Пільги для дітей ВПО при вступі до ВНЗ (вищих навчальних закладів)

Внутрішньо переміщені особи — особи, змушені раптово тікати зі своїх будинків у великих кількостях в результаті збройного конфлікту, внутрішньої ворожнечі, систематичних порушень прав людини або стихійних лих і знаходяться на території власної країни.

Специфіка внутрішньо переміщених осіб полягає в тому, що, будучи громадянами держави і залишаючись на її території, вони знаходяться під винятковою юрисдикцією і захистом своєї країни.

У відповідності до Наказу Міністерства освіти та науки України від 11.10.2019  № 1285 «Про затвердження Умов прийому для здобуття вищої освіти в 2020 році» прийом до закладів вищої освіти здійснюється на конкурсній основі за відповідними джерелами фінансування.

Право на пільгове зарахування внутрішньо переміщених осіб  на навчання до закладу вищої освіти здійснюється за квотою-2 та реалізується відповідно до певних Умов.

Квота-2 – визначена частина максимального обсягу бюджетних місць (для відкритих конкурсних пропозицій) або загального обсягу бюджетних місць (для фіксованих (закритих) конкурсних пропозицій) в уповноважених закладах вищої освіти, яка може бути використана для прийому вступників на основі повної загальної середньої освіти, що мають право на вступ на основі вступних іспитів відповідно до Порядку прийому для здобуття вищої та професійної (професійно-технічної) освіти осіб, які проживають на тимчасово окупованій території України, затвердженого наказом Міністерства освіти і науки України від 24 травня 2016 року № 560, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 31 травня 2016 року за № 795/28925 (далі – наказ № 560).

У  відповідності до спеціальних умов участі в конкурсному відборі на здобуття вищої освіти за кошти державного або місцевого бюджету (за державним або регіональним замовленням) та за рахунок цільових пільгових державних кредитів на основі повної загальної середньої освіти є зарахування за квотою-2 на місця державного або регіонального замовлення.

У відповідності до Умов прийому для здобуття вищої освіти в 2020 році внутрішньо переміщеним особам замість зовнішнього незалежного оцінювання для допуску до  участі в конкурсному відборі під час вступу для здобуття вищої освіти проходять вступні випробування у формі вступних іспитів.

Особи, які є внутрішньо переміщеними особами відповідно до Закону України «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб» можуть бути переведені на вакантні місця державного або регіонального замовлення в порядку, передбаченому певними умовами, якщо вони зараховані на навчання за іншими джерелами фінансування на відкриту або фіксовану (закриту) конкурсну пропозицію, а також на місця за рахунок цільових пільгових державних кредитів осіб у порядку, передбаченому законодавством, якщо вони зараховані на навчання за рахунок коштів фізичних та/або юридичних осіб.

Діти з числа внутрішньо переміщених осіб (далі ВПО) мають певну підтримку під час здобуття ними вищої освіти. Так частиною 15 статті 44 Закону України «Про вищу освіту» передбачено, що держава забезпечує дітям зареєстрованим як ВПО, державну цільову підтримку для здобуття вищої освіти. Порядок та надання такої підтримки затвердженні затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 23 листопада 2016 року «Про надання державної цільової підтримки деяким категоріям громадян для здобуття професійної (професійно-технічної), фахової перед вищої та вищої освіти».

Державна цільова підтримка надається внутрішньо перемішеним особам  у вигляді

-повної оплати навчання для здобуття професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти за певним освітньо-кваліфікаційним рівнем (рівнем вищої освіти) за рахунок коштів загального фонду державного або місцевих бюджетів – у разі зарахування на місця державного (регіонального) замовлення відповідно до умов та правил прийому (з урахуванням квот, установлених відповідно до законодавства);

-пільгових довгострокових кредитів для здобуття професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти;

-першочергового переведення здобувачів освіти, зарахованих відповідно до умов та правил прийому на навчання на підставі угод, укладених з фізичною або юридичною особою, на навчання на місцях державного (регіонального) замовлення у державних або комунальних закладах професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти, що одержані за рахунок перерозподілу закладом професійної (професійно-технічної), фахової передвищої, вищої освіти або відповідним державним замовником наявних обсягів державного (регіонального) замовлення;

-соціальної стипендії для осіб, які навчаються за державним або регіональним замовленням за денною формою навчання;

-безоплатного забезпечення підручниками – за рахунок бібліотечного фонду відповідного закладу освіти;

-безоплатного доступу до Інтернету, систем баз даних у державних та комунальних закладах освіти.

Внутрішньо переміщеним особам, які навчаються за денною формою навчання, державна цільова підтримка на проживання в учнівських та студентських гуртожитках надається у вигляді:

  • безоплатного проживання в учнівських гуртожитках – для учнів закладів професійної (професійно-технічної) освіти;
  • проживання у студентських гуртожитках з пільговою оплатою у розмірі, визначеному закладом фахової передвищої або вищої освіти в установленому законодавством порядку, але не більш як 50 відсотків граничного розміру плати за проживання у студентських гуртожитках відповідного типу закладу освіти – для студентів закладів фахової передвищої або вищої освіти, курсантів невійськових закладів фахової передвищої або вищої освіти за умови, що такі особи не отримують допомогу відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 1 жовтня 2014 р. № 505 “Про надання щомісячної адресної допомоги внутрішньо переміщеним особам для покриття витрат на проживання, в тому числі на оплату житлово-комунальних послуг” (Офіційний вісник України, 2014 р., № 80, ст. 2271; 2015 р., № 70, ст. 2312).

Маємо зазначити,що державна цільова підтримка надається ВПО, державним (комунальним) закладом професійної (професійно-технічної), фахової перед вищої та вищої освіти, до якого здобувача освіти зараховано в установленому порядку. Її надання припиняється у разі відрахування особи з такого закладу освіти в порядку та на підставах, визначених законом.

Для отримання юридичних консультацій з будь-яких питань, захисту порушених прав звертайтеся до фахівців відділу «Оріхівське бюро правової допомоги» Запорізького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги або Запорізького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги, з понеділка по п’ятницю з 8-00 до 17-00 за адресами:

– м. Оріхів, вул. Покровська, 58 (за адмінбудинком), тел. 4-31-54,

– м.Запоріжжя, пр. Сороборний 77, тел. (061)764-60-77.