Уряд схвалив законопроект щодо державної фінансової підтримки добровільного об’єднання територіальних громад

21 лютого 2018 року Уряд схвалив проект Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про добровільне об’єднання територіальних громад» щодо фінансової підтримки державою добровільного об’єднання територіальних громад сіл, селищ, міст».

Законопроект схвалено із врахуванням пропозицій Міністерства фінансів України, а саме, щодо набрання чинності відповідного Закону з 01.01.2019 року.

Законопроект, розроблений Мінрегіоном, передбачає, що держава здійснюватиме фінансову підтримку добровільного об’єднання територіальних громад протягом п’яти років,  починаючи з наступного року після об’єднання, шляхом надання ОТГ відповідної субвенції.

Прийняття законопроекту дозволить законодавчо врегулювати питання гарантування державою мінімального розміру фінансової допомоги об’єднаним територіальним громадам.

Разом з тим, при визначенні загального обсягу субвенції на 2018 і наступні роки пропонується враховувати, що середній обсяг субвенції із розрахунку на 1 жителя сільського населеного пункту щороку зменшується на 20 відсотків.

Кошти зазначеної субвенції розподіляються Кабінетом Міністрів України за погодженням з Комітетом Верховної Ради України з питань бюджету між бюджетами об’єднаних територіальних громад пропорційно до площі ОТГ та чисельності сільського населення у такій територіальній громаді з рівною вагою обох цих факторів та з врахуванням щорічного зменшення обсягу такої фінансової підтримки об’єднаним територіальним громадам, які отримували її у попередні роки.

За таких умов, фінансова підтримка, надана громадам протягом п’яти років не може бути рівномірно розподіленою, оскільки загальний обсяг коштів щорічно зменшується.

АМУ погодила цей законопроект із зауваженнями щодо недоцільності зменшення обсягу фінансової підтримки об’єднаним територіальним громадам, оскільки запропонований у законопроекті підхід не стимулюватиме громади до добровільного об’єднання та не сприятиме їх зацікавленості у цьому процесі.

Автор: АМУ