ПРЕДСТАВНИКАМ АГРОСЕКТОРУ ПРЕЗЕНТУВАЛИ ФІНАЛЬНУ РЕДАКЦІЮ ЗАКОНОПРОЄКТУ ЩОДО ЗЕМЕЛЬНОЇ РЕФОРМИ

Під головуванням заступника Міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства Тараса Висоцького відбулася селекторна онлайн-нарада з представниками облдержадміністрацій та агросектору регіонів. Зокрема, Запорізьку область представили директор Департаменту агропромислового розвитку Андрій Поляков, фахівці Департаменту, сільгоспвиробники.

Заступник Міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства Тарас Висоцький презентував фінальну редакцію законопроєкту 2178-10 щодо земельної реформи, який підготовлено до другого читання у парламенті. Він наголосив на принципових позиціях законопроєкту.

Так, купувати землю сільськогосподарського призначення зможуть виключно українці, концентрація земель в одних руках не перевищуватиме 10 тис. га, передбачено виключно безготівковий розрахунок за землю з перевіркою походження коштів, забороняється купувати землю у 50 кілометровій зоні від кордону, банки не зможуть купувати землю — лише брати у заставу, частину коштів від продажу земель державної та комунальної власності буде направлено на створення Фонду розвитку сільських територій.

Що стосується фермерських господарств, за словами Тараса Висоцького, вони зможуть купувати земельні ділянки без аукціону за ціною нормативної грошової оцінки, а також з розстрочкою до 7 років. Крім того, фермери матимуть право постійного користування с/г землею для ведення селянського господарства, право довічного успадкованого володіння, а також оренди землі шляхом переоформлення права постійного користування.

Також учасники наради мали змогу висловити свої коментарі та поставити питання. Здебільшого їх цікавили процедури перепродажу землі, виділення та закріплення її за мешканцями ОТГ без участі в електронних торгах, державної реєстрації речових прав на земельні ділянки. На запитання Тарас Висоцький надав вичерпні відповіді та роз’яснення.

– Дякую всім учасникам за надані пропозиції до законопроєкту про обіг земель с/г призначення. До його кінцевої редакції, а також інших законопроєктів у контексті земельної реформи було внесено близько 80% змін, озвучених на попередніх 17 регіональних форумах, селекторних нарадах та зустрічах з фермерами, аграріями та усіма зацікавленими у реформі сторонами. Головне завдання, яке стоїть перед Урядом, − забезпечити орендні відносини в прозорій площині, − підсумував заступник Міністра.

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

https://www.zoda.gov.ua/news/