Школярів Комишуваської територіальної громади навчать енергоощадності

Школи Комишуваської ОТГ будуть генерувати лідерів енергоефективності та житлово комунального управління. Сьогодні, 18 квітня, на зустрічі з керівниками навчальних закладів було вирішено подати заявки та взяти участь у проекті «Енергоефективні школи: нова генерація».

Всеукраїнська благодійна організація «Інститут місцевого розвитку», запрошує школярів, їх батьків та вчителів до навчання та впровадження проекту «Енергоефективні школи: нова генерація».

Навчати енергоощадності потрібно вже змалечку. Учні, які братимуть участь у даному Проекті, вчитимуть розуміти технічні та фінансові проблеми енергопостачальних підприємств та підтримувати їх своїми діями: зберігати та раціонально використовувати енегретичні ресурси.

На уроках курсу за вибором для 6-8 класів «Основи енергопостачання та енергозбереження» школярі відвідують із екскурсією місцеві підприємства із генерації теплової та електричної енергії. На завершальному етапі вони, вже обізнані, самостійно проводять енергоаудит шкільних приміщень і розробляють проектні пропозиції для підвищення енергоефективності свого навчального закладу.

Для учнів 9-11 класів Проект запропонував пізнавально-мотиваційний факультативний курс «Абетка з основ житлово-комунального управління». Його вивчення сприяє формуванню в дітей нових ментальних установок, активної життєвої позиції, лідерських якостей. Практичний компонент курсу побудований на діловій грі «Розумний будинок» – конструкторі, що є зменшеною моделлю багатоквартирного будинку, де кожен учень має своє житло і виконує роль співвласника багатоквартирного будинку, може стати учасником життєвих ситуацій у сфері ЖКГ в ігровій формі.

125 шкіл після участі в Проекті реалізували енергоефективні заходи вартістю від 10 тис. грн до 180 тис. грн. Більшість – за проектними пропозиціями, розробленими школярами. Діти не лише отримали корисні навички, а й допомогли своїм школам стати енергоефективними, теплими, затишними.

До речі, як зазначила на зустрічі директор КЗ «НВК «Джерело» Комишуваської селищної ради Людмила Петрова, вже зараз учні 10-11 класів розробляють декілька проектів щодо основ енергопостачання та збереження тепла, а у 6-8 класах вчителі проводять виховні години на цю тематику.

Підтримала ініціативу щодо розроблення дітьми проектів і заступник голови з питань діяльності виконавчих органів Надія Заяц, та повідомила, що в рамках роботи з різними проектами по енергозбереженню, наразі проведено та розроблено проекти для модернізації КЗ «НВК «Джерело», КЗ «Яснополянська ЗОШ І-ІІІ ступенів». Поступово планується утеплити фасади шкіл, покрівлі, замітини вікна, системи опалення, водопостачання тощо. Такі ж проекти будуть розроблені для інших шкіл, які знаходяться під опікою Комишуваської селищної ради.