Запоріжжя стане національним центром святкування Дня захисника і захисниці України

14 жовтня Запоріжжя з робочим візитом відвідав Президент України Володимир Зеленський. Він взяв участь в урочистих заходах з нагоди Дня захисника і захисниці України. На честь свята на території Національного заповідника Хортиця відбулося два видовищних заходи — клятву військового ліцеїста принесли кращі курсанти трьох військових ліцеїв України, а також були вручені бойові прапори і почесні найменування шістнадцяти частинам збройних Сил України, військових формувань і правоохоронних органів.

Як і було обіцяно обласною владою, до 14-жовтня завершили перший етап реконструкції острова Хортиця в рамках президентської програми «Велике будівництво». Відкрито майданчик для масових заходів «Козацьке коло», реконструйовані дах і фасад музею козацтва, оновлений Курган Єдності з флагштоком, на оглядовому майданчику якого відкрито новий арт-об’єкт «Коло Єдності».

На території реконструйованого музейного подвір’я, сто п’ятдесят курсантів військових ліцеїв Запорізької, Дніпропетровської і Луганської областей, промовили урочисту клятву на вірність Україні, в присутності Президента України. Володимир Зеленський Звернувся до 15-річним ліцеїстів:

-Тут ви народжуєтеся, як майбутні захисники суверенітету України, нашої територіальної цілісності. У кожного з вас є свої успіхи, свої приводи для гордості, але спільним для вас є цінності, виражені в традиційному гаслі ліцеїстів — «Держава. Честь. Відвага». Україні і цим цінностям ви присягаєте на вірність, на території унікального природного та історичного комплексу України — Хортиці, яка має сакральне значення для кожного з нас, для всіх українців. Протягом багатьох століть Хортиця була форпостом у боротьбі з ворогами. Саме тут народився і міцнішав непереможний дух козацтва, який і в наш час допомагає боротися з ворогами. На традиціях і цінностях українського козацтва сьогодні виховується майбутня еліта національного українського війська, — сказав Зеленський.

Також на Хортиці Президент України вручили бойові прапори і знаки про присвоєння почесних найменувань шістнадцяти частинам збройних Сил України, інших військових формувань та правоохоронних органів. У зв’язку з карантинними обмеженнями, всі заходи пройшли без глядачів, але спостерігати за ними всі бажаючі могли в прямій трансляції.

У перспективі Запорізька область планує зробити Хортиця головним центром загальнонаціональних заходів до 14 жовтня. Для цього у Запоріжжя більш ніж достатньо причин — в нашому регіоні ця дата значима не тільки, як  День захисників і захисниць України, День козацтва і Покрови Пресвятої Богородиці, а також як День визволення міста від німецько-фашистських загарбників і День міста Запоріжжя.