Посилюється відповідальності за несплату аліментів

Президентом підписано Закон України “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо створення економічних передумов для посилення захисту права дитини на належне утримання”, який вступає в закону дію 29.08.2018 року.

Документ посилює відповідальність та визначає механізм залучення к юридичної відповідальності недобросовісних платників аліментів.

Так, стаття 183-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення буде доповнена наступною відповідальністю: «Несплата аліментів на утримання дитини з інвалідністю, дитини, яка хворіє на тяжкі перинатальні ураження нервової системи, тяжкі вроджені вади розвитку, рідкісне орфанне захворювання, онкологічні, онкогематологічні захворювання, дитячий церебральний параліч, тяжкі психічні розлади, цукровий діабет I типу (інсулінозалежний), гострі або хронічні захворювання нирок IV ступеня, або на утримання дитини, яка отримала тяжкі травми, потребує трансплантації органа, потребує паліативної допомоги, що призвела до виникнення заборгованості, сукупний розмір якої перевищує суму відповідних платежів за три місяці з дня пред’явлення виконавчого документа до примусового виконання, –

тягне за собою виконання суспільно корисних робіт на строк від ста двадцяти до двохсот сорока годин.

Повторне протягом року вчинення правопорушення, передбаченого частиною першою або другою цієї статті, –

тягне за собою виконання суспільно корисних робіт на строк від двохсот сорока до трьохсот шістдесяти годин.»

Особам, які ухиляються від відбування адміністративного стягнення у виді суспільно корисних робіт, закон встановлює адміністративну відповідальність та передбачає адміністративний арешт до 10 діб, а у разі злісного ухилення – кримінальну відповідальність та позбавлення волі до 2 років.

Закон також дає можливість тому з батьків, з ким проживає дитина з інвалідністю або важкохвора дитина, самостійно вирішувати питання про тимчасовий виїзд дитини за кордон на лікування або навчання. У разі, якщо другий з батьків має заборгованість платежів більше 3-х місяців, то дитина також може виїздити зі своїм опікуном на відпочинок  на строк до одного місяця.

Осіб, які відбувають ув’язнення, зобов’яжуть працювати до повного погашення заборгованості по аліментам.

Передбачено щорічне індексування  аліментів.

Штрафи за несплату аліментів будуть такими: 20% від суми заборгованості – за один рік, 30% – за 2 роки, 50% – за більш ніж три роки.

Документом передбачається автоматизований арешт коштів боржника за виконавчим провадженням про стягнення аліментів в порядку, визначеному Міністерством юстиції за погодженням з Національним банком України.

Для отримання юридичних консультацій з будь-яких питань, захисту порушених прав звертайтеся до фахівців відділу «Оріхівське бюро правової допомоги» Першого запорізького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги та його відділів в рамках з понеділка по п’ятницю з 8-00 до 17-00 за адресою: м. Оріхів, вул. Покровська, 58 (за адмінбудинком), тел. 4-31-54.