На території громади створені три групи самодопомоги

Комишуваська селищна рада бере участь у реалізації  Програми  ООН із відновлення та розбудови миру. За одним із напрямків Програми, в межах проекту «Просування прав людини та гендерної рівності за допомогою мобілізації громад задля розширення можливостей», на території смт. Комишуваха, с-ща Зарічне та с. Щасливе  були створені групи самодопомоги.

Вищезазначений проект впроваджується Українським жіночим фондом в рамках Програми  ООН із відновлення та розбудови миру, які реалізують чотири агентства ООН: Програма розвитку ООН (ПРООН), Структура ООН з питань гендерної рівності та розширення прав і можливостей жінок (ООН Жінки), Фонд ООН у галузі народонаселення (UNFPA) і Продовольча та сільськогосподарська організація ООН (ФАО). Програму підтримують десять міжнародних партнерів: ЄС, Європейський інвестиційний банк, а також уряди Данії, Канади, Нідерландів, Норвегії, Польщі, Швеції, Швейцарії та Японії.

Групи самодопомоги створили активні та ініціативні жінки вищезазначених населених пунктів. Як розповіла мобілізаторка проекту Олена Філіппова:

– Коли створювалися ці ініціативні групи, то кількість членів у кожній не перевищувало п’яти осіб. Наразі, у групах самодопомоги нараховується близько 10 чоловік. Це говорить про те, що люди зацікавилися і хочуть проявити власний потенціал, внести особистий вклад в розвиток громади».

Першочерговим завданням для членкинь груп стало складання профілю громади, за яким було визначено потреби та пріоритети мешканців сел та селища. Також було налагоджено діалог з місцевими органами самоврядування, які  активно допомагають втілювати в життя ідеї членів груп самодопомоги.

– Наразі, впроваджується декілька ідей, які не потребують значних коштів для впровадження, і в той же час допоможуть поліпшити чи-то правовий, чи-то психологічно-емоційний стани мешканців громади, – розповіла Олена Філіппова.

Так у смт. Комишуваха колежанки групи самодопомоги мають на меті організувати «Банк одягу». За допомогою небайдужих мешканців громади планується збирати одяг та роздавати його потребуючим. А ось у с. Щасливе активні жінки групи планують проводити навчання  з комп’ютерної грамотності та навиків оплати комунальних послуг через мережу Інтернет. Зарічненські активістки до Дня молоді для мешканців села підготували та провели святковий захід.

– Маємо надію, що мешканці громади не залишаться осторонь та підтримають ініціативи груп самодопомоги, – висловила побажання мобілізаторка проекту «Просування прав людини та гендерної рівності за допомогою мобілізації громад задля розширення можливостей».