Надзвичайна ситуація на території громади

На території Комишуваської селищної ради склалася надзвичайна ситуація: за адресою смт. Комишуваха, вул. Польова, 5 (власник  нерухомого майнового комплексу Луговкін О.С.  відповідно до протоколу № 549281 проведення електронних торгів, торги проведені Державним підприємством «СЕТАМ», предмет торгів «Нерухоме майно майнового комплексу   загальною площею 2157,1 кв.м.» за адресою: Запорізька область, Оріхівський район, смт Комишуваха, вул. Польова, 5. Торги проведені 05.08.2021 року, переможцем, яких став Луговкін Олександр Сергійович. Акт  № 65447856 від 11.08.2021 року «Про реалізацію предметів іпотеки» Боржник: ТОВ Запоріжпромекологія» м. Запоріжжя вул. Електрозаводська,буд.3 каб.615. Лист від 11.08.2021 року винесений про примусове виконання  відповідно наказу  № 908/2008/18 від 21.01.2019 виданого Господарським судом Запорізької області, суддя С.С. Дроздова)  виявлена частково огороджена земельна ділянка на який розташовані зруйновані будівлі  та знаходяться локальні несанкціоновані місця з  небезпечними відходами різного морфологічного складу в великій кількості (люмінесцентні лампи, металеві та пластикові ємності з невідомою речовиною, скляні ємності  різного об’єму, використані шприци після медичних ін’єкцій,  відходи з різким  неприємним запахом, будівельні відходи та інше). На підставі договору оренди з Оріхівською РДА  від 04.05.2007 № 28 (для розміщення і обслуговування виробничих споруд)  користувачем земельної ділянки є ТОВ «Науково-виробниче підприємство «Запоріжпромекологія», код ЄДРПОУ 34830011.

21 вересня 2021 Комишуваською селищною радою отримано інформацію про те, що невідомі особи почали демонтувати будівлі,розташовані за адресою вул. Польова, 5. Представниками Комишуваської селищної ради, державної екологічної інспекції південного округу та правоохоронних органів здійснено обстеження за даною адресою  щодо можливого порушення вимог природоохоронного законодавства. Під час обстеження виявлено, що на частково огородженій території розташовані зруйновані будівлі та встановлені локальні місця несанкціонованого і безконтрольного розміщення небезпечних відходів, розміщених під відкритим небом. На підставі акту, складеного Державною екологічною інспекцією, 26.09.2021 проведено позачергове засідання комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій Комишуваської селищної ради, на якому комісія визначила, що надзвичайна ситуація, яка склалася, має регіональний рівень. Комишуваська селищна рада звернулася до Департаменту захисту довкілля Запорізької облдержадміністрації, головного управління ДСНС у Запорізькій області та Державної екологічної інспекції з проханням сприяти у вирішенні питання щодо ліквідації надзвичайної ситуації, після чого було проведено засідання обласної комісії ТЕБ та НС. Наразі всі приписи комісії виконані Комишуваською селищною радою.

ТОВ «НВП «Запоріжпромекологія» здійснювало діяльність протягом 2011-2017 років. У 2017 році ліцензія даного підприємства була припинена.У 2019 році Комишуваська селищна рада отримала інформацію про те, що дане підприємство продовжує діяльність незважаючи на відсутність ліцензії, проте інформація виявилася недостовірною. Комишуваська селищна рада неодноразово зверталася до правоохоронних органів, Оріхівської райдержадміністрації та Державної екологічної інспекції Запорізької області щодо перевірки діяльності ТОВ «НВП «Запоріжпромекологія». Але під час виїздів перевіряючих комісій жодній не вдалося потрапити на територію підприємства без відповідного судового рішення, оскільки нерухоме майно, розташоване на вказаній території є приватною власністю згідно реєстру речових прав.

На даний час працівниками правоохоронних органів відкрито кримінальне провадження і здійснюються заходи щодо притягнення до відповідальності власника нерухомого майна за адресою вул. Польова, 5. Ділянка з небезпечними відходами огороджена сигнальною стрічкою.

УВАГА! Прохаємо мешканців Комишувахи не заходити на огороджену територію, оскільки це може бути небезпечно для вашого здоров’я!