Оцінка втрат та збитків аграріїв

До Запорізької обласної адміністрації надійшов лист Української зернової асоціації (далі УЗА) щодо оцінки втрат та збитків аграріїв через воєнні дії агресора.

Основною метою діяльності УЗА, як об’єднання виробників, переробників та експортерів зерна, які щорічно експортують близько 90%  української зернової продукції, є сприяння формуванню та розвитку загальнонаціонального ринку зерна в Україні, а також утворення необхідних організаційних, економічних, правових та соціальних умов в інтересах розвитку суб’єктів господарювання ринку зерна в Україні.

У зв’язку з військовою агресією російської федерації проти України, аграрний ринок зазнав значної шкоди. Так, окрім спроб росії заблокувати аграрний експорт чи захопити міжнародні ринки, що належали українському зерну, агресор часто руйнує аграрну інфраструктуру, викрадає чи руйнує сг техніку, викрадає зерно, вбиває працівників та всіляко наносить втрати і збитки аграрному сектору.

Враховуючи поточну ситуацію та завдану шкоду, УЗА за підтримки ФАО та ЄБРР проводить обгрунтоване опитування щодо втрат сільськогосподарських підприємств від війни. Мова йде про втрати від руйнування об’єктів нерухомості та виробничих приміщень, втрати засобів виробництва, продукції, недоотриманий прибуток, втрати робочих місць та інше. Зокрема, опитувальник поділений на декілька напрямів: елеваторні потужності, портові потужності, засоби виробництва, продукція, недоотриманий прибуток, людські ресурси, посівні та земельні ресурси тощо.

Україні вкрай важливо провести оцінку таких втрат, особливо в аграрній сфері, щоб разом з партнерами розробити відповідні дієві програми допомоги аграріям та створення  механізму компенсації втрат. Україна повинна залишатись світовим лідером виробництва та експорту зерна, а вітчизняні аграрії повинні мати можливість успішно вести бізнес. Адже йдеться не тільки про поточні втрати та їх компенсацію, але й перспективу відновлення аграрного виробництва та продовольчої безпеки як України, так і  світу.

Аграрії, які зазнали втрат від війни, можуть заповнити опитувальник та надати інформацію щодо збитків чи втрат внаслідок військової агресії росії: https://forms.gle/noqMfjswghNcGWZNA

Відповідні результати опитування будуть в подальшому використані для відшкодування втрат.