ОЛЕКСАНДР СТАРУХ ЗВІТУВАВ ПРО РІК РОБОТИ НА ПОСАДІ ГОЛОВИ ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСНОЇ ДЕРЖАВНОЇ АДМІНІСТРАЦІЇ

Сьогодні в Запорізькому обласному центрі молоді відбулася пресконференція “Рік роботи на посаді”, на якій очільник регіону Олександр Старух разом зі своєю командою звітували про виконану роботу за 2021 рік.

  • Так склалося, що я вдруге очолив Запорізьку область у рік 30-річчя Незалежності України, і 30 років тому я особисто брав участь у референдумі за проголошення Незалежності нашої країни.  Сьогодні наша країна саме така, якою ми зробили її самі. Те саме можна сказати і про Запорізьку область – наш регіон такий, яким кожен з нас будував його всі ці роки. Радий відзначити, що сьогодні ми маємо позитивні тенденції у всіх сферах розвитку економіки, розвиваємо інфраструктуру, вкладаємо в освіту, медицину та культуру, – наголосив губернатор.

Голова регіону розповів, що Запорізька область успішно реалізує програму Президента України “Велике будівництво”, яка включає проєкти, об’єднані спільною ідеєю змінити країну на краще. Цього року  у Гуляйполі відкрився новий надсучасний садочок, професійний мультифункціональний стадіон приймає жителів Комишувахи, модернізована спортивна школа працює у Мелітополі, по всьому регіону створюються  комфортні  дороги, було започатковано масштабну реконструкцію острова Хортиця та  зовсім скоро будуть завершені запорізькі мости.

У 2020-2021 роках у Запорізькій області  реалізується 129 проєктів за програмою “Велике будівництво” – над 40 з них  працювали цього року, 30 вже завершено і приносять користь запорізьким громадам.

 

В Запорізькому краї впроваджується система безбар’єрності. При оновленні інфраструктури регіону враховуються нові сучасні реалії, до яких крокує  Україна, втілюємо національну програму безбар’єрності, якою опікується дружина президента Олена Зеленська. Саме у Запоріжжі реалізується перший безбар’єрний туристичний об’єкт України – національний заповідник Хортиця, який нещодавно отримав високу міжнародну оцінку.   Одночасно створюється безбар’єрний простір  в усіх об’єктах громадського користування регіону – цього року перевірено 2403 заклади. У більшості усунуто виявлені недоліки, в інших триває переобладнання за вимогами інклюзії.

Паралельно з  розбудовою  регіону область боролася з  численними викликами.

  • Всесвітня пандемія  COVID-19 вплинула на всі галузі життєдіяльності регіону. Багато коштів довелося спрямувати на медичну галузь, аби мати кращі можливості для лікування наших земляків. Працювали над покращенням матеріальної бази медичних закладів, збільшенням кількості ліжок, будівництвом кисневих станцій. Продовжуємо кампанію з масової вакцинації населення. Вже зроблено більше мільйона доз вакцини. В області щеплено більше 570 тисяч , осіб, в т.ч. закінчили вакцинацію (отримали 2 щеплення) – 509 тисяч осіб. Але водночас у цій боротьбі з хворобою ми зміцнили нашу медичну галузь. Коронавірус змусив звернути більш прискіпливу увагу на медицину, об’єднав зусилля різних гілок влади. В результаті маємо суттєве оновлення в інфраструктурних об’єктах медичної галузі регіону, – розповів Олександр Старух.

Так, за програмою “Велике будівництво” оновлено 9 приймальних відділень опорних лікарень області. Завдяки державним коштам обладнали їх важким обладнанням, таким як ангеоографи, цифрові рентхени, цифрові УЗД. Запущено систему санавіації на базі гелікоптерів запорізького виробництва. Також завдяки держсубвенції придбали кисневі концентратори на первинну ланку – 30 млн. Зараз проєктуються  і будуються кисневі станції – вони з’являться в 23 лікарнях області. Створено онкобункер, придбано лінійний випромінювач. Закладено основу для взяття другого в лізінг наступного року. У Мелітополі відкрили надсучасний пологовий будинок та інфекційну лікарню. Вирішили на законодавчому рівні питання з госпіталем ветеранів АТО, це перший крок для створення цього необхідного закладу. Почали створення унікального закладу – медичного ХАБу на базі обласної клінічної лікарні. Вперше за 30 років область придбала понад 70 сучасних автомобілів швидкої допомоги, які розподілили по теріторіям. В тому числі реанімобілі.

Очільник області наголосив, що  суттєво збільшилися видатки з обласного бюджету на медичну галузь. Допомогли народні депутати від Запорізької області. З обласного бюджету виділили гроші на додаткові виплати медикам, задіяним у боротьбі з коронавірусом.

Боротьба з COVID19 об’єднала органи влади всіх рівнів, депутатів, представників соціально відповідального бізнесу, які разом сприяли оновленню матеріально-технічної бази медичних закладів.

У 2021 році економічні можливості регіону  демонструють позитивну динаміку.

