Оріхівське управління ГУ ДФС у Запорізькій області застерігає: за несвоєчасну сплату земельного податку передбачена відповідальність

Оріхівське управління  нагадує, що власники землі та землекористувачі сплачують земельний податок з дня виникнення права власності або права користування земельною ділянкою. У разі припинення права власності або права користування земельною ділянкою плата за землю сплачується за фактичний період перебування землі у власності або користуванні в поточному році.

Фізичними особами податок сплачується протягом 60 днів з дня вручення податкового повідомлення-рішення, які надсилаються органами фіскальної служби до 1 липня поточного року.

Громадяни несуть відповідальність за своєчасне та повне погашення нарахованого узгодженого грошового зобов’язання, та якщо вони протягом 60 днів з дня вручення податкового повідомлення-рішення не сплачують узгоджену суму грошового зобов’язання з плати за землю, такі платники податків притягуються до відповідальності у вигляді штрафу у таких розмірах:

– при затримці до 30 календарних днів включно, наступних за останнім днем строку сплати суми грошового зобов’язання, – у розмірі 10 відсотків погашеної суми податкового боргу;

– при затримці більше 30 календарних днів, наступних за останнім днем строку сплати суми грошового зобов’язання, – у розмірі 20 відсотків погашеної суми податкового боргу.

Разом з тим, на суму податкового зобов’язання з плати за землю, не сплаченого протягом 60 днів з дня вручення податкового повідомлення-рішення, нараховується пеня у порядку, визначеному ст. 129 Податкового кодексу України.

Оріхівське управління інформує, що за результатами моніторингу находжень платежів за січень – травень  поточного року надходження плати за землю від платників Оріхівського та Гуляйпільського районів склали 22,2 млн. грн.

Юридичними особами сплачено 19,5 млн. гривень. Фізичні особи сплатили  – 2,6 млн. грн. зазначеного податку.