Щодо збереження лісосмуг

У  зв’язку з набуттям чинності  Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вирішення питання колективної власності на землю, удосконалення правил землекористування у масивах земель сільськогосподарського призначення, запобігання рейдерству та стимулювання зрошення в Україні» відповідно до яких  п. 21  розділу X   Перехідних  положень  Земельного кодексу України установлено,  що з дня набрання чинності  Законом України “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вирішення питання колективної власності на землю, удосконалення правил землекористування у масивах земель сільськогосподарського призначення, запобігання рейдерству та стимулювання  зрошення в Україні” землі колективних сільськогосподарських   підприємств,  що припинені  (крім земельних ділянок, які на день набрання чинності зазначеним Законом перебували у приватній власності),  вважаються  власністю  територіальних громад, на території яких вони розташовані. Зазначений  Закон  є  підставою   для  державної реєстрації   права   комунальної  власності  на  земельні ділянки, сформовані  за  рахунок земель,  які  в силу зазначеного Закону переходять до комунальної власності.

Відповідно до ст. 22  вказаного Кодексу господарські шляхи і прогони, полезахисні лісові смуги та інші захисні насадження, крім тих, що віднесені до земель інших категорій, є несільськогосподарськими угіддями, що належать до земель сільськогосподарського призначення.

Вказані угіддя розташовані на землях колективних сільськогосподарських   підприємств,  що припинені, а отже наразі є власністю Територіальної громади в особі Комишуваської селищної ради.

Відповідно до ст. 60 Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні” Право комунальної власності територіальної громади захищається законом на рівних умовах з правами власності інших суб’єктів.

Статтею  65-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення передбачено відповідальність за знищення або пошкодження полезахисних лісових смуг, захисних лісових насаджень вздовж берегів річок, каналів, навколо водних об’єктів, гідротехнічних споруд, на смугах відводу автомобільних доріг, залізниць та інших захисних лісових насаджень – у вигляді  накладення штрафу на громадян від п’ятнадцяти до тридцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб – від тридцяти п’яти до шістдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Також ст. 245 Кримінального Кодексу України передбачена відповідальність за знищення або пошкодження лісових масивів, зелених насаджень навколо населених пунктів, вздовж залізниць, а також стерні, сухих дикоростучих трав, рослинності або її залишків на землях сільськогосподарського призначення  вогнем чи іншим загальнонебезпечним способом у вигляді штрафу від трьохсот до п’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеженням волі на строк від двох до п’яти років, або позбавленням волі на той самий строк.

З метою збереження полезахисних лісових смуг, закликаємо мешканців громади активно протидіяти вищевказаним правопорушенням на  території і інформувати  про факти знищення або пошкодження полезахисних лісових смуг Комишуваську селищну раду Оріхівського району Запорізької області за телефонами 60-2-70,  60-3-96 та Оріхівське відділення поліції Пологівського відділу поліції Головного  управління національної поліції в Запорізькій області  за телефонами 102, 4-34-23.