До Всесвітнього дня без тютюну

Кожного року, 31 травня, відзначається Всесвітній день без тютюну, оголошений Всесвітньою організацією охорони здоров’я (ВООЗ) в 1987 році. Щороку, в цей день, ВООЗ і світова спільнота закликає всі країни направити зусилля на захист громадського здоров`я і акцентує увагу на необхідності об`єднання всіх державних і недержавних організацій з метою формування цілісної суспільної системи захисту життя і здоров’я населення та проведення ефективної політики щодо зменшення масштабів вживання тютюну.

Вживання тютюну – основна причина передчасних смертей та хвороб в усьому світі, яким людство здатне запобігти. За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ), у світі близько одного мільярда людей, які палять і понад 5 мільйонів, які щороку вмирають від цієї шкідливої звички. І це набагато більше ніж від дорожньо-транспортних пригод, вживання наркотиків або СНІДу.

Україна випереджає більшість країн Європи за кількістю курців. В нашій країні палить близько 11, 5 мільйонів мешканців, з них — 9,1 мільйона чоловіків та 2,5 мільйона жінок. Приблизно третина населення у віці від 18 до 25 років є постійними курцями. Тютюнопаління є причиною 14,8% усіх смертей з яких (47%) від серцево-судинних захворювань.

Існують переконливі докази того, що куріння істотно підвищує ризик розвитку багатьох захворювань і нерідко є головним їх негативним чинником. Куріння також загострює перебіг цілого ряду захворювань, уповільнює одужання і підвищує вірогідність передчасної або раптової смерті.

Тютюновий дим, потрапляючи в організм, проникає в тканини за півхвилини. За цей час у кров всмоктуються всі шкідливі тютюнові речовини нікотин і отруйні смоли, чадний газ (монооксид вуглецю), ацетон, кадмій, амоній та ін..

Організм відчуває сильний стрес і мозок миттєво посилає команду в наднирники, де відбувається вироблення гормонів, які змушують серце працювати з подвоєною швидкістю, викликаючи спазм кровоносних судин та підвищуючи кров’яний тиск.

Це означає, що серце продовжує працювати на знос, судини не розслабляються, а міокард (серцевий м’яз) поступово збільшується, щоб справлятися з таким навантаженням.

Одночасно молекули чадного газу набагато швидше з’єднуються з гемоглобіном, ніж кисень, і перекривають доступ кисню до серця. Спазми судин і кисневе голодування підсилюють утворення шкідливого холестерину, який відкладається на їх стінках, утворюючи жирові бляшки і в результаті чого судини стають крихкими і втрачають гнучкість.

Атеросклероз в перспективі здатний привести до інсульту, аневризми черевної аорти, порушень кровообігу в інших артеріях організму.

Тютюнопаління майже вдвічі підвищує ризик розвитку стенокардії та інфаркту міокарда і майже в 5разів— виникнення раптової смерті. Встановлено, що близько третини випадків смерті від ішемічної хвороби серця пов’язано з тютюнопалінням.

Тривалий хронічний вплив компонентів тютюнового диму у 16 разів підвищує ризик розвитку ендартеріїту нижніх кінцівок.

Установлено, що ризик розвитку ССЗ прямо залежить від інтенсивності тютюнопаління. Не існує поняття безпечної сигарети або безпечного рівня паління. Навіть при незначній тютюновій інтоксикації, що відповідає пасивному тютюнопалінню або викурюванню 1–2 сигарет на день, ризик ІХС підвищується.

Нині весь світ вважає куріння непристойною, згубною для здоров’я звичкою. Куріння прирівнюють до таких захворювань, як наркоманія та алкоголізм. Але на відміну від останніх, курці можуть подолати свою шкідливу звичку без допомоги медицини. Звичайно за умови, якщо вони цього справді прагнуть.

Основою профілактичної роботи у боротьбі з тютюнопалінням, насамперед серед школярів і молоді, є утвердження здорового способу життя кожної людини і всього суспільства. Здоров’я – це в першу чергу спосіб життя людини. Це той стиль, який людина вибирає для себе, і саме він впливає на все подальше життя, її благополуччя, досягнення мети.

Тому в цей день треба ще раз замислитися, що для кожного з нас важливіше, здоров’я чи сумнівне задоволення. І якщо у когось із людей, що курять, десь глибоко дозрівало бажання розпрощатись з тютюном, то чому б не зробити це саме сьогодні?