ЗАПОРІЗЬКІ ГРОМАДИ ВИВЧАЮТЬ АСПЕКТИ СОЦІАЛЬНОГО ЗАХИСТУ ВНУТРІШНЬО ПЕРЕМІЩЕНИХ ОСІБ

В ході реформи децентралізації території області отримали додаткові можливості для створення комфортного середовища проживання для своїх мешканців. До гарантованої державою підтримки об’єднаних територіальних громад протягом 2015-2019 років додались грантові кошти міжнародних організацій. Такий потужний ресурс, спрямований на розвиток та модернізацію місцевої інфраструктури, суттєво зміцнює спроможність громад у вирішенні багатьох нагальних проблемних питань і, в першу чергу, соціальних.

Про можливість залучення коштів державної субвенції на створення фонду тимчасового житла для проживання внутрішньо переміщених осіб йшла мова під час тематичного онлайн семінару, участь в якому взяли керівниця апарату облдержадміністрації Зінаїда Бойко, експерти Запорізького і Дніпропетровського регіональних офісів Програми «U-LEAD з Європою» та представники понад 50 громад двох областей.
Спікери заходу роз’яснили особливості оформлення документів порядок отримання державної субвенції громадами, що безпосередньо не межують з зоною збройного конфлікту, але приймають переселенців. Не менш важливими для громад є зменшення до 30% обсягу обов’язкового співфінансування з місцевого бюджету будь-якого рівня – обласний, міський, районних, селищний чи сільський, а також коштів донорських організацій.
Напрацьований в громадах досвід вирішення питань соціального захисту внутрішньо переміщених осіб, зокрема і щодо передачі житла, придбаного у комунальну власність, в оренду та фінансовий лізинг громадянам-переселенцям, став корисним доповненням учасникам онлайн-спілкування.
«У нашій області органи місцевого самоврядування вже мають позитивний досвід співпраці з міжнародними організаціями, завдяки яким покращується інфраструктура населених пунктів, відновлюються школи та лікарні, будуються дитячі садки. Дуже важливо об’єднати зусилля неурядових організацій і держави та органів місцевого самоврядування, аби мати змогу забезпечити житлом близько 55 тисяч внутрішньо переміщених осіб», – зазначила Зінаїда Бойко.

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю