ПРОЄКТ ЗМІН ДО КОНСТИТУЦІЇ УКРАЇНИ У ЧАСТИНІ ДЕЦЕНТРАЛІЗАЦІЇ ОБГОВОРЮЮТЬ З ГРОМАДСЬКІСТЮ

Голова Комишуваської селищної ради Юрій Карапетян прийняв участь у діалоговій зустрічі, що присвячена обговоренню змін до Конституції України в частині децентралізації.

До участі в заході були запрошені депутати від фракцій та профільних Комітетів ВРУ, представники КМУ, Офісу Президента України, дипломатичних представництв, Ради Європи, Асоціації міст України, Української асоціації районних та обласних рад, Всеукраїнської асоціації громад, Всеукраїнської Асоціації ОТГ, представники міжнародних організацій, закордонні та вітчизняні експерти з питань децентралізації з трьох областей (Запорізької, Дніпропетровської та Кіровоградської).

Запорізьку область на обговоренні представив голова облдержадміністрації Віталій Туринок. Також участь у нараді взяли керівниця апарату ОДА Зінаїда Бойко і керівники структурних підрозділів.

Організаторами публічних зустрічей у регіонах виступили Комітет ВРУ з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування, Офіс Президента України, Міністерство розвитку громад та територій України. Наразі вже відбулось п’ять подібних дискусій в регіонах.

Спікери заходу ознайомили учасників з логікою розпочатого процесу та запланованими етапами. Так, радник Прем’єр-міністра України Іван Лукеря зазначив, що глобальною метою є завершення реформи децентралізації.

– Щоб комплексно завершити розпочату реформу місцевого самоврядування, ми маємо діяти злагоджено. Зараз ми рухаємось двома паралельними шляхами. Щоб у жовтні 2020 провести вибори, ми маємо затвердити новий адміністративно-територіальний устрій, і це неможливо зробити без внесення змін до Конституції. І другий шлях – впорядкування системи влади. Проєкт передбачає, що в Конституції запроваджується новий перелік адміністративно-територіальних одиниць: громади, округи, регіони. На конституційному рівні закріплюється право громади на безпосереднє здійснення місцевого самоврядування шляхом виборів, місцевих референдумів, місцевих ініціатив та в інших формах, визначених законом. Запроваджується інститут префектів. Префекта призначає на посаду та звільняє з посади за поданням Кабінету Міністрів України Президент України. У результаті матимемо чітке розмежування, що таке державна влада і що таке місцеве самоврядування, – зазначив Іван Лукеря.

Радник голови Комітету ВРУ з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Василь Куйбіда наголосив, що ніколи запропоновані зміни до Конституції України не проходили такого широкого громадського обговорення. Як він зауважив, сьогоднішня зустріч була присвячена саме обміну думками, щоб почути ставлення до змін і представників обласної влади, і місцевого самоврядування, і народних обранців. Ці зміни мають закріпити реформовану систему місцевого самоврядування та нову територіальну організацію влади, а також децентралізацію владних повноважень.

Віталій Туринок зазначив, що наслідком децентралізації має бути не просто новий закон, чи стаття в Конституції, а краще життя для людей. Кращі дороги, якісна освіта та медицина, доступні адміністративні послуги і влада, підконтрольна громадянам.

– У нас немає дискусії щодо того, проводити децентралізацію чи ні. Всі погоджуються з тим, що вона необхідна. Ті громади, які почали процес одразу, не хочуть повертатися до старої моделі. Вони самі власники своєї території, ніхто їм не диктує, що робити. Дискусії потрібні, щоб спільними зусиллями визначитись, в яких параметрах запрацює децентралізація. Ми повинні зміцнити довіру між собою, почути те, що нас турбує, і знайти рішення, яке влаштує державну владу і місцеве самоврядування, – прокоментував Віталій Туринок.

Після вітальної частини учасники мали змогу висловитися щодо їх бачення необхідних змін до Конституції України, працюючи у групах із фасилітаторами. Зокрема, фасилітатор Олександр Мітьков окреслив головні тези змін у реформі: передача повноважень органам місцевого самоврядування від органів виконавчої влади за принципами субсидіарності та децентралізації; створення належних матеріальних, фінансових умов для забезпечення виконання ОМС цих повноважень; відповідальність органів місцевого самоврядування перед виборцями за ефективність своєї роботи, та перед державою – за її законність.

За результатами всього циклу обговорень мають бути сформовані положення Конституції України та законів, що дозволять успішно продовжити та завершити реформу децентралізації, яка на цей час має найвищу підтримку серед реформ у українців.

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

https://www.zoda.gov.ua/news/