Уряд вніс зміни у порядок оформлення паспорта громадянина України

Запровадження паспорта у формі картки в Україні розпочалося у січні 2016 року, і до цього часу нові паспорти видаються лише у разі обміну паспорта, замість втраченого або викраденого, а також особам, які досягли 14-річного віку та оформлюють паспорт вперше. Головною метою запровадження нового документа є безпека суспільства, захист від підроблення та крадіжки особистості (Identity theft).

Як розповіла головний спеціаліст з питань реєстрації місця проживання відділу з питань державної реєстрації  Комишуваської селищної ради Аліна Безугла :«Перший паспорт громадянина України видається безкоштовно. А ось за заміну та відновлення документа необхідно сплатити адміністративний збір.  Відтепер, якщо громадянин прострочив вклеювання фотокартки у віці 25  та 45 років, то паспорт буде змінено на ІD-карту на платній основі. Потрібно буде оплатити  адмінзбір у розмірі 279 грн., якщо термін виготовлення паспорту триватиме 20 робочих днів і 365 грн.  – за 10 робочих днів».

Як зазначила Аліна Євгенівна: «В жовтні поточного року, на засіданні Кабінету Міністрів України було внесено зміни до постанови Кабінету Міністрів України від 25 березня 2015 р. № 302 «Про затвердження зразка бланка, технічного опису та Порядку оформлення, видачі, обміну, пересилання, вилучення, повернення державі, знищення паспорта громадянина України». Відтак, після набрання постановою чинності, громадяни України матимуть можливість здійснити обмін паспорта у формі книжечки на паспорт у формі картки за бажанням у будь-який час. Міграційна служба підкреслює, що обов’язкова заміна документів законодавством не передбачена, відповідно до закону всі раніше видані документи будуть чинними до завершення строку їхньої дії».

Окрім цього, за словами головного спеціаліста з питань реєстрації місця проживання Комишуваської селищної ради, Оріхівський РС УДМС України в Запорізькій області підключено до електронного сервісу «Електронна черга». У разі звернення громадянина щодо отримання закордонного паспорту або ІD-карти, необхідно зареєструватися в чергу за посиланням https://dmsu.gov.ua