До Всесвітнього дня боротьби з поліомієлітом

Щороку 24 жовтня з метою привернення уваги світової спільноти до захворювання на поліомієліт та його наслідків, необхідності проведення профілактичних заходів відзначається Всесвітній день боротьби з поліомієлітом.

Поліомієліт гостре інфекційне захворювання вірусного походження, яке виникає в результаті інфікування одним з трьох типів вірусів поліомієліту та уражає центральну нервову систему, викликаючи паралічі та закінчується у тяжких випадках смертю.

Джерелом інфекції є хворі на паралітичні та непаралітичні форми поліомієліту або вірусоносії. Передача збудника поліомієліту відбувається від людини до людини. Основний механізм передачі вірусу є фекально-оральний. Вірус може передаватися через брудні руки, іграшки, інфіковану воду та їжу, а також може переноситися мухами. Слід пам’ятати, що вірус поліомієліту може тривалий час зберігатися у навколишньому середовищі – до 3-4 місяців у воді, до 6 місяців з фекаліями в ґрунті. Також можлива передача вірусу повітряно-крапельним шляхом. Заразними при поліомієліті є виділення з верхніх дихальних шляхів та випорожнення.

Поліомієліт зазвичай вражає дітей віком до 5 років, однак може паралізувати чи навіть забрати життя дитини будь-якого віку, якщо вона не пройшла повний курс вакцинації.

Ліків від поліомієліту не існує. Імунізація – єдиний спосіб захисту від хвороби. Безпечні та ефективні вакцини існують, і вони дуже важливі для захисту дітей від поліомієліту. Щеплення проводиться кілька разів та захищає дитину на все життя.

Попри те, що ця небезпечна хвороба майже переможена, час від часу виникають вогнища захворювання. ВООЗ зазначає, що цілковита ліквідація цієї хвороби у найближчі п’ять років дозволить зекономити понад 40 мільярдів доларів США. Допоки у світі залишатиметься хоча б одна інфікована дитина, ризику зараження поліомієлітом піддаватимуться діти в усіх країнах.

Україна є однією з небагатьох країн у світі з високим ризиком спалаху поліомієліту у зв’язку з низьким охопленням дітей імунізацією. Потужне лобіювання проти вакцинації, скептицизм та дезінформація населення про щеплення в Україні є однію з причин швидкого зниження охоплення імунізацією.

За даними опитування ЮНІСЕФ, лише 46% населення позитивно ставиться до імунізації. Це вже призвело до спалахів інфекційних захворювань останнім часом в Україні, таких як кір, краснуха, кашлюк, епідемічний паротит (свинка), а віднедавна до них додався ще й поліомієліт.

Що повинні знати батьки, щоб попередити зараження дитини на поліомієліт?

  1. Обов’язкове дотримання графіку профілактичних щеплень. При загрозі виникнення спалаху поліомієліту всім дітям у віці до 5 років, які не були щеплені або щеплені з порушенням графіку, провести термінову вакцинацію поліомієлітною вакциною.
  2. Дитині уникати місць великого скупчення людей.
  3. Уникати контакту з особами, що відвідували або перебували в країнах ендемічних по поліомієліту.
  4. Навчити дітей мити руки з милом.
  5. Провітрювати приміщення декілька разів на день.
  6. Проводити вологе прибирання оселі.
  7. Пити тільки кип’ячену воду, добре вимиті овочі та фрукти, бажано з милом.
  8. На контактних осіб накладається карантин строком на 21 день з моменту ізоляції хворого. За ними організується нагляд педіатра (щоденно) та невролога (одноразово, в разі необхідності).

Що робити батькам, якщо дитина захворіла на поліомієліт?

  1. При появі перших ознак захворювання (підвищення температури тіла, головний біль, катаральні прояви, диспепсичні розлади, біль у кінцівках, пітливість) необхідно звернутись до лікаря.
  2. Хворого необхідно госпіталізувати в дитячу інфекційну лікарню або дитяче інфекційне відділення, виділити йому окремий посуд, рушники, предмети особистої гігієни.
  3. У приміщеннях, в яких перебувала хвора дитина, необхідно провести вологе прибирання з застосуванням дезінфікуючих засобів.

Шановні батьки, пам’ятайте! Поліомієліт – підступна і дуже небезпечна хвороба. Слід зробити все можливе, щоб наші діти були своєчасно імунізовані проти даного небезпечного захворювання.