З навчальним візитом Комишуваську громаду відвідали представники Дніпропетровського регіонального відділення Асоціації міст України

Комишуваську селищну раду, в рамках проекту ПУЛЬС, який реалізує Асоціація міст України за підтримки USAID, 20 березня 2019 року, з навчальним візитом  “Маршрути успіху” відвідали представники Дніпропетровського регіонального відділення Асоціації міст України. Тема  заходу була присвячена обміну досвідом у розбудові громади та відродженню історії для розвитку туризму.

До смт. Комишувахи приїхали представники Солонянської, Раївської, Славгородської, Сурсько-Литовської, Новопокровської об’єднаних територіальних громад та Микільської селищної ради Солонянського району.

Надія Заяц, заступник Комишуваського селищного голови з питань діяльності виконавчих органів ради, привітала присутніх від імені голови ОТГ та презентувала гостям програму розвитку громади.  Вона розповіла про досягнення, плани та проблеми.  Зокрема, Надія Заяц розповіла, що найперше, на чому сконцентрувалося керівництво селищної ради, коли ОТГ об’єдналася, це  відродження закладів шкільної та дошкільної освіти, медицини і культури. Не менш важливим питанням стало й наближення якісних послуг для мешканців громади.

Учасникам навчального візиту показали амбулаторію загальної практики сімейної медицини, де тривають ремонтні роботи та оновлену будівлю ЦНАПу. Він відкриється вже незабаром і надаватиме населенню громади близько 70 послуг.
Іншу частину візиту присвятили першим напрацюванням у туристичній сфері, яка має велике значення для розвитку громади. Бо ж це і нові робочі місця, і нові надходження до бюджету. Зараз в громаді триває робота над проектом, який зробить Микитинську фортеці 18 ст., туристичною візитівкою громади. Робіт з відновлення фортеці багато і силами лише громади не впоратися. Тому зараз в ОТГ працюють над інвестиційним проектом, який дасть історичній пам’ятці нове життя, залучить до громади туристів, а до бюджету додаткові гроші.

Ще одна зупинка на місцевій туристичній мапі – Свято-Єлисаветинський монастир. За словами місцевих, це духовне серце Комишуваської громади. Окрім цього, представникам громад Дніпропетровщини влаштували екскурсію до природничо-виробничого осередку – ферму з  вирощування форелі. Тут не лише можна ознайомитися з процесом вирощування риби, а й зайнятися риболовлею та відпочити.
«Нас приємно здивували вже на перших хвилинах нашого перебування в Комишуваській громаді. Зустрічали із запашним короваєм, як дорогих гостей», –  відзначила, підсумовуючи візит, заступник виконавчого директора Дніпропетровського РВ АМУ Наталія Гусаревич. « Нам багато розповіли про перетворення у громаді, про перші помилки та перші перемоги. Для учасників навчального візиту з Дніпропетровщини, а деякі з наших ОТГ лише роблять перші кроки на своєму шляху, важливо було почути саме від своїх колег, що не треба боятися невдач. Бо ж не помиляється той, хто нічого не робить. Треба зробити висновки і рухатися уперед.   Програму обмінних візитів для посадовців місцевого самоврядування «Маршрути успіхів» Асоціація міст України започаткувала задля поширення кращих практик та успішного досвіду вирішення місцевих проблем. Представники ОТГ Дніпропетровщини, працівники ДРВ АМУ та консультанти Проекту Пульс з користю провели сьогоднішній день. Емоцій та вражень дуже багато. Ми задоволені візитом на Запоріжжя і дякуємо господарям за теплу зустріч, обмін досвідом та цікаві зупинки в Комишуваській громаді.