Права та обов’язки трудових мігрантів

В даний час поширеним явищем серед громадян України є трудова міграція. Відповідно до Закону України «Про зовнішню трудову міграцію» трудовий мігрант – громадянин України, який здійснював, здійснює або здійснюватиме оплачувану діяльність у державі перебування, не заборонену законодавством цієї держави.

Для забезпечення соціального захисту трудових мігрантів та членів їх сімей законодавством України визначено спектр їх прав та соціальних гарантій та встановлено певні обов’язки.

Які саме права мають трудові мігранти?

Права трудових мігрантів на належні умови праці та соціальний захист.

Права трудових мігрантів, зокрема на належні умови праці, винагороду, відпочинок і соціальний захист, регулюються законодавством держави перебування та міжнародними договорами України, згода на обов’язковість яких надана Верховною Радою України.

Трудові мігранти і члени їхніх сімей можуть добровільно брати участь у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування згідно із законами України. Для цього необхідно подати заяву до податкового органу за місцем проживання. Така заява розглядається протягом 30 днів з дня її отримання, у разі прийняття позитивного рішення з трудовим мігрантом укладається договір про добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування.

Пенсійне забезпечення трудових мігрантів здійснюється відповідно до законів, якими встановлюються умови пенсійного забезпечення, та міжнародних договорів у сфері пенсійного забезпечення, згода на обов’язковість яких надана Верховною Радою України.

Піклування про дітей трудових мігрантів та інших членів їхніх сімей, які перебувають на їх утриманні та залишаються на території України, здійснюється відповідно до законодавства та міжнародних договорів України, згода на обов’язковість яких надана Верховною Радою України.

Право трудових мігрантів і членів їхніх сімей на освіту та підтвердження результатів неформального професійного навчання.

Загальна середня, професійно-технічна та вища освіта, здобута трудовими мігрантами і членами їхніх сімей за кордоном, визнається в Україні відповідно до законодавства. Визнання освіти, отриманої трудовим мігрантом за кордоном здійснюється вищим навчальним закладом або Міністерством освіти і науки України.

Трудові мігранти і члени їхніх сімей мають право на підтвердження результатів неформального професійного навчання відповідно до законодавства. Підтвердження результатів неформального професійного навчання трудових мігрантів за робітничими професіями здійснюється підприємствами, установами, організаціями незалежно від форми власності, які відповідають вимогам, установленим Міністерством економічного розвитку і торгівлі України та Міністерством освіти і науки України.

Трудові мігранти і члени їхніх сімей мають право на здобуття освіти в Україні відповідно до законодавства.

Державні гарантії щодо консульського сприяння трудовим мігрантам.

Закордонні дипломатичні установи України вживають заходів для того, щоб трудові мігранти і члени їхніх сімей у повному обсязі користувалися правами, наданими їм відповідно до законодавства.

Консульські установи України за кордоном на постійній основі здійснюють прийом громадян, надають безоплатну консультативно-правову допомогу з консульських питань, а також інформацію щодо міжнародного права і національного права іноземних країн.

Право на діяльність в Україні утворених за кордоном громадських об’єднань трудових мігрантів.

Громадські об’єднання трудових мігрантів, утворені за кордоном, мають право провадити свою діяльність на території України відповідно до законодавства. Громадські об’єднання трудових мігрантів, утворені за кордоном, можуть здійснювати співробітництво з центральними та місцевими органами виконавчої влади і міжнародними неурядовими організаціями відповідно до законодавства.

Сприяння задоволенню національно-культурних, освітніх, духовних і мовних потреб трудових мігрантів.

Держава сприяє задоволенню національно-культурних, освітніх, духовних і мовних потреб трудових мігрантів незалежно від держави перебування.

Право трудових мігрантів і членів їхніх сімей на інформацію.

Трудові мігранти і члени їхніх сімей мають право на отримання від центральних та місцевих органів виконавчої влади, до повноважень яких належать питання трудової міграції, інформації про умови виїзду та працевлаштування за кордоном, ризики потрапляння в ситуації, пов’язані з торгівлею людьми, умови міжнародних договорів України щодо трудової міграції та будь-якої іншої інформації, що підвищує рівень обізнаності громадян з питань працевлаштування за кордоном з урахуванням вимог Закону України “Про доступ до публічної інформації”. Центральні та місцеві органи виконавчої влади у межах своїх повноважень здійснюють заходи з поширення такої інформації.

Право трудових мігрантів на відшкодування шкоди, заподіяної під час трудової діяльності в державі перебування.

Право трудових мігрантів на відшкодування шкоди, заподіяної під час трудової діяльності в державі перебування (каліцтво, професійне захворювання або інше ушкодження здоров’я), регулюється законодавством держави перебування та/або умовами трудового договору (контракту).

У разі смерті трудового мігранта, що сталася під час провадження ним трудової діяльності на території держави перебування, перевезення в Україну тіла (праху) померлого здійснюється відповідно до законодавства за допомогою дипломатичних або консульських представництв України.

Обов’язком трудових мігрантів є сплата податків та зборів із отриманих доходів.

Оподаткування доходів трудових мігрантів здійснюється в порядку та розмірах, встановлених державою перебування, якщо інше не передбачено міжнародними договорами.

Трудові мігранти мають право на зарахування податків і зборів, сплачених за межами України, під час розрахунку податків і зборів в Україні згідно з нормами, встановленими Податковим кодексом України.

Трудовий мігрант зобов’язаний самостійно включити суму таких доходів до загального річного оподатковуваного доходу податку та подати річну декларацію з цього податку.

Трудові мігранти зобов’язані сплачувати військовий збір у розмірі 1,5% від отриманого доходу.

Під час перебування за межами України трудові мігранти зобов’язані забезпечити повноту та своєчасність сплати податків і зборів за майно, розташоване на території України, що належить їм на праві власності або перебуває в оренді, зокрема шляхом призначення уповноваженої особи.

Для отримання юридичних консультацій з будь-яких питань, захисту порушених прав Ви можете звернутися до фахівців Оріхівського бюро Запорізького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги, з понеділка по п’ятницю з 8-00 до 17-00 за адресою м.Оріхів, вул.Покровська, буд.58. У зв’язку з проведенням заходів спрямованих на запобігання поширенню на території України короновірусу COVID-19 на сьогоднішній день прийом громадян ведеться за попереднім записом за телефонами: (06141) 4-18-01,  066 403 32 24.