Заклади освіти прискорюють динаміку освоєння коштів субвенції

До початку нового навчального року залишилося менше місяця, тож заклади освіти виходять на фінішну пряму з підготовки освітнього простору у рамках концепції Нової української школи. У зв’язку з цим заступник голови облдержадміністрації Едуард Гугнін провів нараду з керівниками районів та представниками органів управління освіти і науки.

– На минулій нараді була поставлена задача до 15 серпня виконати основні ремонтні роботи, щоб діти прийшли вже до нових, чистих класів та почали навчання за новою методикою. За інформацією з територій видно, що динаміка є, кошти освоюються. Проте викликають занепокоєння ті території, де використано 0 % коштів за всіма напрямками. Такий низький показник у Приазовському районі та  Комиш-Зорянській, Воскресенській, Долинській, Остриківській, Кам’янсько-Дніпровській, Благовіщенській ОТГ, – зазначив Едуард Гугнін.

За інформацією Департаменту освіти і науки облдержадміністрації, загалом показники використання коштів за різними напрямками поступово покращуються. Так, на оснащення інклюзивно-ресурсних центрів за рахунок субвенції виділено кошти у сумі 3652,4 тис. грн., з яких використано 1424,201 тис. грн. (40,0 % проти попередніх 28,4 %). У повному обсязі використані кошти більшістю територій, крім м. Запоріжжя та м. Мелітополь; Розівського району; Оріхівської та Великобілозерської ОТГ. Окремо для Запорізького району за рахунок коштів обласного бюджету для оснащення інклюзивно-ресурсного центру виділено кошти у сумі 900,0 тис. грн., з яких використано 77 %.

За рахунок коштів обласного бюджету для оснащення ресурсних кімнат 15 територіям області виділено кошти у сумі 4000,1 тис. грн., з яких на територіях використано 13,3 % проти попередніх 5,8 % (523,768 тис. грн.). Не замовили кошти у Департаменті фінансів ОДА освітяни м. Запоріжжя, Новомиколаївського та Приазовського районів.

На придбання пристроїв для програвання компакт-дисків із звуковим записом для підготовки та проведення зовнішнього незалежного оцінювання з іноземних мов для шести територій області було виділено 717,0 тис. грн., з яких освоєно 634,307 тис. грн. або 88,5 %. На придбання персонального комп’ютера/ноутбука та техніки для друкування, копіювання, сканування та ламінування з витратними матеріалами для початкової школи з виділених 6781,4 тис. грн. територіями області використано за призначенням 3138,203 тис. грн. або 46 %.

Для оснащення 12 опорних закладів освіти кабінетами природничих та математичних предметів були виділені кошти в сумі 18629,5 тис. грн., з них 10 опорних закладів не використали кошти. Лише Смирновська та Комишуваська ОТГ використали кошти субвенції.

На придбання обладнання для кабінетів української мови в російськомовних школах виділено 3100,0 тис. грн., наразі територіями області використано лише 12,1% або 374,544 тис. грн. Варто відзначити Веселівську, Гірсівську, Новоуспенівську ОТГ за 100 % виконання завдання.

Взагалі не використані кошти (1200,0 тис. грн.), що були виділені на придбання обладнання для інноваційних навчально-тренінгових класів, у м. Мелітополь та  Запорізькому районі.

Розпорядженням голови облдержадміністрації між територіями області розподілено кошти субвенції на забезпечення якісної, сучасної та доступної загальної середньої освіти «Нова українська школа» в  сумі 39708,050 грн., за станом на 09.08.2018 використано лише 22% (6769,926 тис. грн.) від профінансованої суми.

У ході селекторної наради керівники кожної території  доповіли про фактичне виконання робіт у їх закладах освіти. На завершення Едуард Гугнін зобов’язав представників влади на місцях надати  Департаменту освіти і науки облдержадміністрації копії договорів, які би підтверджували фактично зроблену роботу.

За матеріалом Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю