РЕГІОНАЛЬНИЙ ФОРУМ ОБ’ЄДНАВ АГРОВИРОБНИКІВ, ПРЕДСТАВНИКІВ БІЗНЕСУ ТА ВЛАДУ

У Запоріжжі завершився XVIІ Регіональний онлайн-форум «Органічна Україна 2020. Запоріжжя». У заході взяли участь заступник голови облдержадміністрації В’ячеслав Дзятківський, президент Громадської спілки виробників органічних сертифікованих продуктів «Органічна Україна» Олена Березовська, заступник директора Департаменту агропромислового розвитку та захисту довкілля облдержадміністрації Олександр Ясинецький та сільгоспвиробники.

Учасники Форуму обговорили питання введення органічного бізнесу Запорізької області, його досвід співпраці з державою, вимоги до органічного виробництва та обігу органічної продукції. Зупинились на законодавчому регулюванні та державній підтримці, інструментах просування експорту.

Спікери розповіли, як продавати органічну продукцію на експорт, як продати органічну продукцію на внутрішньому ринку, як захистити органічні посіви від хвороб.

Не менш важливим було питання підвищення компетенції агровиробників для отримання державних та регіональних субсидій. Зокрема, як відбувається навчання фермерів через Фонд фермерів.

Окремою темою форуму була сертифікація, забезпечення контролю та клієнтський супровід. А також супровід сертифікації органічного виробництва та обігу органічної продукції. Учасники обговорили тенденції споживання органічної продукції в Запоріжжі.

Обласна влада зацікавлена у всебічній підтримці, розвитку та зростанні потенціалу органічного виробництва. Так, в області діє Комплексна програма підтримки та розвитку агропромислового комплексу Запорізької області на 2019-2020 роки. Одним із напрямів фінансування заходів програми є оплата робіт (послуг) з проведення сертифікації виробника органічної продукції.

В області сертифікованими виробниками органічної продукції є вісім підприємств. До їх складу входять виробники продукції рослинництва, органічних добрив, підприємства з переробки зернових культур.

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

https://www.zoda.gov.ua/news/