Перша обласна конференція “РОЗУМНА ВЗАЄМОДІЯ”

Запорізька область стала однією з семи областей України, відібраних для пілотування ініціативи “Розумна взаємодія” в рамках реалізації Національної стратегії розвитку громадянського суспільства на 2016 – 2020 роки, та має на меті вирішення місцевих питань та глобальних викликів на засадах більш ефективної міжсекторальної взаємодії за участю громадян та використанням сучасних технологій.

Хоча первиною метою ініціативи є покращення міжсекторальної взаємодії за участю громадян та використанням сучасних технологій, “Розумна Взаємодія” має значний потенціал як для соціального так і для економічного розвитку місцевих громад, а також цікаві підходи для багаторівневого врядування, в т.ч. в сфері спільних інтересів громад, взаємодії місцевого самоврядування та державного управління. Очікується позитивний вплив експерименту на виконання Цілей сталого розвитку України за Указом Президента України №722/2019 від 30.09.19 та відповідної діяльності Уряду. Матеріали та проміжні результати пілотування будуть представлені та обговорені на конференції.

Властивості та потенціал “Розумної Взаємодії” розглядається як “інновація з українським корінням” та вже викликала зацікавленість в середовищі експертів та міжнародних донорів (пілотування Британською Радою, розгляд учасниками міжнародного симпозіума в Лондоні, запрошення до обговорення з провідними інституціями у Вашингтоні і т.і.). В Україні ініціатива містить дистанційне навчання державних службовців та посадових осіб ОМС/ОТГ/адміністрацій за програмою онлайн курсу з 2018 року на підставі Розпорядження КМУ та листа НАДС, а також пілотне впровадження у відібраних місцевих громадах в 2019 році (7 областей), підтримку якому надало Посольство Норвегії в Україні.

 

Орієнтовна програма заходу:

11:00 Вітальне слово

11:15 Презентація “Розумної Взаємодії”, її особливостей та відмінностей.

11:45 Презентація проміжних результатів представниками Біленьківська ОТГ, Запорізької області.

12:15 Презентація проміжних результатів в контексті та в порівнянні з пілотними громадами в інших областях; окреслення можливостей для розвитку багаторівневого врядування.

12:45 Питання-відповіді на уточнення.

13:00 Кава-брейк

13:30 Обговорення з учасниками питань пілотування на обласному рівні: 1) якими мають бути наступні кроки з використання “Розумної Взаємодії” в інтересах громад області? 2) участь ОДА/облрад в спільному просторі РВ з громадами: визначення питань для вирішення, в т.ч. спільних інтересів громад, розробка та спів-розробка спільних рішень, формування обласних бюджетів в спільному РВ-просторі з громадами, фінансування та спів-фінансування рішень з бюджетів різних рівнів, реалізація рішень та відображення в спільному просторі, взаємодія з існуючими е-системами).

15:00 Розробка та презентація учасниками рекомендацій на підставі обговорень, в т.ч до наступної стратегії розвитку Громадянського Суспільства.

16:00 – Завершення конференції.

В конференції приймуть участь представники пілотної громади (на рівні керівників/представників ОТГ/ОМС), представники організаторів (на рівні керівників); ключовий експерт РВ – Вадим Георгієнко, магістр державного управління з досвідом місцевого самоврядування і державного управління та відзнакою Ради Європи за найкращі практичні результати в номінації “Добре врядування” серед 47 европейських держав, Лауреат конкурсу “Соціальний підприємець України 2005” швейцарського фонду Шваба. Участь представника Посольства Норвегії та інших гостей уточнюється.

 

Участь в конференції зацікавлених представників ОТГ/ОМС, громадських об’єднань, бізнесу та активних мешканців і волонтерів з Запорізької області відбувається шляхом заповнення бажаючими онлайн форми за посиланням https://forms.gle/9vTdj2HotrVr27ce9  та наступним відбором організаторами з урахуванням мотивації, досвіду та наявності свободних місць (планується до 50 учасників).

 

В березні планується проведення конференції на центральному рівні в Києві із запрошенням представників Уряду, ВРУ, міжнародних донорів, де будуть обговорюватись результати обласних конференцій та надаватися пропозиції для врахування на центральному рівні. До участі в конференції в Києві будуть також запрошені керівники ОДА та обласних рад (або їх представники), які долучилися до пілотування РВ на обласному рівні за результатами обласних конференцій.