До Міжнародного дня боротьби з наркотиками

26 червня 2018 року відзначається Міжнародний день боротьби із зловживанням наркотичними речовинами і їх незаконним розповсюдженням. Проведення цього Дня започатковане у 1987 році Асамблеєю ООН, виходячи із загальнолюдського значення явища наркоманії.

За даними ВООЗ у світі понад 200 млн. осіб  мають наркотичну залежність. Щодня все більше людей потрапляють в тенета цієї тяжкої хвороби. За нездорову цікавість або спробу сховатися від проблем в короткочасній ейфорії людина гарантовано отримує інвалідність і передчасну смерть. Крім того, потреба придбати дозу штовхає споживача наркотичних речовин на злочини.

А швидкість створення нових видів наркотиків значно випереджає винахід методів їх виявлення. Так, лише почали з’являтись тести на виявлення так званих «спайсів». «Спайси» та «солі» належать до нових видів наркотиків, які останнім часом постійно надходять в Україну, розповсюджуються поштою, а безпосередня торгівля ведеться через мережу інтернет, головними користувачами яких є молодь та підлітки віком 14-25 років. Ці наркотичні речовини є справжньою «бомбою» для молодого організму, особливо «солі». Якщо «спайси» викликають порушення психіки, які ще мають спочатку зворотну дію, то «солі» в дуже короткий час викликають звикання, призводять до незворотної руйнації всього організму.

Ці наркотичні речовини доступними батькам, поліцейським або вчителям засобами виявити неможливо. Дуже складно довести таке наркотичне сп’яніння у водія, який скоїв аварію або у дитини, яка повернулася зі школи в незрозумілому стані. Їх хіміко-фізичні особливості такі, що людина може обійтися без шприца. Ці синтетичні наркотичні речовини можуть всмоктуватися з будь-яких слизових в організмі людини; їх можна курити, нюхати як кокаїн, вводити в пряму кишку і в піхву. Вони без проблем розчиняються у всіляких напоях. У них відсутні смак, колір і запах. Діюча доза в десятки разів менше, ніж у канабіоїдів або опіатів і становить всього лише 5 – 10 міліграм. Так само у синтетичних наркотиків токсичний поріг набагато нижчий, ніж у наркотиків опіатів.

Головна небезпека полягає в тому, що синтетичні наркотичні речовини, на відміну від рослинних, таких як опіати, кокаїн, марихуана в організмі не метаболізуються, тобто не руйнуються і занадто повільно виводяться. А деякі види таких наркотиків не виводяться зовсім. Всього одна доза (це 0,01) буде діяти три-чотири доби. У людини виникає ейфоричний стан, відчуття легкості, підвищене почуття власної могутності, сили або надздібностей. Спати зовсім неможливо. Після одного застосування безсоння може тривати до трьох діб, а в періоди “марафону” -до двох тижнів. Коли дія синтетичної наркотичної речовини закінчується, людині стає страшно, з’являється бажання кудись бігти в пошуках нової дози наркотичної речовини. У періоди вживання “солі” і пізніше можлива поява різноманітних галюцинацій.

Слід зазначити, що вживати «спайси» та «солі» у 99 % випадків починають ті, хто вже палить тютюн. Крім того, дія наркотичних речовин підсилюється у рази після вживання алкоголю. У людини відключається вестибулярний апарат та пам’ять, втрачається просторова та часова орієнтація. Особливо руйнівні наслідки це має для підлітків.

Бережіть себе та ваших близьких!

Матеріал поданий за інформацією Комунальної установи “Запорізький обласний Центр здоров’я” ЗОР