ЩЕ РАЗ ПРО ГОЛОВНІ ЗМІНИ У ВИПЛАТІ СУБСИДІЙ, ЯКІ ЗАПРОВАДЖЕНО З 1 ЖОВТНЯ

З початку жовтня в Україні запроваджено новий механізм фінансування житлових субсидій та виплату пільг на оплату житлово-комунальних послуг. При цьому порядок призначення виплат залишається майже незмінним. Про це повідомили у Міністерстві соціальної політики України.

Суму пільги розраховуватимуть, виходячи з розміру знижки, на яку пільговик має право згідно із законом. Також на неї впливатимуть ціни і тарифи на житлово-комунальні послуги та державні соціальні нормативи у сфері житлово-комунального обслуговування.

Новий механізм виплати пільг передбачає, що гроші передаватимуться людям, а не підприємствам-надавачам послуг.

Монетизація пільг не вплине на розмір передбачених законом соціальних гарантій і дозволить заощаджувати кошти на економному споживанні житлово-комунальних послуг і використовувати їх на власні потреби пільговика.

Тобто, якщо домогосподарство спожило менше ресурсів, ніж передбачено в нормативі – заощаджені гроші вони можуть залишити собі.

Новий механізм дає два варіанти одержання допомоги:

  • безготівкова монетизація – коли Ощадбанк автоматично створює обліковий запис одержувача пільг, на який нараховуються кошти, а за підсумками опалювального сезону зекономлені гроші можна зняти (раз на рік). У цьому випадку пільговик не докладає жодних зусиль, за нього все зроблять органи соцзахисту;
  • готівкова монетизація – коли одержувач пільги може відкрити рахунок у одному з 38 уповноважених банків (або через виплатні об’єкти Укрпошти) і кожен місяць отримувати «живі» гроші. Важливо, що заяву на відповідну послугу потрібно подати до 15 жовтня.

Більшості отримувачам субсидій, яким допомогу було перепризначено за підсумками попереднього опалювального сезону,  субсидія буде перерахована автоматично. Внутрішньо переміщеним особам, орендарям житлового приміщення, а також домогосподарствам, яким було призначено субсидію на фактично проживаючих, і які у травні поточного року не звернулися до управлінь соцзахисту,  потрібно зробити це до 15 грудня (тобто не пізніше ніж за два місяці з початку опалювального сезону, за винятком окремих життєвих ситуацій).

Домогосподарствам, які за підсумками попереднього опалювального сезону отримали відмову у продовженні програми субсидій через борги, пропонується кілька варіантів: звернутися до підприємства-надавача послуг із проханням провести реструктуризацію боргу; погасити заборгованість перед надавачем послуг і звернутися за субсидією; у виключних випадках, коли у людини немає можливості ліквідувати заборгованість, але є гостра потреба у субсидії,  вона може звернутися до спеціальної комісії при місцевих органах влади, яка, у випадку обґрунтованої позиції, може призначити субсидію.

Наразі субсидію на оплату житлово-комунальних послуг призначено 2,8 млн домогосподарств, серед них 127,7 тисячі домогосподарств із Запорізької області.

За інформацією Міністерства соціальної політики України