ПІДСУМКОВЕ РІШЕННЯ робочої групи з виконання фінального завдання програми«DOBRE» про пріоритети розвитку громади, до реалізації яких готові долучитися мешканці Комишуваської ОТГ

На виконання фінального завдання  програми «DOBRE» робочою групою  проведено ряд організаційних  заходів,  з метою визначення пріоритетних видів розвитку громади та готовність мешканців громади долучитися до їх реалізації.

Першим етапом  виконання фінального завдання, яке проводилося 12.08.2020 року та до якого долучилися мешканці громади була  їх участь у  фокус-групах. З метою представлення репрезентативної вибірки жителів громади було зібрано три групи для визначення пріоритетних напрямків розвитку для використання в он-лайн  формі. Групи поділялись за віковим критерієм – 18-35, 36-49 та 50+ років.

За  результатами проведення  фокус-груп  визначили  12 пріоритетних видів розвитку за віковим категоріями. Дані про пріоритетні види розвитку  були використані при підготовки он-лайн   анкетування.

Другий етап виконання фінального завдання, який розпочався 15.08.2020 року,   проведення он-лайн анкетування посилання: komishuvakha.dobre@gmail.com.пароль 2020Dobre: для опитування основної частки населення  та оф-лайн  опитування для людей не залучених під час он-лайн опитування. Опитування  за допомогою он-лайн форми та оф-лайн форми   проводилося  починаючи з 15 серпня. Форми включали наступну інформацію:

про програму DOBRE та мету опитування;

про респондента (прізвище та ім’я, стать, вік, населений пункт, електронна адреса);

про визначення  серед запропонових  видів розвитку пріоритетних, або визначення власного виду розвитку громади;

питання щодо змін, які треба зробити в громаді в першу чергу для реалізації  обраного виду розвитку громади;

про готовність респондента долучитись до їх реалізації.

Опитування проводилося на  всій території  Комишуваської ОТГ зокрема на  території: Новотроїцького старостинського округу, Новоіванівського старостинського округу, Зарічнянського старостинського округу, Новояковлівського старостинського округу, Яснополянського старостинського округу, Новотаврического старостинського округу, Щасливського старостинського округу та адміністративного центру смт Комишуваха. Всього в опитуванні приймали участь мешканці 19 населених пунктів ОТГ, що складає 57% від загальної кількості населених пунктів. Кількість людей,  які проходили онлайн та оф-лайн опитування склала 530 чоловік, що складає  4,2 % від  загальної кількості населення громади. Найбільша кількість населення, яка прийняла участь в опитуванні  мешкає в адміністративному центрі смт Комишуваха, що складає 262 чоловіка, а найменша кількість в с. Новотроїцьке та с-щі Калинівка по 1 чоловіку. Розподіл  респондентів, які приймали участь в опитуванні  за віковими категоріями  склався таким чином:

вікова категорія 0-35 років  168 чоловік;

вікова категорія 36-49  166 чоловік;

вікова 50+ років 199 чоловік.

Наймолодшому респонденту було 12 років, а найстарішому 90 років.

Жінки голосували майже втричі активніше, ніж чоловіки що складає  відповідно 77%    та 23 %  від загальної чисельності мешканців, які приймали участь в опитуванні.

В опитуванні взяли участь також  представники  різних цільових груп, а саме:

13 чоловік з інвалідністю;

14чоловік учасників бойових дій в зоні  АТО/ООС;

16 членів багатодітних сімей;

10 матерів одиначок.

За результатами проведеного опитування, вирішено, що найбільше мешканці   надають перевагу таким видам розвитку громади: покращенню вулиць громади 24,94 % , еко – активізму – 13,31%  та будівництву водогону з питною водою – 12,40% від  кількості опитуваних мешканців даної категорії.

Для молоді до у порівнянні з іншими категоріями більш важливими виявились розвиток спорту – 15,85 % ,  еко- активізм – 10,98% , створення зон відпочинку -10,77 % та розвиток молодіжної політики (створення молодіжної ради)- 6,10 % від  кількості опитуваних мешканців даної категорії.

Респонденти вікової категорії 36-49 у порівнянні з іншими більше бажають централізованого забезпечення питною водою (будівництва водогону) -15,24%, еко- активізм 13,99 %, розвиток спорту 10,02 % від  кількості опитуваних мешканців даної категорії.

Люди віком 50+ більше обирали такі напрямки розвитку: покращення медичних послуг – 14.76 %, покращення комунікації  керівництва громади з жителями – 5,62 % та створення клубів для літніх людей.

Готовність долучитись до реалізації  обраних видів розвитку громади виявили готовність 91% від загальної чисельності  мешканців, які брали участь в опитуванні та 9 %   відповили, що не готови долучитися.

Що на думку людей, необхідно зробити в першу чергу для реалізації обраних видів розвитку громади

залучити фінанси / кошти / інвестиції, як внутрішні так і зовнішні;

бажати щось робити в громаді;

залучити ініціативних людей /, створити  команду;

організувати  більш тісну співпрацю влади та населення;

залучити спеціалістів для  консультації щодо розвитку  громади;

розробити план дій.

Підсумок – за короткий час вдалося зібрати  та долучити до обговорення  530 мешканців громади. Були залучені  мешканці   населених пунктів всіх 7 старостинських округів та адміністративного центру громади, респонденти були представлені різними віковими категоріями та цільовими групами.

Найбільш пріоритетними для населення громади виявились такі види розвитку: покращення вулиць громади, еко-активізм та будівництво водогону з питною водою.

Всі результати по виконанню практичного завдання в рамках програми «DOBRE»  будуть передані керівництву громади для ознайомлення та внесення в існуючу Стратегію, в форматі операційних цілей, або завдань.