ЗАПОРІЗЬКІ ГРОМАДИ НАПРАЦЬОВУЮТЬ ВЛАСНІ КРИТЕРІЇ СПРОМОЖНОСТІ

У Запоріжжі відбувся круглий стіл, організований швейцарсько-українським проєктом  DESPRO та Асоціацією об’єднаних територіальних громад, з обговорення критеріїв спроможності утворених добровільно об’єднаних територіальних громад та методики їх застосування.

На заході були присутні голови громад Запорізької області в тому  числі голова Комишуваської селищної ради Юрій Карапетян.

Привітала учасників заходу – представників об’єднаних громад Запорізької області − керівниця апарату облдержадміністрації Зінаїда Бойко.

– У цьому залі всі давно знайомі, адже ми не перший рік працюємо над упровадженням реформи децентралізації в нашій області. Запорізька область наразі має непогані результати впровадження реформи: ми маємо 58 громад, і думаю, більшість з них спроможні, 70% територій області добровільно об’єдналися і наша область – серед лідерів покриття території перспективним планом (100%). Кожна об’єднана громада особлива, і звичайно, найцінніше – це кадри. Вважаю, нині вже доцільно переходити до адміністративного об’єднання. Як ви знаєте, сьогодні у Верховній Раді України заступник Міністра розвитку громад і територій В’ячеслав Негода буде доповідати стосовно Закону України «Про добровільне об’єднання територіальних громад», – зазначила посадовець.

За словами  виконавчої директорки Асоціації ОТГ Валентини Полтавець, результатом сьогоднішнього обговорення стане аналітичний документ із визначеними критеріями спроможності саме запорізькими представниками громад. Після цього цей документ буде направлений до облдержадміністрації та  Міністерства розвитку громад та територій України.

– Запорізька область уже шоста, де проходять подібні зустрічі. Ми плануємо опрацювати критерії спроможності з кожною областю, адже розуміємо, що кожна громада унікальна і має власні неповторні ресурси. Тому і критерії спроможності мають відрізнятися. Чинна методика передбачає, що спроможна територіальна громада – територіальні громади сіл (селищ, міст), які в результаті добровільного об’єднання здатні забезпечити належний рівень надання послуг, зокрема у сфері освіти, культури, охорони здоров’я, соціального захисту, житлово-комунального господарства, з урахуванням кадрових ресурсів, фінансового забезпечення та розвитку інфраструктури відповідної адміністративно-територіальної одиниці. І навіть це формулювання потребує уточнення і доповнення. Чим зараз і займаємось. Є такі громади, які вже на цьому етапі розуміють, що не можуть забезпечити достатній рівень розвитку своєї території і  потребують допомоги. Ми підтримаємо всі громади, – наголосила  Валентина Полтавець.

У ході активного обговорення представники об’єднаних громад області презентували власну спроможність та давали цим критеріям оцінку. Експерт з геоінформаційного моніторингу реформи децентралізації, керівник ГО «Товариство дослідників України»  Павло Остапенко представив критерії спроможності добровільно об’єднаних територіальних громад та методику їх застосування на прикладі Запорізької області.

https://www.zoda.gov.ua/