Перерахунок пенсій працюючим пенсіонерам з 1 червня 2021 року

Порядок проведення перерахунку пенсій особам, які  продовжують працювати, встановлено частиною четвертою статті 42 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» (далі – Закон 1058) і постановою правління Пенсійного фонду України № 10-1 від 18.05.2018 «Про затвердження Порядку перерахунку пенсії без додаткового звернення особи відповідно до частини четвертої статті 42 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування».

Зазначеними нормативно-правовими актами передбачено, що з 1 квітня, без додаткового звернення особи, органи Пенсійного фонду проводять перерахунок пенсії тим пенсіонерам, які на ! березня року, в якому здійснюється перерахунок, набули право на його проведення.

Інакше кажучи, якщо особа після призначення або попереднього перерахунку пенсії продовжувала працювати й набула не менше як 24 місяці страхового стажу, або менше ніж 24 місяці страхового стажу, але після призначення чи попереднього перерахунку пройшло не менше як два роки, то з 1 квітня 2021 року їй буде здійснено автоматичний перерахунок пенсії.

Нагадаємо, що страховий стаж після 1 січня 2004 року обчислюється за даними реєстру застрахованих осіб  Державного реєстру загальнообов’язкового державного  соціального страхування на підставі поданих страхувальниками звітів та після надходження даних про сплату єдиного внеску.

Наказом Міністерства фінансів України від 15.12.2020 № 773 «Про внесення змін до наказу Міністерства фінансів України від 13 січня 2015 року № 4», який зареєстровано в Міністерстві юстиції України 28ю12ю2020 за № 1304/35587, внесено зміни до форми податкового розрахунку сім доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податків – фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, а також сум нарахованого єдиного внеску та Порядку заповнення та подання податковими агентами Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податків – фізичних осіб і сум утриманого з них податку, а також сум нарахованого єдиного внеску (далі Порядок).

Відповідно до розділу ІІ Порядку податковий розрахунок ведеться окремо за кожен квартал (податковий період) з розбивкою по місяцях звітного кварталу протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного кварталу.

Податковий розрахунок за І квартал 2021 року подано у період з 01 квітня по 10 травня 2021 року.

Враховуючи викладене в червні 2021 року буде проведено перерахунок пенсії працюючим пенсіонерам з 01.04.2021 року після надходження звітів страхувальників за перший квартал 2021 року, без додаткового звернення пенсіонерів.