ДЕНЬ ОХОРОНИ ПРАЦІ У ЦЬОМУ РОЦІ ПРИСВЯЧЕНИЙ БОРОТЬБІ ЗІ СВІТОВОЮ ПАНДЕМІЄЮ

Щороку 28 квітня в Україні відзначають День охорони праці. Цьогоріч наша держава вкотре долучилася до ініціативи Міжнародної організації праці та спланувала заходи до Всесвітнього дня охорони праці. Тематикою 2020 року було визначено вирішення проблеми насильства і домагань у сфері праці.

Однак запланованому завадив спалах коронавірусної інфекції COVID-19. Тож темою Всесвітнього дня охорони праці-2020 стала боротьба з пандемією смертельно небезпечної недуги.

Перші випадки захворювання було зафіксовано у грудні 2019 року, а вже 11 березня 2020 року Всесвітня організація охорони здоров’я оголосила про пандемію через спалах коронавірусної інфекції. Зокрема, генеральний директор ВООЗ Тедрос Адхан Гебреісус заявив: «Це не просто криза охорони здоров’я, це криза, яка торкнеться кожного сектору. Тому кожен сектор і кожна людина повинні бути залучені в боротьбу». Того ж дня постановою Кабінету Міністрів України було запроваджено карантинні заходи, які в подальшому Уряд подовжив і посилив.

Ухвалені на законодавчому рівні заходи спрямовані, передусім, на протидію поширенню коронавірусної інфекції та передбачають обмеження на проведення масових заходів, заборону діяльності закладів громадського харчування, торговельно-розважальних центрів, інших закладів соціально-культурної сфери, запровадження карантину в навчальних закладах усіх рівнів, обмеження функціонування громадського транспорту та пасажирських перевезень.

Ці рішення, безумовно, є правильними та потрібними, щоб стримати поширення COVID-19 і зберегти життя та здоров’я людей. Але, разом з тим, як наслідок їх впровадження, спостерігається невтішна картина економічного спаду в країні.

Першочергові оцінки Міжнародної організації праці вказують на потенційну загрозу неабиякого зростання безробіття і неповної зайнятості, скорочення робочого часу, суттєвого зниження заробітної плати та доходів працівників тощо. Це нові виклики як для держави, так і для всіх тих, хто відповідає за найманих працівників у країні.

На сьогодні від соціальної свідомості роботодавців залежить не тільки життя і здоров’я всіх громадян України, а й стійкість та цілісність України. Звертаємо увагу керівників підприємств, установ, організацій, де неможливо забезпечити дистанційний режим роботи під час карантину, на забезпечення нагальних профілактичних та протиепідемічних заходів для недопущення поширення випадків захворювання на COVID-19. Особливу увагу потрібно приділити захисту лікарів та інших медичних працівників, що перебувають в епіцентрі складної ситуації.

Водночас, постановою КМУ рекомендовано підприємствам, установам та організаціям незалежно від форми власності на час встановлення карантину не звільняти працівників, які виконують визначену трудовим договором роботу вдома, та працівників, які перебувають у відпустці без збереження заробітної плати на період карантину, що також сприяє збереженню трудових прав працівників у цей непростий час.

Запровадження карантинних заходів змусило підприємства переглянути не тільки свої звичні плани, а й ставлення до профілактики виробничого травматизму, особливо до ймовірного зараження працівників новою невивченою формою інфекції. Тепер життя і здоров’я найманих працівників залежить від ставлення роботодавців до своїх кадрів, та навіть до їхніх сімей. В умовах глобальної пандемії нового коронавірусу для запобігання поширенню інфекції, захисту здоров’я громадян та надання допомоги хворим, суспільство має об’єднати зусилля заради подолання наслідків епідемії.

Закликаємо всіх долучитися до відзначення Дня охорони праці в Україні та забезпечити широку інформаційну кампанію для захисту та збереження життя та здоров’я працівників.

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

https://www.zoda.gov.ua/news/