Проблемні питання обговорювали за «круглим столом» голови ОТГ Запорізької області

За ініціативи голови Запорізької обласної ради Григорія Самардака у Михайлівському районі відбулася зустріч за «круглим столом» голів об’єднаних територіальних громад та керівництва районних рад Запорізької області. Представники місцевого самоврядування обговорили наболілі питання та намітили шляхи їх вирішення спільно з обласною радою.

Кількість запитань, які прозвучали до очільника обласного парламенту, стали свідченням важливості такої зустрічі. Успішна реалізація реформи  децентралізації потребує відкритого діалогу між представниками місцевого самоврядування на територіях, – висловив переконання голова Запорізької обласної ради Григорій Самардак.

-Реформа децентралізації дала територіям відчуття власної сили й спроможності у вирішенні питань розвитку. Громади відчули свої можливості і бачать свої подальші перспективи. Втім, ми знаходимося посередині цього складного шляху до формування спроможних громад, коли важливо зупинитися, підбити перші підсумки й спланувати подальші кроки, – зауважив Григорій Самардак, звертаючись до учасників «круглого столу». Він також наголосив, що жодна реформа не проходить гладко, виникають проблемні питання і в реалізації реформи децентралізації, однак території не мають залишатися наодинці зі своїми проблемами, треба обговорювати і виносити назагал свій досвід, свої напрацювання й наболілі питання також.

А серед таких, що викликають стурбованість у самоврядуванців – подальша доля районних рад, які згідно Конституції України представляють спільні інтереси територіальних громад.  На сьогоднішній день,  у Чернігівському та Великобілозерському районах  Запорізької області межі створених ОТГ збігаються з межами району, а в Оріхівському – створено 5 ОТГ, межі яких також збігаються з межами району.  Тож, районні ради тут фактично дублюють функції рад ОТГ, ще й позбавленні фінансування, адже місцевий бюджет також формують ради ОТГ.

-Районні ради вимушені скорочувати виконавчий апарат, в Оріхівській раді сьогодні працюють 5 спеціалістів, включаючи голову ради, тоді як навантаження на працівників апарату не стає меншим, – поділилася голова Оріхівської  районної ради Карина Дудніченко.

Проблеми виникають і в об’єднаних територіальних громадах. Дбаючи про наповнення місцевого бюджету, голови ОТГ підняли  питання реєстрації підприємств, які сплачують податки за місцем «прописки» підприємства, а не його розташування. Питання озвучив голова Комишуваської ОТГ Юрій Карапетян:

-В нашій ОТГ налічується 12 тисяч гектар землі, а податки нашими крупними фермерськими господарствами сплачуються не за місцем розташування земельних ділянок, а за місцем реєстрації фермерського господарства.  В результаті, ми недоотримаємо у бюджет ОТГ близько 6 млн.грн. Для порівняння: бюджет розвитку нашої ОТГ  менший удвічі від цієї суми.

Питання фінансування та забезпечення ефективної роботи освітніх закладів, первинної ланки медицини, налагодження співпраці з підприємствами, які розташовані на територіях ОТГ, збереження кадрового потенціалу та забезпечення гідних соціально-побутових умов проживання громадян, – також стали темою гарячого обговорення учасниками «круглого столу».

По кожному з них були озвучені можливі шляхи вирішення, голови об’єднаних територіальних громад ділилися досвідом у вирішенні спільних проблем. Підсумовуючи результати зустрічі, голова Запорізької обласної ради Григорій Самардак запросив колег-самоврядуванців з усієї області до спільної роботи в стінах обласного парламенту.

-Запорізька обласна рада – це площадка для вирішення питань розвитку всіх території області. Представники місцевого самоврядування Запорізької області мають об’єднувати зусилля заради успішної реформи децентралізації, головна мета якої – інтереси та добробут громадян, – зауважив Григорій Самардак.

Усі озвучені питання голова Запорізької обласної ради взяв на опрацювання обласним парламентом, зауваживши, що найближчим часом вони будуть озвучені на міжрегіональній конференції в Мелітополі, яка відбудеться наступного тижня за участі керівництва Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства.

До слова, зустріч із главами ОТГ та районних рад відбулася на території ПАТ «Михайлівський райагропостач». Учасники круглого столу мали можливість ознайомитись із досягненнями фермерського господарства та соціальними проектами, які реалізовуються на території за підтримки підприємства.