Соціально-економічний розвиток Запорізької області у цілому характеризується позитивними тенденціями, які сформовано за рахунок промисловості, агропромислового комплексу, активної зовнішньоекономічної діяльності, а також надходжень до місцевих бюджетів. Це підтверджується і останньою офіційною оцінкою соціально-економічного розвитку регіонів України, яку проводить  Мінрегіон.

  • Так, Запорізька область за кожним другим показником увійшла до першої десятки регіонів, з них за 7 – до першої п’ятірки.  Як результат, Запорізька область за напрямом «Економічна ефективність» посіла 4 місце серед регіонів проти 12 місця у минулому році. У загальній рейтинговій оцінці ми посіли 9 місце серед регіонів країни.  Цього року ми маємо зростання показників  по всіх економічних напрямках. Промислове виробництво зросло на 6%, ми займаємо за цим показником 4 місце в Україні.Обсяг реалізованої промислової продукції склав понад 234 мільярди гривень.  За 9 місяців поточного року зовнішньоторговельний оборот товарів склав 4.6 мільярди доларів США, з яких  73% – це експорт,  За показником позитивного сальдо, який виріс в 1,7 разів, ми займаємо третє місце  в країні, – поінформував Олександр Старух.

За офіційними даними, за обсягами іноземних інвестицій Запорізька область у першому півріччі  цього року посіла 6 місце в Україні. Спостерігається позитивна динаміка: кількість грошей, які інвестовано в нашу економіку, зросла на 22 %, і в перерахунку на кожного мешканця регіону склала 1061 долар США. Загальні прямі інвестиції склали  1 млрд 750 мільйонів.

Запорізька область успішно практикує цифрову трансформацію. В регіоні створено 118 ЦНАПів та віддалених робочих місць, які консультують громадян та надають послуги і  значно пришвидшують процес документообігу завдяки цифровим інструментам.  Створюється геоінформаційна система природного середовища Запорізької області, електронний містобудівний та адресний кадастри. Ці системи дозволять в перспективі аналізувати  аграрні показники, транспортну мережу і багато інших галузей, та стати відправною точкою  для багатьох проєктів на майбутнє.

  • Без  впровадження цифрових інструментів сьогодні жодне суспільство не може розвиватися. Громади, які йдуть цим шляхом, мають більше можливостей, в тому числі економічних. Запорізька область має позитивні результати у цифровізації. Ми одна з перших областей в країні, де започаткували програму ДІЯ-освіта. Вчителі Запорізької області отримали 2013 ноутбуків, що значно покращить можливості для освітнього процесу. Запорізька область одна з шести в Україні, де впровадили телемедицину. Для того, щоб діджиталізація дісталася кожного жителя регіону, успішно триває реалізація проєкту «Інтернет-субвенція» – підключення населених пунктів регіону  до оптичного інтернету. На сьогодні одна з головних задач, аби кожен житель регіону мав можливість повноцінно користуватися цифровими продуктами незалежно від місця проживання, – розповів про діджиталізацію очільник області.

Ще однією важливою темою в звіті голови ЗОДА стало питання децентралізації, адже цього року вона завершилася і з’явилося 5 нових районів та 67 громад.  На сьогодні території є фактично самодостатніми, і громади безпосередньо обирають своє керівництво.

  • За 7 років Запорізький регіон  пройшов нелегкий шлях до децентралізації, аби нарешті передати широке коло повноважень громадам на місця. І вже зараз бачимо стрімкий ріст тих територій, де сумлінно працює місцева громада. Місцеве самоврядування взяло на себе широке коло повноважень, а отже і відповідальність. Сьогодні відчути переваги децентралізації можуть жителі всіх територій області.  Наші громади ще на шляху становлення – навчаються створювати стратегію розвитку, наповнювати свої бюджети і планувати витрати. Ми навчаємося всі разом, і допомагаємо громадам розвиватися, – зазначив Олександр Старух.

До 30-ї річниці Незалежності запорізькі аграрії  розвинули свій потенціал і вже спостерігаються успіхи. У 2021 році у сільському господарстві спостерігається одне з найбільших зростань – «+ 16,5 %» (6 місце серед регіонів, по Україні – 113,0 %), у тому числі за рахунок збору найвищого за  роки незалежності врожаю зернових – це понад 3,9 млн тонн.

Область займає 7 місце в державі з виробництва зернових культур, у тому числі 3 місце  по пшениці (2.7 млн тонн) та 4 місце  по соняшнику (1.1.млн тонн), 1 місце в Україні за збором зернобобових культур – (130,5 тис тонн).

Експорт продовольства склав 277.5 млн доларів США (за 9 місяців 2021 року).

Очільник Запорізької області також поділився планами на 2022 рік. Влада планує завершити будівництво мостових переходів через Дніпро, реалізувати 28 нових об’єктів “Великого будівництва”, сприяти підготовці проєктів з реконструкції Дніпровської ГЕС та дитячої обласної лікарні. В Запорізькому краї продовжиться відновлення доріг та залучення нових інвестицій, створення додаткових робочих місць.