцій у рамках Національного механізму взаємодії. Вікторини, живе спілкування з людьми та поради професіоналів багатьом присутнім стали в нагоді.
Як повідомили в Департаменті інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю ЗОДА,за даними Міністерства соціальної політики України, протягом І півріччя 2018 року 112 громадянам України встановлено статус особи, яка постраждала від торгівлі людьми. У порівнянні з аналогічним періодом попереднього року показник збільшився на десять осіб. У Запорізькій області за цей час установлено статус одній особі, яка постраждала від торгівлі людьми. Мінсоцполітики виявлено 51 особу, яка постраждала від сексуальної експлуатації. За шість місяців 2018 року підрозділами Національної поліції України виявлено 186 фактів, відомості про які внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань, що на 29% більше, ніж за аналогічний період 2017 року. У Запорізькій області за цей час виявлено один факт, відомості про який внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань.