Підприємець – платник єдиного податку надає в оренду частину приміщення. Що необхідно враховувати?

Фізична особа-підприємець, що застосовує спрощену систему оподаткування, має обмеження при здійсненні орендних операцій.

Так, не можуть бути платниками єдиного податку фізичні особи – підприємці, які надають в оренду:

– земельні ділянки, загальна площа яких перевищує 0,2 гектара,

– житлові приміщення та/або їх частини, загальна площа яких перевищує 100 квадратних метрів,

– нежитлові приміщення (споруди, будівлі) та/або їх частини, загальна площа яких перевищує 300 квадратних метрів.

Фізична особа – власник нерухомого майна не має права надавати одну частину нерухомого майна в оренду як фізична особа – не суб’єкт господарювання, а іншу частину як фізична особа – підприємець на спрощеній системі оподаткування.

Тобто, громадянин може надавати нерухоме майно в оренду як фізична особа – підприємець на спрощеній системі оподаткування або як фізична особа – не суб’єкт господарювання.

Підприємець – платник єдиного податку може надавати частину земельної ділянки в оренду, площа якої не перевищує 0,2 га, якщо решта земельної ділянки не перебуває в оренді.

Також підприємець може перебувати на спрощеній системі оподаткування та надавати частину нежитлового приміщення в оренду до 300 кв. м, за умови, що решта нежитлового приміщення не перебуває в оренді.

Звертаємо увагу, що підприємці-платники єдиного податку 2–ї групи можуть надавати послуги тільки платникам єдиного податку та/або населенню.

Отже, підприємець, який надає в оренду власну нерухомість, площа якої не перевищує граничні норми, може застосовувати спрощену систему оподаткування як платник єдиного податку 2-ї групи за умови внесення до реєстру платників єдиного податку такого виду діяльності як надання в оренду нерухомого майна та надання цих послуг платникам єдиного податку та населенню.

Зазначена норма визначена п. 291.4 та п.п. 291.5.3 ст. 291 Податкового кодексу України.