Українка намагалась вивезти до Туреччини незадекларовані предмети старовини

У четвер, 27 вересня, у міжнародному аеропорті м. Запоріжжя під час митного оформлення рейсу “Запоріжжя-Стамбул” у пасажирки було виявлено старовинні монети, медалі та ніж із кістки моржа.

Громадянка України обрала для проходження “зелений коридор”, де контроль здійснюється у спрощеному порядку, тобто без заповнення митної декларації. Проте після перетину “білої смуги”, співробітники Запорізької митниці ДФС виявили у ручному багажі жінки 60 старовинних монет з металу білого кольору та 4 частини старовинних монет з металу білого кольору, а також ніж для розрізання паперу з піхвами із кістки моржа та 3 медалі. При цьому, пасажирка не мала при собі жодних дозвільних документів та експертних висновків мистецтвознавця, необхідних для їх перевезення. За даним фактом складено протокол про порушення митних правил, предмети тимчасово вилучені.

Зазначимо, що обмеження до переміщення через митний кордон України предметів старовини регламентується ст. 373 МКУ, Закону України від 21 вересня 1999 року №1068 “Про вивезення, ввезення та повернення культурних цінностей” та Інструкцією про порядок оформлення права на вивезення, тимчасове вивезення культурних цінностей та контролю за їх переміщенням через державний кордон України, затвердженою наказом Міністерства культури і мистецтв України від 22 квітня 2002 року за № 258.

За матеріалами Головного управління ДФС у Запорізькій області