ЩО ПОТРІБНО ЗНАТИ, ЯКЩО ВИ ВТРАТИЛИ РОБОТУ І ХОЧЕТЕ ОТРИМУВАТИ ДОПОМОГУ ВІД ДЕРЖАВИ

Мінекономіки разом із Державною службою зайнятості продовжує щотижневе інформування щодо ключових питань, які стосуються втрати роботи, отримання фінансової допомоги або допомоги у пошуку нової роботи.

Як виплачується допомога по безробіттю в період карантину?

На період дії карантину статус безробітного надається людині з першого дня реєстрації в службі зайнятості. Також з першого дня призначається допомога по безробіттю. Звертаємо увагу – призначається, а не здійснюється. Допомога по безробіттю наперед не виплачується.

Наразі профінансовано видатки на допомогу по безробіттю за І декаду травня. Наступне нарахування за період з 11 по 20 травня здійснено 22 травня, а фінансування допомоги буде проводитись в установленому порядку.

Скільки разів на місяць має виплачуватися допомога по безробіттю?

Допомога по безробіттю виплачується не рідше ніж два рази на місяць, а за згодою безробітного – один раз на місяць.

Допомога по безробіттю виплачується центром зайнятості, у якому зареєстрований безробітний, через банківські установи в установленому порядку.

На період карантину виплата допомоги по безробіттю може здійснюватися без особистого відвідування безробітним центру зайнятості/філії, за умови підтвердження безробітним наміру перебування у статусі безробітного будь-якими засобами комунікації (телефонний зв’язок, електронні засоби тощо).

На який розмір допомоги по безробіттю люди можуть розраховувати?

Розмір допомоги по безробіттю розраховується для кожної особи індивідуально залежно від страхового стажу людини та її заробітної плати. Допомога по безробіттю виплачується залежно від тривалості безробіття у відсотках до визначеного розміру (стаття 22 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування України на випадок безробіття»).

Максимальний розмір допомоги по безробіттю наразі становить 8 408 грн (4 прожиткових мінімуми для працездатних осіб).

Розмір мінімальної виплати допомоги по безробіттю, що виплачується застрахованим особам в залежності від страхового стажу, становить 1 800 грн, а особам, виплати яким призначались без урахування страхового стажу – 650 грн відповідно до законодавства.

Загальна тривалість виплати допомоги по безробіттю не може перевищувати 360 календарних днів, а для осіб передпенсійного віку – 720 календарних днів.

Чи можуть зареєструватися в службі зайнятості громадяни, які повернулися з-за кордону?

Громадяни України, які повертаються з-за кордону, реєструються в центрах зайнятості на загальних підставах.

Більше відповідей публікують на сайті Міністерства щотижня.

За матеріалами Урядового порталу