УКРАЇНА Є НЕВІД’ЄМНОЮ ЧАСТИНОЮ «ЄВРОПЕЙСЬКОЇ ЗЕЛЕНОЇ УГОДИ»

У рамках Європейського тижня сталої енергії (EU Sustainable Energy Week) відбулась панельна дискусія «Перший крок до Зеленої угоди між Україною та ЄС: Фонд енергоефективності», в якій взяв участь перший заступник Міністра розвитку громад та територій України Василь Лозинський.

Захід відбувся за участю Першого радника, керівника напряму «Економічна співпраця, енергетика, інфраструктура та навколишнє середовище» Представництва ЄС в Україні Йоханнеса Баура, директорки Фонду енергоефективності Юлії Головатюк-Унгуряну, менеджерки програми МФК «Енергоефективність в Україні» Май Нгуєн, колишнього заступника Міністра енергетики та захисту довкілля України Олексія Рябчина, українських експертів з енергоефективності та представників муніципалітетів.

Мінрегіон спрямовує свою діяльність на підвищення ефективності споживання енергії будівлями.

За оцінками Міжнародного енергетичного агентства потенціал скорочення енергоспоживання житловими будівлями на сьогодні складає близько 50%. Тому саме енергоефективні будівлі стануть вагомою складовою національного внеску України у досягненні спільних цілей «Європейської Зеленої Угоди», – зазначив Василь Лозинський.

За словами першого заступника Міністра, впровадження кращих європейських практик та Директив ЄС в українське законодавство дозволило привернути увагу європейських інвестиційних та донорських організацій і створити систему підтримки ініціатив щодо впровадження енергоефективних заходів, зокрема, у житловому фонді. Це також сприяло початку роботи потужного інструменту розвитку енергоефективності – Фонду енергоефективності.

Одним із основних принципів діяльності Фонду є обов’язковість встановлення вхідних даних по будівлі до початку проєкту та вихідних показників після його завершення. Це дає змогу чітко відслідковувати ефективність використання вкладених коштів та визначати результати впроваджених заходів.

Станом на 23 червня 2020 року Фондом енергоефективності отримано 113 заявок від ОСББ, серед яких 15 за пакетом А, 98 за Пакетом Б. За попередніми оцінками, загальна вартість проєктів становить близько 630 млн грн. Орієнтовний розмір гранту – понад 430 млн грн. Рівень економії становитиме близько 44 млн грн. Наразі виплачено суму грантів  понад 667 тис грн.

Захід організовано Представництвом ЄС в Україні спільно з Фондом енергоефективності.

Довідково.

У грудні 2019 року Європейська Комісія опублікувала документ, який повинен дозволити побудувати європейський континент, нейтральний до зміни клімату – Європейську зелену угоду (EU Green Deal).

Окрім необхідних стратегічних цілей було запропоновано Дорожню карту, яка містить перелік заходів та необхідних змін до законодавства ЄС, які дозволять мобілізувати необхідні фінансові ресурси.

За матеріалами Урядового порталу