Президент України Петро Порошенко відвідав Запорізьку область

Під керівництвом Президента України Петра Порошенка, 27 лютого 2019 року, у виставковому центрі «Козак- палац» м  Запоріжжя, відбулося засідання Ради регіонального розвитку. На засіданні очільник країни розповів про останні здобутки та перспективи розвитку. Запорукою успіху України, за словами Президента, є залучення інвестицій до проектів інфраструктури, аграрного сектору, промисловості та туризму.

Окрема частина виступу Петра Порошенка була присвячена реформі децентралізації. Президент України наголосив, що не допустить повернення назад у реформі децентралізації, яка кардинально змінила життя у всіх регіонах держави: «Реформа децентралізації точно одна із  найуспішніших. Хоча вона ще далека від завершення, позитивний результат від неї суспільство точно вже зафіксувало. В жодному разі ми не допустимо повороту назад, коли місцеві бюджети були касами із виплати заробітної плати. Коли від місцевої ради або міського, селищного, сільського голови нічого не залежало. А сьогодні неможливо не помітити нові дороги, освітлення вулиць, нові дитячі садки, школи, амбулаторії і ще дуже і дуже багато чого. Причому скрізь, хоч в Запоріжжі, хоч в Мелітополі, хоч у Бердянську. Неможливо не помітити кардинальні зміни на краще».

Як зазначив Петро Порошенко  власні доходи місцевих бюджетів зросли з 68 мільярдів гривень у 2014 році до 234 мільярдів у 2018 році. При цьому в зведеному бюджеті частка місцевих бюджетів зросла до 51%. У 62 рази зросла підтримка місцевого та регіонального розвитку з державного бюджету. У поточному році вона становить майже 15 млрд.грн.

Президент підкреслив, що  кожна об’єднана територіальна  громада повинна мати амбулаторію, сучасну школу, пожежну частину, центр надання адміністративних послуг: «За наступні п’ять років ми це точно забезпечимо в кожній громаді і не тільки Запорізької області, – зазначив Петро Олексійович.

Про ефективність реформи децентралізації, в ході Ради регіонального розвитку, розповів голова Комишуваської ОТГ Юрій Карапетян:”

Вельмишановний пане Президент!

Шановні учасники Ради регіонального розвитку!

Як голова однієї з об’єднаних територіальних громад можу впевнено сказати, що впровадження реформи Децентралізації в країні надзвичайно важливе. Пройшло всього кілька років після старту реформи, але нам уже є чим пишатися. Реформа дала поштовх до повноцінного розвитку громади, можливість поліпшити життя у кожному населеному пункті і дозволяє мешканцям самостійно господарювати там, де вони живуть.

У процесі децентралізації громада здобула ресурси, фінанси, повноваження – значний інструментарій і можливості для забезпечення повноцінного місцевого розвитку.

Реформа має багато переваг, і мешканці нашої громади відчули їх вже сьогодні: в селах і селищах приводяться до ладу дороги, будуються водогони, відновлюється освітлення вулиць, ремонтуються медичні та освітні заклади – все те, що десятиліттями перебувало у занепаді.

Перше, на що ми сконцентрували свою увагу, коли об’єдналися – це відродження закладів шкільної та дошкільної освіти, медицини та та культури.

В умовах децентралізації покращилася матеріально-технічна база закладів культури. Нам вдалося відродити Будинки культури маленьких сіл нашої громади.

Значної уваги заслуговує  реформа освітнього простору. З нового навчального року діти перших класів почали навчання за новими стандартами «Нова українська школа»: придбали меблі, інтерактивні комплекси та дидактичні матеріали.

Наразі за рахунок коштів інфраструктурної субвенції та місцевого бюджету тривають роботи з реконструкції опорного закладу освіти «Джерело». Після реконструкції, ми впевнені, цей заклад стане «перлиною району».

Виділяються кошти й для інклюзивної освіти, що дає можливість кожній дитині навчатися у комфортних умовах, всебічно розвиватися, спілкуватися з однолітками.

Нині для громади залишається пріоритетним подальше розширення і модернізація закладів дошкільної освіти. Реалізується проект «Новий дошкільний заклад», це вирішить проблему з нестачею місць дитсадочку. По всій території громади встановлюються ігрові дитячі майданчики.

Громада активно співпрацює з проектами міжнародної технічної допомоги. Ми отримала інституційну допомогу у створенні Центру надання адміністративних послуг від Програми «U-LEAD з Європою». Активно співпрацюємо з структурою ООН Жінки в Україні та запроваджуємо Програму «Розбудова демократичного, мирного та гендерно-рівноправного суспільства в Україні».

Громада працює і над покращенням медичної сфери. Проведено капітальний ремонт приміщень лікарні. За 2 роки існування громади значно модернізували автопарк «Центру первинної медико-санітарної допомоги». Старі УАЗИ замінили на нові SENSE, «Renault Duster» та «Renault Dokker».

На території громади було створено потужний автопарк комунального підприємства. Для підприємства придбали вакуумну машину, автогрейдер, сміттєвоз, самоскид та ланцюговий екскаватор. За допомогою такого автопарку працівники комунального підприємствам мають змогу самостійно облаштовувати комунальні дороги без асфальтного покриття.

В планах організація соціального перевезення мешканців, це вирішить питання транспортної доступності мешканців відділених населених пунктів громади до адміністративного центру.

Досягнень за ці два роки не перерахувати, ще більше в планах. І це вкотре доводить: фінансово незалежні громади можуть на належному рівні самостійно утримувати дитячі садки та школи, амбулаторії, будинки культури, дороги, інфраструктуру. Змога розпоряджатися власними коштами дозволяє їм спрямовувати фінансування на першочергові потреби й поступово покращувати ситуацію на своїй території.

На мою думку, сьогодні можна лише з жалем говорити, що реформа децентралізації не була впроваджена з набуттям незалежності нашої держави. В іншому випадку ми б вже були одні з найуспішніших країн Європи. Країну, яка складається з таких сильних громад, важко розхитати і зсередини, і ззовні.

Хочу подякувати  керівництву держави за ту можливість і той ресурс, який вони дали  нам і я впевнений, що ми обов`язково скористаємося ним і доведемо всім, хто скептично відносився до цього, що ця реформа децентралізації була впроваджена не дарма.

Голови об’єднаних територіальних громад Запорізької області висловили свою принципову громадську позицію, підписавши звернення щодо підтримки реформи децентралізації. Ми впевнені, що реформа незворотна та необхідна. Сподіваємось, що разом з Президентом України Петром Порошенко, який ініціював децентралізацію, ми разом продовжимо її реалізацію та зможемо її завершити. Закликаємо всіх об’єднатися з метою продовження децентралізації.”

 

 

https://www.5.ua/regiony/zasdiannia-rady-rehionalnoho-rozvytku-zaporizkoi-oblasti-za-uchasti-prezydenta-transliatsiia-187417.html