З початку року погашено податкових боргів живими коштами Оріхівського та Гуляйпільського районів у сумі 1614,3 тис. грн.

Оріхівський сектор по роботі з податковим боргом

управління по роботі з податковим боргом ГУ ДПС у

Запорізькій області нагадує платникам податків

 про податковий борг, та його наслідки

 

З початку року погашено податкових боргів живими коштами Оріхівського та Гуляйпільського районів у сумі 1614,3 тис. грн.

Станом на 27.05.2021 сума податкового боргу до Зведеного бюджету за даними ІС склала 33700,74 тис. грн., в тому числі: по юридичних особах – 19825,60 тис.грн., по фізичних особах – 13875,14 тис. гривень.

У разі несплати суми податкового боргу до платника податків застосовуються передбачені Податковим кодексом України заходи стягнення податкового боргу.

Так, з  метою забезпечення скорочення податкового боргу Оріхівського та Гуляйпільського районів з початку року вжито ряд заходів, в тому числі:

– підготовлено матеріали для подання позову до суду до управління супроводження судових справ по  14 боржниках щодо надання дозволу на погашення податкового боргу за рахунок готівкових (безготівкових коштів) на суму 6439,10 тис. грн.;

– направлено 1 позов до суду щодо надання дозволу на погашення податкового боргу за рахунок заставленого майна боржника на суму 1520,3 тис. грн.

Від реалізації безхазяйного майна з початку року зведений бюджет отримав 15,8 тис. гривень. Зокрема, 14,0 тис. грн склали надходження до державного бюджету, а 1,8 тис. гривень – до місцевих скарбниць.

Фахівці Оріхівського сектору по роботі з податковим боргом управління по роботі з податковим боргом ГУ ДПС у Запорізькій області застосовують до боржників заходи відповідно до вимог законодавства. Так, боржникам направляються податкові  вимоги щодо погашення суми податкового боргу та складаються акти опису майна у податкову заставу.

В результаті цих та інших заходів протягом січня-травня 2021 року погашення податкового боргу живими коштами склало 1614,3 тис. грн., з них: до державного бюджету надійшло – 1310,1 тис. грн, а до місцевого – 304,2 тис. грн.

Оріхівський сектор по роботі з податковим боргом управління по роботі з податковим боргом ГУ ДПС у Запорізькій області нагадує платникам податків, що у разі виникнення податкового боргу, контролюючий орган надсилає (вручає) йому податкову вимогу в порядку, визначеному для надсилання (вручення) податкового повідомлення-рішення.

Податкова вимога може надсилатися (вручатися) контролюючим органом за місцем обліку платника податків, в якому обліковується податковий борг платника податків.

Податкова вимога не надсилається (не вручається), а заходи, спрямовані на погашення (стягнення) податкового боргу, не застосовуються, якщо загальна сума податкового боргу платника податків не перевищує ста вісімдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. У разі збільшення загальної суми податкового боргу до розміру, що перевищує сто вісімдесят неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, контролюючий орган надсилає (вручає) податкову вимогу такому платнику податків.

Починаючи з дня виникнення податкового боргу, на будь-яке майно платника податків, яке перебуває в його власності і балансова вартість якого відповідає сумі податкового боргу, а також на інше майно, на яке платник податків набуде прав  власності у майбутньому, поширюється  право податкової застави, а на суму податкового боргу нараховується пеня та застосовуються штрафні (фінансові) санкції (штраф), визначені Податковим кодексом України.

Тобто, слід звернути увагу боржників на підвищення фінансової відповідальності за несплату податків, а саме: за затримку сплати податків нараховується пеня та штрафи за несвоєчасну сплату.

Нагадуємо, інформація про суб’єктів господарювання, які мають податковий борг, розміщується на сайті Державної податкової служби:
https://tax.gov.ua/dovidniki–reestri–perelik/pereliki-/296361.html.

Крім того, перевірити наявність заборгованості можна онлайн – в Електронному кабінеті платника:https://cabinet.tax.gov.ua.

Підписуйтесь на офіційну сторінку ДПС у Facebook: https://www.facebook.com/TaxUkraine/.

 

 

                                        Оріхівський сектор по роботі з податковим боргом

                          управління по роботі з податковим боргом

    ГУ ДПС у Запорізькій області