Запорізькі підприємці і аграрії сплатили до бюджетів громад 1,4 мільярда

З початку року до місцевих бюджетів регіону надійшло 1 мільярд 413 мільйонів гривень єдиного податку. Це на 111 мільйонів або на 8,5 відсотка більше надходжень аналогічного періоду минулого року. Про це повідомив начальник Головного управління ДПС у Запорізькій області Роман Афонов.

Так, запорізькі підприємці спрямували до скарбниць громад 962 мільйони, суб’єкти господарювання-юридичні особи – 179 мільйонів, сільськогосподарські товаровиробники – 272 мільйони.

Найбільші суми податку сплачено до бюджету обласного центру – 741,5 мільйона, що на 92,6 мільйона більше, ніж торік. Скарбниці м. Мелітополь, Мелітопольського та Веселівського районів отримали 146 мільйонів, м. Бердянськ, Бердянського та Приморського районів – 117 мільйонів, Пологівського, Більмацького та Розівського районів – 60 мільйонів, Оріхівського та Гуляйпільського районів – 59 мільйонів, Василівського та Михайлівського районів – 53 мільйони, м. Енергодар, Кам’янсько-Дніпровського та Великобілозерського районів – 50,6 мільйона, м. Токмак, Токмацького та Чернігівського районів – 50 мільйонів тощо.

Нагадаємо, з 1 січня 2021 року ставки єдиного податку складають: для платників І групи – 227 гривень, ІІ групи – 1200 гривень, ІІІ групи – 5 відсотків від доходу або 3 відсотки від доходу для платників ПДВ. Ставка податку для агровиробників залежить від категорії земель (або водного фонду) та їх розташування (рілля, сіножаті і пасовища, багаторічні насадження, сільгоспугіддя, що перебувають в умовах закритого ґрунту тощо). Розмір платежу розраховується у відсотках від бази оподаткування, тобто, від нормативно грошової оцінки одного гектара сільгоспугідь (ріллі) з урахуванням коефіцієнта індексації.

 

Головне управління ДПС у Запорізькій області

 

 

Запорізький бізнес і влада спільно напрацьовують проекти законодавчих змін – обговорення триває

 

Голова Запорізької облдержадміністрації Олександр Старух провів чергове засідання регіональної робочої групи щодо комплексного вирішення проблем підприємництва. У заході взяли участь представники громадських об’єднань, підприємці, заступник начальника Головного управління ДПС у Запорізькій області Руслан Рачинський та в. о. начальника управління податкового аудиту ГУ ДПС області Дмитро Шепель.

Присутні розглянули запропоновані зміни до Податкового кодексу щодо розв’язання проблемних питань малого підприємництва під час карантинних обмежень. Зокрема, вони стосувалися єдиного внеску та скасування штрафних санкцій за його несвоєчасну сплату в період дії карантину, умови застосування реєстраторів розрахункових операцій платниками єдиного податку І-ІІІ групи, посилення відповідальності за незаконне ведення підприємницької діяльності та інші. Також деякі підприємці висловили побажання щодо запровадження повного мораторію на перевірки.

За підсумками обговорення учасники вирішили надіслати узгоджені пропозиції до Ради з питань сприяння розвитку малого підприємництва при Президентові України для опрацювання та прийняття відповідних управлінських рішень.