Руслан Рачинський: “Дев’ять тисяч запоріжців отримали легальну роботу в результаті роз’яснювальних та перевірочних заходів податкової служби”

У минулому році за підсумками профілактичних та контрольно-перевірочних заходів податкової служби було легалізовано працю 9148 робітників. Як повідомив в. о. начальника Головного управління ДПС у Запорізькій області Руслан Рачинський, податківці проводили семінари, круглі столи та робочі зустрічі із запорізькими роботодавцями, під час яких роз’яснювали необхідність оформлення найманих працівників.

Руслан Рачинський зазначив, що переважну більшість співробітників керівники підприємств та підприємці добровільно легалізували саме після проведеної профілактичної роботи. 9005 працевлаштованим було виплачено понад 38 мільйонів гривень доходів, а це, в середньому, 4200 гривень на одного робітника. Додаткові надходження до бюджетів і соціальних фондів склали майже 16 мільйонів гривень, зокрема, 8,4 мільйона гривень єдиного соціального внеску, 6,9 мільйона гривень податку на доходи фізичних осіб та 600 тисяч гривень військового збору.

Крім того, фахівці податкової служби провели 273 перевірки компаній, які мали ризики щодо несплати податків і зборів під час виплати доходів громадянам. У результаті виявлено 143 особи, які працювали без належного оформлення. Матеріали перевірок надіслані до ГУ Держпраці для вжиття відповідних заходів.

Наприклад, під час проведення позапланової перевірки одного з підприємців, який надавав послуги вантажного автотранспорту, фахівці податкової встановили одразу 18 неоформлених працівників. А в одному із запорізьких закладів громадського харчування нелегально трудилися 11 громадян. Тепер ці роботодавці нестимуть адміністративну відповідальність.

Податківці зауважують, наразі активізована спільна робота контролюючих органів по легалізації найманої праці, тож, запорізькі роботодавці, які нехтують вимогами законодавства, мають подбати про офіційне працевлаштування своїх робітників.

 

Головне управління ДПС у Запорізькій області

 

Легалізація праці: запоріжцям нагадали переваги офіційного працевлаштування

 

У Запорізькому міському центрі зайнятості за участю представників податкової служби області відбувся семінар для громадян, які шукають роботу, присвячений перевагам легальної зайнятості.

Слухачам докладно роз’яснили порядок прийняття на роботу, особливості укладання трудового договору, оформлення трудової книжки, нарахування заробітної плати та сплати з неї податків і зборів.

Запоріжцям нагадали про права найманих працівників та відповідальність роботодавців. Крім того, вони дізналися більше про ризики і наслідки незадекларованої праці та недопустимість працевлаштування без оформлення трудових відносин.

Було наголошено, що за порушення працедавцями законів про працю передбачені значні штрафні санкції.

Наразі представники податкової служби та інших контролюючих органів проводять роз’яснювальну роботу із суб’єктами господарювання щодо неприпустимості використання неоформлених співробітників та виплат заробітних плат “у конвертах”.

 

Головне управління ДПС у Запорізькій області

 

Запоріжцям виплатили понад 169 мільйонів гривень зарплатних боргів

 

У Запоріжжі підбито підсумки роботи обласної комісії з питань легалізації заробітних плат та погашення заборгованості за минулий рік.

У засіданні взяли участь заступниця директора Департаменту соціального захисту населення Запорізької облдержадміністрації Ірина Разуваєва, начальниця управління податків і зборів з фізичних осіб ГУ ДПС у Запорізькій області Олена Щедровська, представники Пенсійного фонду, контролюючих органів, профспілкових і громадських організацій та суб’єктів господарювання.

Упродовж минулого року в регіоні проведено 367 територіальних комісій, на яких разом із керівниками підприємств вивчався стан погашення зарплатних боргів. Заслухано 125 очільників компаній, закладів і установ, третину з яких попереджено про відповідальність за несвоєчасну виплату заробітних плат. Як результат – роботодавці розрахувалися зі своїми співробітниками, виплативши їм 169,4 мільйона гривень.

Загальна сума заборгованості за 2019 рік зменшена на 90,3 мільйона або на 47 відсотків і станом на 1 січня цього року вона склала 100 мільйонів. Найбільші суми накопичили 17 підприємств м. Запоріжжя та два – у м. Мелітополь.

Легалізація доходів працюючих громадян та ліквідація боргів залишаються серед пріоритетів обласної комісії й у поточному році. Тож на засіданні учасники розглянули роботу декількох суб’єктів господарювання регіону, які мають заборгованість перед працівниками. Разом із присутніми керівниками було проаналізовано ситуацію на кожному підприємстві та шляхи погашення зарплатних виплат.

 

Головне управління ДПС у Запорізькій області