Комишуваська селищна рада затвердила власний герб та прапор

Враховуючи  важливе значення  символіки у процесі  національного відродження  та з метою  формування свого обличчя, створення успішного територіального бренду Комишуваської селищної ради, відповідно  до ст. 22 п.49, ст. 26 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», 23 липня 2018 року на другому  пленарному засіданні 28 сесії 8 скликання депутати підтримали проект рішення щодо затвердження екскізів символіки Комишуваської громади. Розробкою герба та прапора займався авторський колектив, до якого ввійшли як місцеві історики та спеціалісти, так і наукові співробітники Національного заповідника «Хортиця».

Згідно Положення про порядок використання герба і прапора Комишуваської селищної ради та методичним  рекомендаціям з питань геральдики і прапорництва герб та прапор будуть виглядати наступним чином – на зеленому полі  ліва синя перев’язь зверху і знизу обмежена білими полосами. У правій верхній частині розміщена восьмикутна зірка, в лівій нижній – срібний кінь.

Що ж означають ці кольори та символи?

Зелене поле – означає надію, радість, свободу, достаток, волю. Ще це родючі землі нашої території.

Синя перев’язь символізує річку, що протікає територією громади. Білі облямівки – це чисті  її берега.

Золото – символ верховенства, великодушності, матеріального багатства та  величі.

Срібло – чистота, доброта, мудрість помислів, відвертість.

Восьмикутна зірка:

1) схематичне зображення Микитинської фортеці – візитівки громади;

2) у православ’ї така зірка означає народження Ісуса Христа та є знаком Богородиці. По суті символізує гармонійне поєднання матерії та духу. У язичництві (давніх віруваннях) такою зіркою позначали рік з усіма значимими датами. Є ідеологічним символом Бога-Творця, символ Порядку і Світобудови, який пов’язує усі сторони світу і позначає абсолютний баланс, гармонію та рівновагу, є універсальним оберегом. Цей символ ще називають “Зіркою Матері”;

3) У часи козацтва головною їхньою заступницею виступала Богородиця, зірка виступає як символ козацтва;

4) Вісім променів зірки уособлює в собі кількість старостинських округів ради та адміністративного центру ради.

Кінь – у своєму значенні об’єднує такі якості: хоробрість, силу, швидкість, спритність. Його розміщення на герб зумовлене історичним фактом: до ХІХ ст. наші землі славилися тим, що на них проживала велика кількість диких коней, від яких і пішла назва нашої найбільшої річки – Конка.

На прапорі повторюються кольори герба та його символіку.