СЛУЖБА ПРОБАЦІЇ ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ ПІДБИЛА ПІДСУМКИ РОБОТИ ЗА РІК

У Запорізькій області функціонує філія Державної установи «Центр пробації». У 2019 за кількістю осіб, які перебувають на обліку в підрозділах пробації, Запорізька філія посіла шосте місце в Україні.

На початок року під наглядовою пробацією уповноважених органів в області перебувають: 3035 осіб, звільнених від відбування покарання з випробуванням, 140 засуджених до покарання у виді громадських робіт, 106 засуджених до заборони обіймати певні посади або займатися певною діяльністю, 17 засуджених до покарання у виді виправних робіт. Загалом 3489 осіб.

У рамках ініціативи Міністерства юстиції України #ЧужихДітейНеБуває підрозділами пробації Запорізького регіону виконувалося 450 судових рішень про накладання адміністративного стягнення у виді суспільно корисних робіт. За результатами виконання з боржників стягнуто 586 тисяч гривень на погашення заборгованості по аліментах.

Окрім цього, філія Центру пробації в Запорізькій області входить у десятку лідерів за кількістю отриманих ухвал суду про складення досудової доповіді. Зокрема, з початку року на виконання до уповноважених органів з питань пробації області надійшло 1492 такі ухвали.

Упродовж року до структурних підрозділів пробації надійшло 956 повідомлень-запитів від установ виконання покарань (слідчих ізоляторів). Із них: 592 –  щодо можливості проживання за обраним засудженим місце проживання; 194 – можливості працевлаштування; 217 – сприяння організації соціального патронажу засудженим віком до 35 років та 83 – щодо влаштування до спецустанов для звільнених засуджених віком старше 35 років.

У всіх адміністративно-територіальних одиницях області та м. Запоріжжя 29 уповноважених підрозділів з питань пробації мають партнерську мережу («банк ресурсів»), що на 100% покриває потреби клієнтів пробації. Філія Центру пробації в області активно працює з волонтерами. Задля забезпечення реалізації пробаційних програм підготовлено 70 кураторів.

Завдяки співпраці з благодійними та громадськими організаціями створено доступ до своєчасної та якісної діагностики, тестування та консультування на туберкульоз, ВІЛ-інфекції та вірусний гепатит осіб, які перебувають на обліку уповноважених органів з питань пробації. За рік до консультативного кабінету на базі Комунарського районного відділу звернулися 209 осіб.

У Мелітопольській установі виконання покарань (№ 144) активно реалізується пілотний проєкт щодо впровадження пенітенціарної пробації, ініційований благодійною організацією «FREE ZONE». У рамках реалізації проєкту співробітники Мелітопольського підрозділу пробації входять до мультидисциплінарної команди. Із 15 засуджених жінок, які виявили бажання взяти участь у проєкті, наразі семеро успішно інтегрувалися в суспільство.

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

https://www.zoda.gov.ua/news/